Φίκος μπέντζαμιν, φυτό εσωτερικό χώρου με ιδανική ανάπτυξη. Τι απαιτήσεις και φροντίδες χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά σε ένα εσωτερικό χώρο.

Ο φίκος μπέντζαμιν (Ficus benjamina, Moraceae) είναι ίσως το πιο κοινό και πολυσύχναστο φυτό εσωτερικού χώρου. Κατάγεται από τις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, που εκεί μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 30 μέτρα. Η ακανόνιστη κόμη του και τα βαθυπράσινα στιλπνά φύλλα του το καθιστούν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και προσιτό.

Ανήκει στην οικογένεια Moraceae, στην οποία ταξινομούνται κι άλλα γνωστά μας φυτά όπως ο ελαστικοφόρος φίκος ή καουτσουκόδενδρο (Ficus elastica) και η συκιά (Ficus carica).

 

 

Μορφολογία του φίκου μπέντζαμιν

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι αειθαλές φυτό. Σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1,5 έως και τα 2 μέτρα. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες που το ύψος τους μπορεί να ξεκινήσει από τα 20 εκατοστά. Η ανάπτυξη του είναι κανονική.

Η κόμη του φυτού είναι ακανόνιστη, ενώ τα κλαδιά του έχουν μικρή κλίση προς τα κάτω. Τα φύλλα του είναι απλά, μήκους 6-8 εκατοστά, με βαθύ πράσινο χρώμα.

Αναπτύσσονται εναλλάξ πάνω στα κλαδιά. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, όπως ποικιλίες με φύλλα που έχουν περιφερειακά λευκό χρώμα. Ως φυτό εσωτερικών χώρων δεν παράγει άνθη και καρπούς. Αντίθετα στο φυσικό του περιβάλλον, δημιουργεί μικρούς σε μέγεθος καρπούς που αποτελούν τροφή για διάφορα πτηνά.

 

Απαιτήσεις και φροντίδες για το φίκο

Ο φίκος μπέντζαμιν δεν έχει πολλές απαιτήσεις κατά την ανάπτυξη του. Κι αυτός επίσης είναι ένας λόγος που χρησιμοποιείται ως φυτό εσωτερικού χώρου. Γενικά το φυτό θέλει το έντονο φως. Κατά το καλοκαίρι μπορεί να τοποθετηθεί και σε σημεία όχι τόσο φωτεινά, αλλά το χειμώνα καλό θα είναι να μεταφέρεται σε σημεία που δέχονται άμεσο ηλιακό φως.

Η κατάλληλη θερμοκρασία δωματίου πρέπει να κυμαίνεται από 13-15oC, με ανώτερη τους 25oC κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο φίκος δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό. Έτσι πρέπει να ποτίζεται 1-2 φορές την εβδομάδα κατά το καλοκαίρι και μια φορά στις 10 μέρες κατά το χειμώνα. Είναι όμως ιδιαίτερα ευπαθές στα ρεύματα του αέρα.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα κορυφής που λαμβάνονται κατά την άνοιξη, ενώ δεν χρειάζεται μεταφύτευση, παρά μόνο όταν είναι μικρή η γλάστρα για το φυτό.

Η διάρκεια ζωής του φίκου είναι μεγάλη. Πολύ βασικό είναι το στάδιο προσαρμογής του φυτού στο νέου του χώρο, κατά τους πρώτους μήνες της εγκατάστασης του.

 

Κλάδεμα και περιποίηση του φίκου

Το φυτό θα πρέπει να κλαδεύεται μόνο όταν η ανάπτυξη του είναι τέτοια που δημιουργεί πρόβλημα στον υπόλοιπο χώρο. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και να μην είναι πολύ έντονο.

Σε περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα φυλλόπτωσης, τότε το φυτό έχει ανάγκη ηλιακού φωτός και θα πρέπει να τοποθετείται σε πιο φωτεινές θέσεις στο δωμάτιο.

Όταν παρατηρούνται κιτρινισμένα φύλλα πάνω στο φυτό τότε σημαίνει πως γίνεται υπερβολικό πότισμα της γλάστρας, επομένως θα πρέπει να διακοπεί αμέσως μέχρι να επανέλθει το φυτό.

 

Ο φίκος μπέντζαμιν ως φυτό εσωτερικού χώρου

Χαρακτηριστικά φυτού: Αειθαλές φυτό με ακανόνιστη κόμη και φύλλα με έντονο πράσινο χρώμα. Υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα φύλλα. Το ύψος του κυμαίνεται από 20 εκατοστά έως 2 μέτρα

Απαιτήσεις: Δεν είναι απαιτητικό φυτό. Προτιμά τις ηλιαζόμενες θέσεις στο δωμάτιο. Δεν χρειάζεται πολύ πότισμα, 1-2 φορές το καλοκαίρι και 1 φορά στις 10 μέρες το χειμώνα. Η καλύτερη θερμοκρασία για το φυτό είναι 15oC, ενώ γενικά αναπτύσσεται σε ένα εύρος 7-25oC

Φροντίδες: Κλαδεύεται ελαφρά και μόνο σε περιπτώσεις που τα κλαδιά του δημιουργούν πρόβλημα στον υπόλοιπο χώρο. Σε περίπτωση φυλλόπτωσης μεταφέρεται σε φωτεινότερα σημεία και σε περίπτωση κιτρινίσματος των φύλλων σταματάμε το υπερβολικό πότισμα. Τα νεαρά φυτά πρέπει να υποστυλώνονται με καλάμι

Πολλαπλασιασμός: Με μοσχεύματα κορυφής, την άνοιξη

Τοποθέτηση στο δωμάτιο ως φυτό εσωτερικού χώρου: Συνήθως τα μεγάλα σε μέγεθος φυτά τοποθετούνται μόνα τους στο χώρο. Νάνα φυτά μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, ενώ στο εμπόριο υπάρχουν και bonsai φυτά φίκου μπέντζαμιν.

Φύτευση φίκου στον κήπο: Εκτός από φυτό εσωτερικούς χώρους ο φίκος μπέντζαμιν φυτεύεται και σε κήπους και πάρκα κυρίως των πιο ζεστών περιοχών της νότιας Ελλάδας. Μάλιστα δημιουργεί πολύ όμορφους και πυκνούς φράχτες.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: