Κλαδέματα δένδρων και κλαδοθρυμματιστικές μονάδες: Ένας κρυμμένος θησαυρός – Ανακαλύψτε τον

 

του Πάνου ΒροντάνηΠάνος Βροντάνης & Σια Ο.Ε. – τηλ.: 210 2402020 (10 γραμμές)

 

Τα αστικά κλαδέματα, τα κλαδέματα δενδροκαλλιεργειών κτλ, συνήθως διαχειρίζονται ως άχρηστα απόβλητα και είτε καταλήγουν στις χωματερές, είτε καίγονται. Η αντιμετώπιση των κλαδεμάτων ως αποβλήτων επιφέρει αύξηση τους κόστους διαχείρισής τους, επιμολύνει το περιβάλλον και ταυτόχρονα χάνεται η ενσωματωμένη αξία τους.

Τα κλαριά ως τμήματα δένδρων, εμπεριέχουν δευτερογενή ηλιακή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά τα οποία παρελήφθησαν από το έδαφος μέσω του ριζικού συστήματος και από την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

Για τη διαφοροποίηση αντιμετώπισης των κλαδεμάτων από απόβλητο σε αξιοποιήσιμο υλικό, απαιτείται όραμα, στοιχειώδης γνώση, περιβαλλοντική ευαισθησία και εξοπλισμό συναρτώμενο από το επιθυμητό τελικό προϊόν.

 

Ενδεικτικά αναφέρονται επιτυχημένες χρηστικές εφαρμογές όπου ως πρώτη ύλη αξιοποιούνται τα κλαδέματα δένδρων, μετά τον θρυμματισμό τους.

 

1. Απλή επικάλυψη εδάφους με θρύμμα ξύλου.

 1. Σε παιδικές χαρές, διαδρόμους κτλ. δημιουργείται ένα «μαλακό χαλί» ευχάριστο στο περπάτημα, χωρίς λάσπες ή σκόνη.
 2. Ανάμεσα στα φυτά παρκών, καλλιεργειών λαχανικών κτλ.
  εξαφανίζονται τα ζιζάνια
 • περιορίζονται οι θερμοκρασιακές αυξομειώσεις
  στο έδαφος
 • διατηρείται η υγρασία -λιγότερα ποτίσματα
 • παρέχεται οργανική ύλη (τροφή) στα φυτά

 

2. Θρύμμα ξύλου ως στρώμνη ζώων.

Απορροφά τα ούρα, περιορίζει τις δυσάρεστες οσμές, βελτιώνει τις συνθήκες υγιεινής, απομακρύνεται και αντικαθίσταται εύκολα. Το χρησιμοποιημένο προϊόν κομποστοποιείται εύκολα παράγοντας εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό.

 

3. Θρύμμα ξύλου ως αντιδιαβρωτικό φράγμα.

Οι δασικές πυρκαγιές, συντελούν στην διάβρωση του εδάφους, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα καταστροφικά για τις πεδινές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα συμπαρασύρουν τους σπόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να συντελέσουν στην φυσική αναγέννηση του δάσους.

Τα αντιδιαβρωτικά φράγματα από θρύμμα ξύλου περιορίζουν ή και εξαφανίζουν τις επιπτώσεις που ακολουθούν τις δασικές πυρκαγιές. Τα αντιδιαβρωτικά φράγματα είναι κύλινδροι από λινάτσα γεμισμένοι με θρύμμα ξύλου που τοποθετούνται στο έδαφος των καμένων δασών.

Τα φράγματα αυτά συγκρατούν το έδαφος και τους σπόρους επιτρέποντας τη φυσική αποκατάσταση του δάσους, αποτρέποντας πλημμυρικά φαινόμενα.

 

4. Ως πρώτη ύλη παραγωγής εδαφοβελτιωτικού (compost).

Τα εξαντλημένα εδάφη χρειάζονται οργανική ύλη για την αποκατάσταση της παραγωγικότητάς τους. Μέσω αερόβιας χώνευσης των οργανικών υλικών (θρύμμα ξύλου κτλ.) παράγεται υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό, το οποίο συντελεί στην αύξηση και τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής. Η οργανική ύλη δεν υποκαθίσταται από τα χημικά λιπάσματα.

 

5. Παραγωγή βιομηχανικής ποιότητας πέλλετ.

Το θρύμμα ξύλου, μετά από επεξεργασία, μετατρέπεται σε βιομηχανικής ποιότητας πέλλετ, κατάλληλο για θέρμανση θερμοκηπίων, ζωοπαραγωγικών μονάδων κτλ.

 

6. Το θρύμμα ξύλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ως καύσιμη ύλη σε ειδικούς καυστήρες-λέβητες μηδενικού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, υποκαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα (κάρβουνο, πετρέλαιο, αέριο κτλ.)

Σημείωση: Τρία κιλά θρύμμα ξύλου με υγρασία 20% παρέχει ενέργεια ίση με ένα λίτρο πετρελαίου.

Χρήσεις:

 • Παραγωγή θερμικής ενέργειας για τη θέρμανση μεγάλων κτιρίων, κολυμβητηρίων, εργοστασίων, ζωοτροφικών μονάδων, θερμοκηπίων κτλ.
 • Παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (20-25% ηλεκτρική ενέργεια, 75-80% θερμική ενέργεια). Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος κατασκευής, το οποίο αποσβαίνεται μέσα σε 5-6 χρόνια.

 

Κλαδοθρυμματιστικές μονάδες

Για την παρασκευή θρύμματος ξύλου από τα κλαριά των δένδρων, απαιτείται μια κλαδοθρυμματιστική μονάδα. Το μέγεθος της μονάδας είναι ανάλογο με τον όγκο των υπό διαχείριση κλαδεμάτων ως ακολούθως:

1. Μονάδες ερασιτεχνικής χρήσης – Κομποστοποίηση στον κήπο.

Οι συγκεκριμένες μονάδες προορίζονται για το θρυμματισμό των κλαδεμάτων του κήπου και τη μετατροπή τους σε εδαφοβελτιωτικό με τη βοήθεια οικιακών κομποστοποιητών.

 

2. Μικρές μονάδες επαγγελματικής χρήσης.

Προορίζονται για δενδροκαλλιεργητές και εργολάβους πρασίνου. Η χρήση του παραγόμενου θρύμματος αξιοποιείται για την επικάλυψη του εδάφους, ή για αερόβια παραγωγή compost, παραγωγή στρώμνης ζώων κτλ.

 

3. Μεσαίες μονάδες επαγγελματικής χρήσης.

Κυρίως, προορίζονται για τη διαχείριση των κλαδεμάτων από τους Δήμους, ή χρησιμοποιούνται από εργολάβους διαχείρισης δασικών εκτάσεων. Το αποτιθέμενο θρύμμα στο έδαφος του δάσους αυξάνει την αντιπυρική προστασία.

 

4. Μεγάλες μονάδες επαγγελματικής χρήσης

Προορίζονται για διαχείριση πολύ μεγάλων όγκων οργανικών αποβλήτων (κλαδεμάτων, ολόκληρων δένδρων, παλετών κτλ.) καλύπτοντας τη διαχείριση οργανικών αποβλήτων μεγάλων εκτάσεων. Για παράδειγμα μία μόνο μονάδα αυτού του μεγέθους μπορεί να καλύψει τις συνολικές απαιτήσεις σε θρυμματισμό κλαδεμάτων και άχρηστης ξυλείας ενός μεγάλου νησιού όπως η Κρήτη.

 

Κείμα-Φωτογραφίες:

Πάνος Βροντάνης
Πάνος Βροντάνης & Σια Ο.Ε.
τηλ.: 210 2402020 (10 γραμμές)