Μουριά
Η μουριά είναι φυλλοβόλο πλατύφυλλο δέντρο. Φυτεύεται για δημιουργία σκιάς στον κήπο. Τα μούρα αναπτύσσονται το καλοκαίρι. Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά δένδρα.

Μουριά

Μουριά, ένα υπέροχο φυλλοβόλο δένδρο

Η μουριά (Morus alba και M. nigra, Moraceae) είναι φυλλοβόλο πλατύφυλλο δέντρο με πολύ διακοσμητικό φύλλωμα και φημίζεται για τη σκιά του. Στο γένος Morus ταξινομούνται 12 είδη με καταγωγή από τις περιοχές της Β. Αμερικής και της Ασίας. Σε πολλές χώρες η μουριά καλλιεργείται για τους καρπούς, το ξύλο ή τα φύλλα της που αποτελούν τροφή για τους μεταξοσκώληκες.  Χρησιμοποιείται συχνά στην αρχιτεκτονική τοπίου εξαιτίας της μεγάλης ανάπτυξης και της πυκνής σκίασης που δημιουργεί. Τα πιο γνωστά είδη είναι η λευκή (Morus alba) και η μαύρη μουριά (M. nigra), ενώ υπάρχουν και άλλα είδη όπως η ερυθρή (M. rubra) και η κελτιδόφυλλη μουριά (Μ. celtidifolia).

Μούρα πάνω στο δένδρο

Μορφολογία του δένδρου

Η μουριά, στο μεσογειακό κλίμα δεν ξεπερνάει σε ύψος τα 8-10 m και διάμετρο 6-8 m. Ο κορμός της είναι ευθύς και διακλαδίζεται σε βραχίονες. Οι βραχίονες καλό είναι να διατηρούνται σε ύψος από 1,5 – 2 m. Τα κλαδιά είναι ισχυρά και δημιουργούν κόμη με ημισφαιρικό σχήμα. Τα φύλλα είναι απλά, ωοειδή με οδοντωτή περιφέρεια, ενώ αναπτύσσονται εναλλάξ πάνω στους βλαστούς. Τα νεαρά συνήθως φύλλα είναι έλοβα.  Στη λευκή μουριά (Morus alba)  είναι μεγάλα, λεπτά, με γυαλιστερή επιφάνεια, έντονες νευρώσεις και ανοιχτό πράσινο χρώμα. Στη μαύρη μουριά (M. nigra) είναι πιο πλατιά, χνουδωτά και έχουν σκούρο πράσινο χρώμα. Η μουριά ανθίζει νωρίς την άνοιξη πριν εμφανιστούν τα φύλλα. Τα άνθη είναι μικρά, λευκά χωρίς καλλωπιστική αξία. Οι καρποί ωριμάζουν το καλοκαίρι Ιούλιο-Αύγουστο. Στη λευκή μουριά είναι λευκοί ή ρόδινοι ενώ στη μαύρη έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και είναι πιο γευστικοί. Από τις πολλές ποικιλίες μουριάς, η κρεμοκλαδής (Morus alba “pendula”) παρουσιάζει ιδιαίτερο κηποτεχνικό ενδιαφέρον.

Καλλιεργητικές φροντίδες της μουριάς

Η μουριά μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους εδαφών, σε γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία. Το χώμα πρέπει να είναι νωπό, χωρίς να κρατά υπερβολική υγρασία. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις όπου δημιουργεί πυκνή σκιά και προτιμά τα υπήνεμα σημεία του κήπου. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία και κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι ανθεκτική και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Αντέχει σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε πολλές περιπτώσεις η μουριά κλαδεύεται πολύ αυστηρά, όπου αφαιρούνται ακόμα και οι βραχίονες. Ωστόσο η συνήθεια αυτή έχει προέλθει από τις καλλιέργειες μουριάς για παραγωγή φύλλων, με σκοπό την εκτροφή του μεταξοσκώληκα.

Μουριά στον κήπο

Σαν καλλωπιστικό δέντρο η μουριά δεν απαιτεί αυστηρό κλάδεμα. Αρκεί να αφαιρούνται τα ξερά και μη υγιή κλαδιά. Για τη διαμόρφωση του δένδρου, συνήθως αφήνονται 3 – 4 κλαδιά (βραχίονες),  σχεδόν παράλληλα με το έδαφος. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μεγάλη επιφάνεια για σκίαση. Στις δεντροστοιχίες το ετήσιο κλάδεμα αποσκοπεί στον περιορισμό του ύψους και τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου.

Πολλαπλασιασμός της μουριάς

Η μουριά πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο. Τα σπορόφυτα στη συνέχεια εμβολιάζονται με την επιθυμητή ποικιλία, προκειμένου να πάρουν τα χαρακτηριστικά της. Πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει και με μοσχεύματα, τα οποία συλλέγονται το καλοκαίρι και τοποθετούνται σε υγρό αμμώδες έδαφος με χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

Μεταξοσκώληκας σε φύλλο μουριάς

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν τη μουριά

Είναι ανθεκτικό φυτό, χωρίς να προσβάλλεται έντονα από έντομα του κήπου ή ασθένειες. Αποικίες αφίδων (μελίγκρες) αναπτύσσονται πάνω στα φύλλα, ιδίως στα μέσα της άνοιξης, αλλά οι πληθυσμοί τους δεν είναι σημαντικοί και συνήθως ελέγχονται από τα ωφέλιμα έντομα. Σπάνια προσβάλλεται από μύκητες που προκαλούν σήψη στις ρίζες ή προβλήματα στον κορμό.

Φύτευση μουριάς στον κήπο

 • Για τον κήπο επιλέγονται «αρσενικά» δένδρα, χωρίς καρπούς
 • Ιδανικό φυτό για σκίαση, εάν δεχθεί το κατάλληλο κλάδεμα
 • Με κατάλληλη διαμόρφωση τα κλαδιά μουριών σε δεντροστοιχία, μπορούν να δημιουργήσουν φυσική πέργκολα
 • Κατάλληλη για δεντροστοιχίες, αφού αντέχει την ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Χρησιμοποιείται για σκίαση, σε χώρους στάθμευσης και πεζοδρόμια
 • Η κρεμοκλαδής μουριά φυτεύεται σε χλοοτάπητες σε κεντρικά σημεία του κήπου

15 Σχόλια

 1. Υπάρχει κίνδυνος απόφραξης βόθρου αν φυτευτεί κοντά μουριά;

  • Η μουριά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν είναι κοντά φυτεμένη σε βόθρους. Καλύτερα να διατηρήσετε μια απόσταση ή να επιλέξετε κάποιο δένδρο όπως εσπεριδοειδή.

 2. Δημητρης Εμμανουηλ

  Μπορειτε να με ενημερωσετε για το κοστος μιας η δυο αρσενικων για φυτευση σε κηπο, και αν μπορουν να αποσταλουν στην ξανθη. Επισης με ενδιαφερει εαν υπαρχουν σε διαφορες ηλικιες, για πιο γρηγορη αναπτυξη

  • Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία. Το gardenguide.gr είναι ενημερωτικό site και δεν μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για το κόστος των δένδρων. Όμως στην ευρύτερη περιοχή σας υπάρχουν πολλά και αξιόλογα φυτώρια και ίσως από εκεί θα πρέπει πρώτα να ψάξετε ώστε να μην υπάρχουν και σημαντικές διαφορές στις κλιματικές συνθήκες, από το φυτώριο που υπήρχαν τα δένδρα έως την τελική τους θέση στον αγρό.

 3. καλησπερα πηρα 4 μουρα απο μαυρη μουρια για να τα φυτεψω,ποτε ειναι η καταλληλη εποχη και τι πρεπει να κανω μετα?

  • Η μουριά πολλαπλασιάζεται με σπόρο τον οποίο μπορείτε να φυτέψετε σε μικρά πλαστικά γλαστράκια ή μικρά σπορεία, έξω στον κήπο σας, σε κάποιο σημείο προστατευμένο (ούτε συνεχόμενος ήλιος ή έντονος αέρας).
   Αφού έχετε ήδη τους σπόρους, τότε φυτέψτε τους αυτή την περίοδο.

   Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο μίγμα χώματος γενικής χρήσης από κάποιο κατάστημα ώστε να είναι πιο αφράτο από το χώμα κήπου. Στο μήνα επάνω θα δείτε εάν θα έχουν πετάξει βλαστό κάποιοι από τους σπόρους. Τότε αυτοί σιγά-σιγά θα μεγαλώσουν και τα περισσότερα φυτά θα αναπτυχθούν καλά. Το καλοκαίρι και τον ερχόμενο χειμώνα θα προστατεύσετε καλά τα μικρά φυτά από τις καιρικές συνθήκες και την επόμενη χρονιά είτε θα φυτέψετε τα φυτά σας στο σημείο που θέλετε, είτε θα αλλάξετε γλάστρα και θα φυτέψετε τη δεύτερη χρονιά. Τότε θα αρχίσετε και να λιπαίνεται τα νέα δένδρα.

   Επειδή στη σπορά μπορεί να χάσετε αρκετούς σπόρους για να βλαστήσουν ορισμένοι, καλό είναι να σπείρετε όσα περισσότερα έχετε.

 4. Καλημέρα!
  Θέλω να φυτεψω μια αρσενικη μουρια για σκιά.
  Ποια είναι η κατάλληλη εποχή;

  • Μπορείτε να φυτέψετε και το φθινόπωρο, όμως η καλύτερη εποχή είναι τέλος του χειμώνα ή αρχές της άνοιξης.

 5. Εχει εξωγκομα ο κορμός της μουριάς μου τι να κανω

 6. Καλημέρα σας καλό μήνα και ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες που μας δίνετε για τους κήπους μας, φύτεψα δύο μουριές αρκετά ψηλές 3 m ύψος έχουν περίπου, είναι αναπτυγμένα δεντράκια πότε μπορώ να τα λυπάνω??

  • Να σημειώσω ότι τα δέντρα είναι φυτεμένα προ δύο ημερών ευχαριστώ

   • Καλό είναι να ξεκινήσετε το λίπασμα προς το τέλος Μαρτίου ή 15-20 ημέρες από τότε που θα εμφανιστούν τα φύλλα πάνω στα δένδρα.

 7. Πως μπορω να αποτρέψω μια μουρια να βγάλει καρπό? είναι φυτεμένη σε μικρό χώρο κοντά σε πεζοδρόμιο και κατα το διάστημα που έχει μούρα γεμίζει μέλισσες και λερώνει το δρόμο από τα μούρα που πέφτουν συνέχεια.Ευχαριστώ.

  • Ένας τρόπος (ίσως και ο πιο αποτελεσματικός) που μπορεί να μειώσει τον καρπό σε μια μουριά είναι το έντονο κλάδεμα το χειμώνα. Αν όμως δεν θέλετε να κλαδεύετε έντονα το δένδρο σας τότε θα πρέπει να αφαιρείτε με το χέρι τους καρπούς όταν αρχίζουν να εμφανίζονται στο δένδρο. Βέβαια είναι απαιτητική διαδικασία και σίγουρα δεν μπορείτε να αφαιρέσετε όλους τους καρπούς, αλλά θα μειώσετε αρκετά τον αριθμό τους.

Αφήστε το μήνυμα σας