Καταπολέμηση ποντικιών σε κατοικημένους χώρους

Προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα αντιμετώπισης των ποντικών σε επαγγελματικούς χώρους υγειονομικής σημασίας και κατοικίες.

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι ενοχλητικοί και πολλές φορές επικίνδυνοι ζωικοί οργανισμοί για τη δημόσια υγεία, καθώς εκτός από την υποβάθμιση του χώρου που προκαλούν με τα αποχώρησα τους και συχνά την άσχημη οσμή μπορούν να μεταδοθούν ασθένειες επικίνδυνες για τον άνθρωπο και τα ζώα συντροφιάς.

Η αντιμετώπιση και απομάκρυνση των ποντικιών είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο είτε για τον ιδιωτικό μας χώρο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με 2 άξονες. Πρώτα είναι τα προληπτικά μέτρα ώστε να προλάβουμε με κάθε τρόπο την είσοδο και εγκατάσταση των τρωκτικών στον χώρο σας και με τα κατασταλτικά μέσα ώστε να πετύχουμε την απομάκρυνση των τρωκτικών από τον χώρο που έχουν εισχωρήσει και εγκατασταθεί.

Τόσο στους επαγγελματικούς χώρους όσο και στις κατοικίες η συμβουλή άλλα και η επέμβαση ενός ειδικού επαγγελματία (απεντομωτή – μυοκτόνου) δεν θα πρέπει να αμελείτε από τους ιδιοκτήτες, καθώς η εγκατάσταση των ποντικιών στον χώρο που ζούμε μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους λόγους που αναφέρουμε. Άλλωστε σε επαγγελματικούς χώρους.

 

Ποντίκι

 

Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εισόδου των ποντικιών εντός του χώρου.

Τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της εισόδου των τρωκτικών σε ένα κατοικημένο χώρο αφορά κυρίως σε σχολαστικά μέτρα καθαριότητας που πρέπει να λαμβάνονται καθώς και σε τοποθέτηση κολλητικών παγίδων.

  • Δεν πρέπει να αφήνονται τρόφιμα πάνω στην κουζίνα ή σε άλλα σημεία που μπορεί να προσελκύσουν τρωκτικά. Τα τρόφιμα θα πρέπει να μπαίνουν στις συσκευασίες τους και κλείνονται ερμητικά καθώς και αυτά που πρέπει να μπουν στην ψύξη ή την κατάψυξη να τοποθετούνται άμεσα.
  • Συχνό σκούπισμα για απομάκρυνση από τα ψίχουλα ή άλλα υπολείμματα από τροφές. Συχνά θα πρέπει να γίνεται και σφουγγάρισμα του πατώματος με κατάλληλα καθαριστικά ή απολυμαντικά.
  • Χρήση σήτας σε όλα τα ανοίγματα όπως είναι οι πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα.

Παγίδες για ποντίκια και αρουραίους

Οι παγίδες τρωκτικών ( ποντικιών και αρουραίων η) στοχεύουν στη σύλληψη του ποντικιού. Χωρίζονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Στις παγίδες τύπου φάκας ή δαγκάνας και στις κολλητικές παγίδες.

Στις παγίδες τύπου φάκας ή δαγκάνας τοποθετείται συχνά και τρωκτικοκτόνο ή σκέτο προσελκυστικό ώστε οι οσμές να προσελκύσουν το ποντίκι προς την παγίδα. Οι παγίδες τύπου δαγκάνας μπορούν απλά να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία που αποτελούν περάσματα για τα ποντίκια.

Οι κολλητικές παγίδες περιέχουν φύλλο χαρτιού ή ξύλου που περιέχει ισχυρή κόλλα με προσελκύει κι. Το ποντίκι μπαίνει εντός της παγίδας, εγκλωβίζεται και ακινητοποιείται. Οι κολλητικής παγίδες είναι οι μόνες παγίδες που επιτρέπονται να τοποθετούνται εντός επαγγελματικών χώρων καταστημάτων υγειονομικής σημασίας.

 

Ποντίκια

 

Τρωκτικοκτόνα & Δολοματικοί σταθμοί

Τα τρωκτικοκτονα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι σκευάσματα δεύτερη γενιάς που σημαίνει ότι χρειάζεται να καταναλωθεί μόνο ένα γεύμα από το τρωκτικό για να επέλθει έπειτα από λίγες μέρες ο θάνατος του. Το ποντίκι καταλήγει μετά από 3-7 ημέρες αφού το αίμα του δεν μπορεί να πήξει πια, ενώ λόγω των συστατικών του τρωκτικοκτονου το ποντίκι συρρικνώνεται και αφυδατώνεται χωρίς να αφήνει δυσάρεστες οσμές στο χώρο.

Τα τρωκτικοκτονα είναι υποχρεωτικό να τοποθετούνται μέσα σε ειδικά πλαστικά κουτιά – διπλωματικούς σταθμούς – καθώς και σε συγκεκριμένες όπου από ειδικός επαγγελματίας θα πρέπει να καταγράφει και να ενημερώνει με εμφανή τρόπο τους επισκέπτες του χώρου ότι στα συγκεκριμένα σημεία έχουν τοποθετηθεί παγίδες ποντικών με τρωκτικοκτόνο. Οι παγίδες τοποθετούνται σε σημεία που κρίνουμε ότι τα ποντίκια θα κινηθούν περισσότερο προς αυτά τα μέρη, και εξαρτώνται από τον εκάστοτε χώρο (εσωτερικό ή υπαίθριο).

Έτσι το ποντίκι προσελκύεται από τις οσμές εισέρχεται από τη μία πλευρά της παγίδας καταναλώνει το τρωκτικοκτόνου και εξέρχεται. Οι δολωματικοί σταθμοί είναι διαφόρων τύπων για εξωτερικούς χώρους, αγροτικούς χώρους, εξοχικά. Σε καταστήματα ή εταιρείες υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση δολωματικών σταθμών περιμετρικά του χώρου με καταγραφή και περίληψη τους στον φάκελο απεντόμωσης του καταστήματος.

Η αντιμετώπιση και διαχείριση των τρωκτικών ποντικών και αρουραίων τόσο σε ιδιωτικούς όσο και επαγγελματικούς χώρους θα πρέπει να διενεργείται από ειδικούς επιστήμονες που έχουν την άδεια απεντομώσεων – μυοκτονιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εξασφάλιση καθαρών χώρων, απαλλαγμένων από ζωικούς εχθρούς όπως είναι τα ποντίκια και οι αρουραίοι σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων στους κατοικημένους χώρους και στους χώρους εργασίας.

 

Ευχαριστούμε την GreenConcept (greenconcept.gr) για τις πληροφορίες που ευγενικά μας παραχώρησαν.

Οι γεωπόνοι της GreenConcept (Αριθμός αδείας ΥΠ.Α.Α.Τ.: 3342-28/9/2017) αναλαμβάνουν απεντομώσεις, μυοκτονίες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων καθώς και τη δημιουργία και ανανέωση φακέλου απεντόμωσης για καταστήματα υγειονομικής σημασίας.