Μυγάκια στο μπάνιο. Τι είναι και πως τα αντιμετωπίζουμε.

Μύγα φρεατίων ή μυγάκι φρεατίων

 

Πολλές φορές στα μπάνια τόσο των μόνιμων κατοικιών όσο και των εξοχικών σπιτιών συχνά εμφανίζονται ιπτάμενα μυγάκια (μυγάκια στο μπάνιο – Bathroom Moth Fly) που κάθονται σε διάφορα σημεία, ακόμα και στη λεκάνη. Τα μυγάκια αυτά εμφανίζονται τις περισσότερες φορές από τα σιφώνια του μπάνιου.

Είναι αρκετά ενοχλητικά έντομα που όμως δεν είναι βλαβερά για τους ανθρώπους, όμως παρόλα αυτά θα πρέπει να απομακρύνονται από τους χώρους του μπάνιου. Τα μυγάκια των φρεατίων είναι είδη του γένους Psychoda της τάξης των Διπτέρων.

 

Βιολογικό κύκλος του εντόμου

Οι προνύμφες του εντόμου βρίσκονται μέσα στις αποχετεύσεις των μπάνιων των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων σε εκείνα τα σημεία που αναπτύσσονται οργανικά υπολείμματα. Οι προνύμφες εξελίσσονται σε ακμαία (ενήλικα άτομα) και είναι αυτά τα μυγάκια που βλέπουμε να πετάμε μέσα στα μπάνια και τα wc.

Με τη σειρά τους τα ακμαία γεννούν σε διάφορα σημεία μέσα στα φρεάτια ή πολύ κοντά σε αυτά, σε σημεία με υγρασία και οργανικά υπολείμματα. Τα ωά εκκολάπτονται και αναπτύσσονται οι προνύμφες.

Οι μύγες του γένους Psychoda δεν τσιμπάνε και είναι μόνο ενοχλητικά έντομα για τον άνθρωπο ενώ δεν είναι σε θέση να μεταδώσουν γνωστά παθογόνα.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε σε μερικές περιπτώσεις ότι σε σημαντικά μεγάλους πληθυσμούς σε εσωτερικούς χώρους προκλήθηκαν αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί λόγω της πιθανότητας αυξημένης εισπνοής λεπτών ινών που μοιάζουν με μαλλιά και μπορούν να πέσουν από το σώμα και τα φτερά από τα μυγάκια του μπάνιου (Boumans et al. 2009)

Τρόπος αντιμετώπισης για το μυγάκι του μπάνιου

  • Η σχολαστική καθαριότητα στο μπάνιο είναι σημαντική και καθοριστική για την εμφάνιση και ανάπτυξη των μυγών των φρεατίων.
  • Πρόληψη όσον αφορά στην ανάπτυξη οργανικών υπολειμμάτων στα φρεάτιο.
  • Συχνό καθαρισμό με απολυμαντικά των φρεατίων του μπάνιου, ώστε να πεθαίνουν οι προνύμφες του εντόμου, αλλά και να μειώνονται οι πιθανές θέσεις ανάπτυξης της μύγας του φρεατίου.
  • Απεντόμωση από ειδικό επιστήμονα για τη σωστή, ολοκληρωμένη και ασφαλή απομάκρυνση των εντόμων και την προστασία του χώρου.

Boumans L, Zimmer JY, Verheggen F. 2009. “First records of the ‘bathroom mothmidge’ Clogmia albipunctata, a conspicuous element of the Belgian fauna that went unnoticed (Diptera: Psychodidae).” Phegea 37: 153–160.

 

Για απεντομώσεις – μυοκτονίες ιδιωτικών και επαγγελματικών χώρων

Καλέστε στο 2108544135 & 6976978417

Δημιουργία φακέλου απεντόμωσης για καταστήματα υγειονομικής σημασίας

 

Ευχαριστούμε την GreenConcept (greenconcept.gr) για τις πληροφορίες που ευγενικά μας παραχώρησαν.

Οι γεωπόνοι της GreenConcept (Αριθμός αδείας ΥΠ.Α.Α.Τ.: 3342-28/9/2017) αναλαμβάνουν απεντομώσεις, μυοκτονίες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων καθώς και τη δημιουργία και ανανέωση φακέλου απεντόμωσης για καταστήματα υγειονομικής σημασίας.