Χαμαιδώρεα, ιδανικό φυτό εσωτερικού χώρου

Χαμαιδώρεα – Αφιέρωμα στα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. www.greenconcept.gr

 

Η χαμαιδώρεα ανήκει στα μικρά φοινικοειδή, που αναπτύσσονται σε ζεστά και σκιερά μέρη. Για αυτό και αποτελεί μια ιδανική πρόταση ως φυτό εσωτερικού χώρου αφού μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν σε κάθε σημείο μέσα σε ένα κτίριο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες φροντίδες.

Η Χαμαιδώρεα είναι από τα πιο συχνά φυτά εσωτερικού χώρου σε χώρους αναμονής πελατών, επαγγελματικών χώρων, σε καφετέριες και εστιατόρια, σε εισόδους πολυκατοικιών και κατοικίες και αλλού.

Βοτανική ταξινόμηση: Η Χαμαιδωρέα ανήκει στην οικογένεια Arecaceae (φοινικοειδή), στο γένος ταξινομούνται περισσότερα από 107 φοινικοειδή.

Καταγωγή: από το Μεξικό και τις περιοχές της κεντρικής Αμερικής

Άλλες ονομασίες: Χαμαιδώρεα, Parlour Palm, Parlor Palm, Neanthe bella

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της χαμαιδωρέας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει και το 1,5 μέτρο μέσα στη γλάστρα.

Φύλλα: Το μήκος των φύλλων φτάνει μέχρι και 60 cm, στα μεγάλα, ανεπτυγμένα φυτά.

Άνθη: Η Χαμαιδωρέα δημιουργεί ανθικό στέλεχος με μικρά ανθάκια. Συνήθως δεν ανθοφορεί σαν εσωτερικού χώρου.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο ριζικό σύστημα μέσα στη γλάστρα που βοηθάει στην καλή ανάπτυξη του φυτού.

 

Χαμαεδώρεα ή Χαμαιδόρα

Χαμαεδώρεα ή Χαμαιδόρα

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης στη Χαμαιδωρέα

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει αργό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Δεν έχει απαιτήσεις σε πολύ φως. Αντιθέτως, τοποθετείται σε σημεία με λίγο φωτισμό (όχι όμως καθόλου). Στις περιοχές που κατάγεται αναπτύσσεται κάτω από μεγάλα δένδρα σε σκιερά σημεία.

Θερμοκρασία: Θερμοκρασίες δωματίου από 15-26oC είναι ιδανικές. Σε περίπτωση που εμφανιστούν ξεραμένες περιοχές πάνω στα φύλλα και δεν είναι από προσβολή παθογόνο ή εντόμου, το πιο πιθανό είναι επίδραση από ρεύματα αέρα. Σε αυτή την περίπτωση αλλάξτε τη θέση του φυτού ή περιορίστε το ρεύμα αέρα.

Έδαφος-Χώμα: Προτιμάμε φυτόχωμα εσωτερικού χώρου με αρκετή τύρφη. Αποφεύγουμε τα βαριά χώματα. Αν προσθέσουμε κόμποστ δεν προσθέτουμε σε μεγάλη αναλογία. Μια αναλογία 1:5 ή 1:6 είναι επιθυμητή.

Υγρασία: Ξηράνσεις σε τμήμα του φύλλου μπορεί να προκληθεί στη Χαμαιδώρεα από έλλειψη νερού στο χώμα. Σε αυτή την περίπτωση ποτίζετε σταδιακά τη γλάστρα και όχι απότομα, μέχρι ύστερα από 2-3 ποτίσματα να φτάσετε στο σωστό επίπεδο ποτίσματος. Η χαμαιδώρεα είναι φυτό που χρειάζεται μια μέση ποσότητα νερού με το έδαφος να είναι σχετικά υγρό, αλλά όχι λασπωμένο.

 

Φροντίδες που χρειάζεται η χαμαιδωρέα:

Πότισμα: Χρειάζεται κανονικό πότισμα και το καλοκαίρι σίγουρα πιο συχνό. Το χώμα πρέπει να μένει πάντα υγρό. Μπορεί να μπει και σε τεραριουμ ή σε βάζο με νερό αφού έχει βγάλε ρίζες.

Λίπασμα: είναι από τα φυτά με μέτριες έως χαμηλές απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται λίπασμα για πράσινα φυτά (3-4 φορές το χρόνο), σε μεγάλα φυτά 1 φορά το μήνα. Δύο φορές το έτος καλό είναι να προσθέτουμε λίγο κόμποστ στη βάση του φυτού.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στη χαμαιδωρέα

Η χαμαιδώρεα δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών φυλλωμάτων και καθαρισμό.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη χαμαιδωρέα

Συχνά αν κάνουμε διαίρεση ενός μεγάλου φυτού και δεν έχουμε που να φυτέψουμε τα μικρά, αυτά μπορούν να συντηρηθούν σε γυάλινα βάζα με νερό.

Ασθένειες και έντομα: Προσέχουμε για ιστούς που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στα φύλλα, που σημαίνει ότι υπάρχουν ακάρεα. Επίσης, μπορεί να προσβληθεί από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα. Τυχαία ξήρανση του φυτού μπορεί να προκληθεί από ασθένειες όπως η φυτόφθορα.

 

Η χαμαιδωρέα στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Έχει πολλά κοινά με ένα άλλο δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου την αρέκα, άλλωστε ανήκουν και τα δύο στην ίδια οικογένεια (Arecaceae)

Διακοσμητική αξία: Τα υπέροχα φύλλα του και η μορφή ολόκληρου του φυτού. Ιδανικό φυτό για αυτοποτιζόμενη γλάστρα.

Που προτείνεται ως φυτό εσωτερικού χώρου

  • Επαγγελματικοί χώροι, αίθουσες αναμονής, χώροι γραφείων, αίθουσες meeting
  • Καφετέριες και εστιατόρια καθώς και σε κοινόχρηστους χώρους πολυκαταστημάτων
  • Είσοδοι κατοικιών και πολυκατοικιών
  • Σε καθιστικά, σαλόνια και χολ. Σπανιότερα, σε υπνοδωμάτια.
  • Εσωτερικές βεράντες, προστατευόμενοι χώροι σε νότιες περιοχές.

 

Διαβάστε επίσης: