Καλλιεργώ αγκινάρα στο λαχανόκηπο

Η αγκινάρα είναι μεσογειακό λαχανικό με καταγωγή από την ανατολική μεσόγειο, που κυρίως η Ιταλική κουζίνα έχει αναδείξει. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα μιας και δεν αντέχει στο κρύο. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 150 cm ενώ τα φύλλα μπορεί να φτάσουν σε μήκος 80-120 cm. Το τμήμα του φυτό που κυρίως καταναλώνεται είναι οι ταξιανθίες πριν ωριμάσουν τα λουλούδια που κοινώς είναι γνωστές σαν «καρδιές της αγκινάρας».

 

αγκινάρα

 

Εμπλουτισμός του εδάφους στην καλλιέργεια αγκινάρας

Η καλλιέργεια της αγκινάρας είναι συνήθως τριετής. Το καλοκαίρι με την πολύ ζέστη το υπέργειο τμήμα του φυτού ξεραίνεται και το φθινόπωρο νέοι βλαστοί αναπτύσσονται από τους οφθαλμούς που βρίσκονται κάτω από το έδαφος.
Είναι φυτό που αγαπά τον ήλιο. Χρειάζεται βαθύ έδαφος με καλή αποστράγγιση και μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Η αγκινάρα έχει μεγάλη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά, τόση που εξαντλεί το έδαφος μέσα σε τρία χρόνια. Η ενσωμάτωση κόμποστ ή κοπριάς στη βάση του φυτού κάθε άνοιξη είναι αναγκαία. Για κάθε τετραγωνικό μέτρο καλλιέργειας απαιτούνται 2 κιλά κόμποστ ή κοπριάς.

 

Φύτευση αγκινάρας

Η φύτευση γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο. Τα νεαρά φυτά κάθε γραμμής φυτεύονται ανά 1 μέτρο. Εναλλακτικά το Μάρτιο μπορούν να φυτευτούν τμήματα από φυτά προηγούμενου έτους που να περιλαμβάνουν έναν οφθαλμό με στέλεχος και ένα μέρος του ριζικού συστήματος.

 

αγκινάρα

 

Πότισμα / Άρδευση αγκινάρας

Σε ότι αφορά το πότισμα, από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή η αγκινάρα χρειάζεται τακτικό πότισμα για να αναπτύξει μεγάλες ανθοκεφαλές με μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Μετά τη συγκομιδή σταματάει και το πότισμα ενώ τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτέμβρη ξεκινάει ξανά προκειμένου να βγουν οι βλαστοφόροι οφθαλμοί από το λήθαργο και να δώσουν νέα στελέχη.

 

Καλλιεργητικές τεχνικές στην αγκινάρα

Το φθινόπωρο όταν οι παραφυάδες μεγαλώσουν και φτάσουν σε ύψος τα 25-35cm αραιώνονται και αφήνονται να αναπτυχθούν 2-3 σε κάθε φυτό.
Ανάλογα με την παραγωγικότητα της ποικιλίας και τις συνθήκες καλλιέργειας κάθε φυτό αγκινάρας παράγει 5-12 ανθοκεφαλές (συνήθως 5-10). Η συγκομιδή ξεκινάει συνήθως στο τέλος της άνοιξης (ή και λίγο νωρίτερα για τις πρώιμες καλλιέργειες) και γίνεται σταδιακά ανά 10-15 μέρες. Πρώτα συγκομίζονται οι κεντρικές ανθοκεφαλές και στη συνέχεια οι υπόλοιπες. Οι ανθοκεφαλές συγκομίζονται μαζί με τμήμα του στελέχους (με μήκος 15cm περίπου) όσο είναι ακόμα τρυφερές, κλειστές και σφιχτές. Οι φρέσκιες αγκινάρες μπορούν να διατηρηθούν μόνο για 8-10 μέρες.

 

  • Η αγκινάρα μπορεί να καλλιεργηθεί και σε μεγάλα φυτοδοχεία με βάθος τουλάχιστον 40cm.
  • Οι αγκινάρες θεωρείται ότι ανοίγουν την όρεξη. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.

 

 

αγκινάρα