Λειτουργικότητα και αισθητική

Οι φράκτες είναι από τα βασικά στοιχεία μιας εξοχικής κατοικίας και η εγκατάστασή τους γίνεται συνήθως πριν από τη διαμόρφωση του κήπου. Εκτός από την οριοθέτηση και την προστασία της ιδιοκτησίας από ανεπιθύμητους επισκέπτες οι φράκτες εξασφαλίζουν και την ιδιωτικότητα του χώρου αποκλείοντάς τον οπτικά από την κοινή θέα.

Φράχτες εξοχικής κατοικίας

Μοντέρνος φράκτης από συρματοκιβώτια και σκυρόδεμα πλαισιώνεται από παρτέρι αραιά φυτεμένο με θάμνους και αγρωστώδη.

 

Φράχτες ιστορία

Η ιστορία των φρακτών ξεκινά σχεδόν μαζί με την εμφάνιση των πρώτων κοινωνικών δομών. Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι φράχτες δημιουργήθηκαν αρχικά από την ανάγκη των ανθρώπων να προστατευτούν από τα άγρια ζώα. Στη συνέχεια πήραν το ρόλο της προστασίας και της οριοθέτησης της περιουσία και της γης.

Ωστόσο ακόμα οι φράχτες δεν είχαν τη δομή και τη σημασία που έχουν σήμερα. Λειτουργούσαν περισσότερο σαν συμβολικό εμπόδιο, σαν σημάδι ότι κάποιος δεν έπρεπε να μπει στην περιοχή που «ανήκει» σε κάποιον άλλον, παρά σαν αδιαπέραστο φράγμα.

Οι πρώτοι πέτρινοι φράχτες δημιουργήθηκαν την εποχή του χαλκού, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έχτιζαν φράχτες γύρω από τις περιοχές που κατακτήσουν για να δηλώσουν τη κτήση τους. Πολύ αργότερα τη δεκαετία του 1880 εφευρέθηκε το συρματόπλεγμα και χρησιμοποιήθηκε από τους κτηνοτρόφους της Άγριας Δύσης.

 

φράχτες εξοχικής κατοικίας

Εξωτερικά του φράκτη με τα ξύλινα κάγκελα τοποθετείται ζαρντινιέρα φυτεμένη με φτέρη και μετατρέπει την απλή περίφραξη σε διακοσμητικό στοιχείο.

 

Φράχτες λειτουργικότητα και υλικά

Στο σήμερα οι φράχτες έχουν το λειτουργικό τους ρόλο ωστόσο συμμετέχουν και στην αισθητική των κτηρίων αλλά και του κήπου. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι συνήθως οι φράκτες έχουν μεγάλη έκταση και όγκο, η συμβολή τους στην τελική διαμόρφωση του χώρου είναι πολλές φορές καθοριστική.
Τα βασικά στοιχεία που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και την αισθητική του φράκτη είναι το σχήμα, το μέγεθος και τα υλικά από τα οποία αποτελείται. Τα χαρακτηριστικά αυτά με τη σειρά τους εξαρτώνται από τον ρόλο που καλείται να έχει ο φράχτης.

 

Φράχτες εξοχικής κατοικίας

Απλός φράκτης από σκυρόδεμα και ξύλο διαχωρίζει τις γειτονικές κατοικίες. Πάνω του αναρριχάται ο παρθενόκισσος.

Για παράδειγμα ένας φράχτης που χρησιμεύει για να οριοθετήσει μία ιδιοκτησία μπορεί να είναι ένας απλός συρμάτινος φράχτης ή μία σειρά από ξύλινα ή μεταλλικά κάγκελα. Ένας φράχτης που απαγορεύει την είσοδο οφείλει να έχει μεγάλο ύψος και να μην έχει κενά ή εξογκώματα (πατήματα) από όπου θα μπορούσε κανείς να αναρριχηθεί. Εάν ο φράχτης έχει στόχο τον οπτικό αποκλεισμό πρέπει να είναι συμπαγής.

Σε ότι αφορά τα υλικά κατασκευής ενός φράκτη υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών: Ξύλο, πέτρα, σίδερο, σκυρόδεμα, τούβλο, συρματοκιβώτια και συνδυασμοί όλων αυτών ακόμα και με διακοσμητικές επενδύσεις όπως βότσαλα, πλακάκια, ψηφίδες, διακοσμητική πέτρα.

 

Φράχτες εξοχικής κατοικίας

Οπτικά αδιαπέραστος φράκτης. Είναι κατασκευασμένος από σκυρόδεμα και ξύλο και υπενδεδυμένος με πέτρα. Οι μεταλλικές πόρτες έχουν βαφτεί σε απομίμηση ξύλου.

Η πιο σύγχρονη τάση στους οικιακούς φράκτες είναι η συνθετική περίφραξη wpc. Τα πλεονεκτήματά της είναι η εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση και η αντοχή στο χρόνο αλλά και στις δύσκολες συνθήκες (αέρας, ήλιο, θάλασσα). Επιπλέον το κόστος μίας τέτοιας περίφραξης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Οι συνθετικές περιφράξεις μπορούν επίσης να συνδυαστούν με πέτρα και σκυρόδεμα και να δώσουν ένα αρκετά φυσικό αποτέλεσμα.

Φράχτες εξοχικής κατοικίας

Λιτός ξύλινος φράκτης, αποτελεί το φόντο του εξωτερικού παρτεριού.

Φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή του φυτικού φράκτη με αειθαλή συνήθως δέντρα ή θάμνους που είτε κλαδεύονται σε σταθερό σχήμα είτε αναπτύσσονται ελεύθερα.

 

Δείτε επίσης: