Σύγχρονος λαχανόκηπος – Ιδέες διαμόρφωσης

Ιδέες για να διαμορφώσετε το λαχανόκηπο σας ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και να φυτέψετε περισσότερα λαχανικά.

 

Συνήθως μιλώντας για λαχανόκηπο έχουμε στο μυαλό μας μία έκταση, ή ένα μέρος του κήπου με αρκετό χώρο, περιφραγμένη και χωρισμένη με διαδρόμους σε μικρότερα τμήματα όπου θα καλλιεργηθούν διαφορετικά λαχανικά. Στην πραγματικότητα όμως συχνά δεν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος για τη δημιουργία ενός τέτοιου είδους λαχανόκηπου μέσα στον κήπο. Άλλες πάλι φορές δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τη διαχείριση ενός τέτοιου λαχανόκηπου. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις η λύση βρίσκεται στην καλλιέργεια των λαχανικών μέσα στον κήπο μαζί με τα άλλα καλλωπιστικά φυτά και στοιχεία το κήπου.

Φυσικά πρέπει να τονιστεί ότι η καλλιέργεια λαχανικών μαζί με τα καλλωπιστικά φυτά πρέπει να γίνεται μόνο όταν η διαχείριση του κήπου γίνεται με οργανικό – οικολογικό τρόπο. Εύκολα γίνεται κατανοητό πως αν στον οικιακό λαχανόκηπο χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα τα παραγόμενα λαχανικά μπορεί να είναι επικίνδυνα και ακατάλληλα για κατανάλωση.

 

Ιδέες διαμόρφωσης στον σύγχρονο λαχανόκηπο

 

Στην άκρη του χλοοτάπητα έχει διαχωριστή μία μικρή περιοχή που έχει διαμορφωθεί σε μικρό αλλά πολύ παραγωγικό λαχανόκηπο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείτε στο πότισμα του χλοοτάπητα. Το νερό δεν πρέπει να βρέχει τα φύλλα των λαχανικών γιατί έτσι διευκολύνετε το σάπισμα αλλά και η εξάπλωση εχθρών και ασθενειών.

 

 

Ιδέες διαμόρφωσης στον σύγχρονο λαχανόκηπο

Καλλιέργεια λαχανικών σε φυτοδοχεία. Πολλά λαχανικά μπορούν να αναπτυχθούν και να είναι πολύ παραγωγικά σε μεγάλα φυτοδοχεία. Η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα, η φράουλα, το μαρούλι, το κρεμμυδάκι είναι μερικές από τις επιλογές.

 

 

Ιδέες διαμόρφωσης στον σύγχρονο λαχανόκηπο

Φασκόμηλο, βασιλικός και θυμάρι σε παρτέρι με γραμμική φύτευση. Τα αρωματικά δεν λείπουν ποτέ από έναν κήπο με λαχανικά. Αντίστοιχα σε παρτέρια θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν και λαχανικά.

 

Ιδέες διαμόρφωσης στον σύγχρονο λαχανόκηπο

Στο τελείωμα του χλοοτάπητα και πλάι στον διάδρομο του κήπου δημιουργείται ένας μικρός λαχανόκηπος μέσα σε ξύλινες ζαρντινιέρες και μεγάλες γλάστρες.

 

Ιδέες διαμόρφωσης στον σύγχρονο λαχανόκηπο

Αρωματικά και λαχανικά σε ειδική κατασκευή κάθετης φύτευσης. Φυσικά δεν είναι κατάλληλη για καλλιέργεια μεγάλων φυτών αλλά είναι ιδιαίτερα έξυπνη πρόταση για μικρούς χώρους. Φράουλες, μαϊντανός, σέλινο, άνηθος, κρεμμυδάκια, ρόκα, σπανάκι είναι κάποια από τα λαχανικά που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν.

 

Δείτε επίσης: