Λαχανίδα (kale)

Brassica oleracea var acephala

Η λαχανίδα είναι σταυρανθές λαχανικό που καλλιεργείται για τα φύλλα του. Σε αντίθεση με τα λάχανα, η λαχανίδα δεν δημιουργεί κεφαλή. Τα φύλλα της είναι μακρυά, με μήκος 40-50 cm, ;έχουν ανάγλυφη κυματιστή επιφάνεια και χρώμα πράσινο με λευκές ή μοβ νευρώσεις. Η λαχανίδα είναι λαχανικό ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο, ακόμα και όταν επικρατεί παγετός. Στις δροσερές περιοχές η λαχανίδα αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις, ενώ στις ζεστές περιοχές της νότιας Ελλάδας, ιδανικές είναι οι ημισκιερές θέσεις του λαχανόκηπου.

λαχανίδα - kale

Οι εδαφικές απαιτήσεις και οι καλλιεργητικές φροντίδες είναι παρόμοιες με τα υπόλοιπα σταυρανθή. Για τις ποικιλίες που συγκομίζονται το καλοκαίρι, η σπορά πραγματοποιείται σε σπορείο στις αρχές της άνοιξης και τα νεαρά φυτά μεταφυτεύονται όταν αποκτήσουν το πέμπτο φύλλο τους (μετά από ενάμιση μήνα περίπου). Για τις ποικιλίες που συγκομίζονται το φθινόπωρο και το χειμώνα η σπορά γίνεται κατευθείαν στο χωράφι στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι γραμμές φύτευσης (ή σποράς) απέχουν μεταξύ τους 60 cm και τα φυτά κάθε σειράς απέχουν το ένα από το άλλο 40 cm. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά μόλις ωριμάσουν τα φύλλα. Πρώτα ωριμάζουν τα εξωτερικά φύλλα και κόβονται από τη βάση τους. Οι λαχανίδες διατηρούνται μόνο για 4-5 μέρες και πρέπει να καταναλώνονται άμεσα.

Στο Μεσαίωνα οι λαχανίδες ήταν το πιο διαδεδομένο λαχανικό, από αυτά που καλλιεργούνται για τα φύλλα τους, στην Ευρώπη.

Παραπούλια ονομάζονται τα νεαρά βλαστάρια των σταυρανθών φυτών, κυρίως του μπρόκολου, του ρεπανιού αλλά και της ρέβας, που μπορούν να καταναλωθούν είτε σε ωμές σαλάτες είτε βρασμένα. Σε ορισμένες περιοχές παραπούλια λένε και τις λαχανίδες.

Στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο λαχανικό με το όνομα kale