Γεμίστε με καλλωπιστικά χόρτα (αγρωστώδη) τις ελεύθερες επιφάνειες του κήπου σας

 

Η σύγχρονη αισθητική για τον κήπο και τους εξωτερικούς χώρους σπιτιών, επαγγελματικών χώρων ακόμα και ξενοδοχείων επιβάλει μία πιο «φυσική» και ελεύθερη διαμόρφωση. Έτσι πέρα από τα γνωστά φυτά που χρησιμοποιούμε στον κήπο μας (ή ακόμα και κάποιες πόες που ίσως δεν γνωρίζουμε), υπάρχουν πλέον στη διάθεσή μας και πολλά καλλωπιστικά χόρτα ή αλλιώς «αγρωστώδη» φυτά (grasses), που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πολλές κενές επιφάνειες που έχουμε στο χώρο μας και να εκμεταλλευτούμε τόσο τα αισθητικά όσο και τα πιο πρακτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να μας προσφέρουν.

 

 

Βασικά πλεονεκτήματα που έχουν τα καλλωπιστικά χόρτα (αγρωστώδη)

  • Τα καλλωπιστικά χόρτα αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για τον κήπο μας, καθώς έχουν πολλά πλεονεκτήματα και πολλές φορές μπορούν να λύσουν και πρακτικά προβλήματα που αφορούν τις φυτεύσεις. Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματά τους είναι τα εξής:
  • Είναι φυτά που δε χρειάζονται πολλά ποτίσματα. Επομένως είναι ιδανικά για εξοικονόμηση νερού αλλά και για περιοχές που έχουν πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα του νερού. Είναι επίσης κατάλληλα για κήπους εξοχικών κατοικιών με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης.
  • Έχουν ελάχιστες πιθανότητες αποτυχίας, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο και χρήματα και εγγυάται σωστό και γρήγορα αποτέλεσμα ακόμα και σε όσους δεν ασχολούνται συχνά με τον κήπο και τα φυτά!
  • Μπορούν να ευδοκιμήσουν σχεδόν σε όλα τα εδάφη (ακόμα και σε πολύ άνυδρες και άγονες περιοχές). Άρα με τη σωστή επιλογή καλλωπιστικών χόρτων είναι εφικτή η δημιουργία κήπου σε περιοχές που δύσκολα θα μπορούσαν να συντηρηθούν άλλα φυτά.
  • Τα αγρωστώδη φυτά πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα.
  • Και το βασικότερο: Αλλάζουν το χώρο μας από ένα στημένο, συνήθως τοπίο, σε ένα πιο ελεύθερο. Έτσι, δίνουμε ένα πιο «φυσικό» τόνο στον κήπο μας ακολουθώντας τις τάσεις της μόδας.

 

geoponikes-epixeiriseis-horomidis

 

Επιλέξτε τα αγρωστώδη που θέλετε ανάλογα το σημείο που θα τα φυτέψετε

Υπάρχουν αγρωστώδη φυτά που είναι κατάλληλα για ημισκιερά ή σκιερά μέρη και άλλα αγρωστώδη που μπαίνουν μόνο σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου. Έτσι, οι επιλογές μας δεν περιορίζονται και συνήθως βρίσκουμε λύσεις για οποιαδήποτε θέση σε ένα κήπο, επιλέγοντας τα κατάλληλα αγρωστώδη. Με αυτό τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε πολλές ελεύθερες επιφάνειες (ακόμα και τις πιο απαιτητικές) και παράλληλα συνδυάζοντας μεταξύ τους τα αγρωστώδη δημιουργούμε ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Παρακάτω παραθέτουμε τα πιο κοινά και πολυχρησιμοποιημένα αγρωστώδη φυτά που βρήκαμε στο φυτώριο των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη. Σίγουρα, με μια επίσκεψη στο φυτώριο (Περιοχή Αχαρνές Αττικής, Τηλ.: 210-2460660 & 210-2464980, horomidis.gr) οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες και οι πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε από τους γεωπόνους του φυτωρίου των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη πολύ σημαντικές.

 

Αγρωστώδη κατάλληλα για ημισκιερά ή σκιερά είναι:

 

 

Αντίθετα, κάποια από τα πιο ξηροθερμικά αγρωστώδη είναι:

 

Στη σελίδα του φυτωρίου των Γεωπονικών επιχειρήσεων Χορομίδη μπορείτε να βρείτε όλα τα διαθέσιμα είδη καλλωπιστικών αγρωστωδών φυτών. www.horomidis.gr

 

 

Αισθητική παρέμβαση στον κήπο δίνοντας μεσογειακό ύφος.

Βασικό στοιχείο που προσδίδει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία στα αγρωστώδη καλλωπιστικά φυτά, είναι τα διάφορα χρώματα στα φύλλα τους και ο τρόπος που μετακινούνται τα φύλλα με τον αέρα. Όλο αυτό το παιχνίδισμα φαντάζει πολύ ιδιαίτερο.
Ειδικά σε σημεία ενός κήπου που άλλες προτάσεις φύτευσης δεν θα έχουν επιτυχία ή το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης θα είναι πολύ υψηλό, τα αγρωστώδη φυτά δίνουν μια σημαντική λύση δημιουργώντας ένα άριστο αποτέλεσμα με μεσογειακά χαρακτηριστικά και χαμηλές απαιτήσεις στην εγκατάσταση τους, στην άρδευση και συντήρηση τους. Επιλέξτε καλλωπιστικά χόρτα από την πραγματικά μεγάλη ποικιλία που είναι διαθέσιμη και δείτε τον κήπο σας να αλλάζει στιλ και διάθεση, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και με μικρές απαιτήσεις συντήρησης.

 

Ευχαριστούμε τους γεωπόνους και το προσωπικό των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη για τη βοήθεια και τις σημαντικές πληροφορίες που μας παρείχαν στη σωστή επιλογή και φύτευση αυτών των ιδιαίτερων καλλωπιστικων φυτών στον κήπο μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο φυτώριο των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδης:

Περιοχή Αχαρνές Αττικής
Τηλ.: 210-2460660 & 210-2464980
fax: 210-2465205
e-mail: horomidi@otenet.gr
horomidis.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 8:00- 17:00.

geoponikes-epixeiriseis-horomidis