Σπόροι υψηλής ποιότητας της Vilmorin. Αρωματικά Φυτά και βότανα από… σπόρο!

 

 

Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων στον κήπο, το μπαλκόνι ακόμα και μέσα στο σπίτι είναι μία ευχάριστη διαδικασία που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο ή επιδεξιότητα, εξασφαλίζει όμως την ικανοποίηση να παράγουμε προϊόντα που καθημερινά καταναλώνουμε.

Το να ξεκινήσει η καλλιέργεια από τη σπορά κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Επιπλέον η ανάπτυξη φυτών από σπόρο είναι ο πιο οικονομικός τρόπος καλλιέργειας πολλών, διαφορετικών ειδών στο σπίτι, τον κήπο και το λαχανόκηπο.

Η εταιρία Vilmorin διαθέτει μεγάλη γκάμα από τα περισσότερα αρωματικά φυτά. Οι σπόροι είναι εξαιρετικής ποιότητας και μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη υγειών και εύρωστων φυτών κατάλληλων για κατανάλωση.

 

Χαμομήλι (Matricaria chamomilla)

Το πρώτο σε χρήση Ελληνικό βότανο, το χαμομήλι είναι πώα, μονοετής, που συναντά κανείς σε όλη την Ελληνική φύση. Ανήκει στα φαρμακευτικά φυτά και είναι γνωστό για τις αντισηπτικές και πεπτικές του ιδιότητες. Το τμήμα του φυτού που χρησιμοποιείται συνήθως είναι τα αποξηραμένα άνθη που πίνονται σαν αφέψημα.

 

 

Στον κήπο και το μπαλκόνι προτιμά ηλιόλουστες αλλά δροσερές θέσεις φύτευσης ενώ δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις και ευδοκιμεί ακόμα και σε ξερά και άγονα εδάφη.

Η σπορά γίνεται στις αρχές της άνοιξης κατευθείαν στις τελικές θέσεις αφού το ευαίσθητο ριζικό σύστημα δεν αντέχει τη μεταφύτευση. Η συγκομιδή των ταξιανθιών γίνεται το καλοκαίρι (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) με ξηρό καιρό. Στη συνέχεια τα άνθη αποξηραίνονται και μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτή τη μορφή για μεγάλο διάστημα.

Στο λαχανόκηπο φυτέψτε χαμομήλι κοντά στο κρεμμύδι, έτσι θα αναπτυχθεί καλύτερα και θα έχει καλύτερη γεύση!

 

Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

Από τα πιο δημοφιλή μεσογειακά βότανα το Φασκόμηλο χρησιμοποιείται τόσο σαν αφέψημα όσο και σαν αρτηματικό στην κουζίνα αφού αρωματίζει υπέροχα τα ψητά και τις σάλτσες. Επίσης για την Ελλάδα το φασκόμηλο αποτελεί σημαντικό μελισσοκομικό φυτό αφού από τα 22 είδη του που αυτοφύονται στη χώρα μας παράγεται εξαιρετικής ποιότητας μέλι!

 

 

Είναι πολυετές φυτό με θαμνώδη ανάπτυξη ενώ το γκριζοπράσινο φύλλωμα του δίνει και ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και τα ελαφριά και βαθιά αμμώδη εδάφη. Δεν χρειάζεται πολύ πότισμα ενώ η προσθήκη κόμποστ στο έδαφος κατά τη μεταφύτευση θα ευνοήσει την ανάπτυξή του.

Η σπορά μπορεί να γίνει από τις αρχές της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού (Μάρτιο – Ιούλιο) σε μικρά δοχεία. Στη συνέχεια νωρίς το φθινόπωρο μπορεί να αρχίσει η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, ζαρντινιέρες ή στην τελική θέση στον κήπο. Η συγκομιδή των φύλλων μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο Καλοκαίρι. Η περίοδος της συγκομιδής σταματάει το χειμώνα (Δεκέμβριο) και ξαναξεκινάει το καλοκαίρι.

Στο λαχανόκηπο φυτέψτε φασκόμηλο μαζί με λάχανο. Θα απομακρύνει τα παράσιτα που τα προσβάλουν και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη γεύση τους!

 

Ρίγανη (Origanum vulgare)

Η Ρίγανη αποτελεί σήμα κατατεθέν τόσο για τη μεσογειακή φύση όσο και για τη μεσογειακή κουζίνα. Από την αρχαιότητα είναι γνωστό βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων, ωστόσο στις μέρες μας έχει καθιερωθεί σαν καρύκευμα εξαιτίας του μοναδικού αρώματος και της ιδιαίτερης γεύσης.

 

 

Σαν φυτό ανήκει στα πολυετή φρύγανα. Αναπτύσσεται καλά σε ηλιόλουστε θέσεις και άγονα, ξερά εδάφη. Δεν χρειάζεται πολύ νερό και οργανική ουσία. Το πότισμα και λίπανση μπορεί να κάνουν πιο γρήγορη την ανάπτυξη του φυτού και πιο πράσινα τα φύλλα θα μειώσουν όμως το άρωμα και τη γεύση τους.

Η σπορά γίνεται από την άνοιξη ως τις αρχές του καλοκαιριού σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Όταν τα νεαρά φυτά αποκτήσουν 6-7 φύλλα αραιώνονται.

Αφαιρούνται δηλαδή τα αδύναμα φυτά ώστε να αναπτυχθούν και να καλοσχηματιστούν τα υπόλοιπα. Όταν τα φυτά μεγαλώσουν λίγο ακόμα μπορούν να μεταφυτευτούν στον κήπο σε ηλιόλουστες θέσεις. Η συγκομιδή μπορεί να αρχίσει το επόμενο καλοκαίρι. Η ρίγανη μπορεί να καταναλωθεί φρέσκια ή αποξηραμένη.

Κόβοντας τα άνθη της ρίγανης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ανάπτυξη των φύλλων.

 

Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

Το Μελισσόχορτο με το χαρακτηριστικό του άρωμα που μοιάζει με αυτό του λεμονιού είναι γνωστό για τις χωνευτικές και τονωτικές του ιδιότητες δεν είναι όμως μόνο ένα από τα πιο γνωστά βότανα. Παράλληλα αποτελεί μελισσοκομικό αλλά και καλλωπιστικό φυτό. Στον κήπο έχει γρήγορη ανάπτυξη και ταχεία εξάπλωση, τόσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν φυτό εδαφοκάλυψης.

 

 

Είναι πολυετές ποώδες φυτό με όρθια στελέχη και γρήγορη ανάπτυξη. Προτιμάει τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιερά σημεία. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη λίπανση. Η προσθήκη κόμποστ στο χώμα κατά τη μεταφύτευση ευνοεί την ανάπτυξή του. Η σπορά γίνεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Το φθινόπωρο τα φυτά μπορούν να μεταφυτευτούν στις τελικές τους θέσεις στον κήπο ή το μπαλκόνι. Η συγκομιδή των φύλλων μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη.

Φυτέψτε μελισσόχορτο γύρω από το λαχανόκηπο και οι προσβολές των λαχανικών από αφίδες θα μειωθούν!

 

Μαντζουράνα (Origanum majorana)

Η μαντζουράνα είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα για τις χωνευτική της δράση ενώ το αφέψημα μαντζουράνας είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες. Συγγενικό φυτό της ρίγανης, η μαντζουράνα χρησιμοποιείτε επίσης στη μαγειρική αρωματίζοντας κρέατα και διάφορες σαλάτες.

 

 

Είναι πολυετές ποώδες φυτό αλλά σε περιοχές με ψυχρό χειμώνα καλλιεργείται σαν μονοετές ή διετές. Αναπτύσσεται καλά στα ελαφριά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Η σπορά γίνεται τον Απρίλιο – Μάιο σε γλάστρες ή ποτηράκια αν πρόκειται τα φυτά να μεταφυτευτούν στον κήπο. Όταν τα νεαρά φυτά αποκτήσουν 6-7 φύλλα αραιώνονται και αφήνονται να αναπτυχθούν τα πιο εύρωστα. Η συγκομιδή των βλαστών γίνεται τον Μάιο πριν από την ανθοφορία αλλά και τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο όταν η ανθοφορία έχει ολοκληρωθεί. Μετά τη συγκομιδή και πριν τη χρήση οι βλαστοί με τα φύλλα αποξηραίνονται.

Για να αναπτυχθούν περισσότερα και μεγαλύτερα φύλλα πρέπει να κόβονται τα άνθη!

 

Λεβάντα (Lavandula officinalis)

Η Λεβάντα αποτελεί αρωματικό φυτό χαρακτηριστικό της Μεσογείου. Από την αρχαιότητα της έχουν αποδοθεί διάφορες ιδιότητες και συμβολισμοί. Στις μέρες μας καλλιεργείται κυρίως σαν καλλωπιστικό φυτό ενώ το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει χρήσεις από την μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μέχρι την βιομηχανία αρωμάτων, καλλυντικών και απορρυπαντικών. Στο σπίτι οι ξερές ανθοταξίες χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν το χώρο αλλά και τα ρούχα στις ντουλάπες.

 

 

Είναι πολυετές φρύγανο με θαμνώδη ανάπτυξη. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστα και ζεστά σημεία. Ευδοκιμεί σε ξηρά και άγονα εδάφη χωρίς υγρασία. Το εντατικό πότισμα και η λίπανση μπορεί ακόμα και να καταστρέψουν το φυτό. Η σπορά γίνεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο σε ημισκιερές θέσεις. Την άνοιξη τα αναπτυγμένα φυτά μπορούν να μεταφερθούν στις ηλιόλουστες θέσεις του ή να μεταφυτευτούν στον κήπο. Η ανθοφορία διαρκεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο ενώ σποραδικές ανθοταξίες μπορεί να υπάρχουν πάνω στο φυτό όλο τον χρόνο.

Μετά την ανθοφορία οι νεαροί βλαστοί καλό είναι να κλαδεύονται στα 3/4 του μήκους τους. Έτσι το φυτό θα διατηρεί καλύτερα το σφαιρικό του σχήμα.

 

Θυμάρι (Thymus vulgaris)

Ένα ακόμα από τα πιο γνωστά βότανα της Μεσογείου, το θυμάρι, χρησιμοποιείται σαν αφέψημα από την αρχαιότητα εξαιτίας των χωνευτικών και αποχρεμπτικών ιδιοτήτων που θεωρείται ότι έχει. Το υπέροχο άρωμά του έχει επεκτείνει τη χρήση του και στη μαγειρική όπου προτιμώνται συνήθως τα φρέσκου φύλλα που έχουν εντονότερο άρωμα. Φυσικά αποτελεί σημαντικότατο μελισσοκομικό φυτό.

 

 

Σαν φυτό ανήκει στα πολυετή φρύγανα με χαμηλή ανάπτυξη (μέχρι 30 ψμ ύψος). Αναπτύσσεται καλά σε ηλιόλουστες θέσεις και φτωχά και ξηρά εδάφη. Δεν χρειάζεται εντατικό πότισμα (παρά μόνο ένα πότισμα τους πολύ ξηρούς μήνες) ούτε λίπανση. Η σπορά γίνεται από την άνοιξη μέχρι τα μέσα καλοκαιριού (Μάρτιο – Ιούλιο) ενώ το φθινόπωρο τα καλά ανεπτυγμένα φυτά μπορούν να μεταφυτευτούν στις τελικές τους θέσεις στον κήπο ή το μπαλκόνι. Συγκομιδή μπορεί να γίνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Φυτέψτε θυμάρι στο λαχανόκηπο και όλα τα λαχανικά θα αποκτήσουν εντονότερη γεύση!

 

Δυόσμος ή Μέντα (Mentha spicata)

Ένα αρωματικό φυτό με καταγωγή από την κεντρική Ευρώπη που αποτελεί απαραίτητο μυρωδικό της Ελληνικής κουζίνας. Φυσικά χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία αλλά και τη βιομηχανία αρωμάτων.

 

 

Ο Δυόσμος είναι ριζοματώδες φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που εύκολα καταλαμβάνει όσο χώρο έχει διαθέσιμο. Προτιμά τα σημεία που είναι μερικώς σκιασμένα καθώς και τα δροσερά, ελαφρά και πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη. Χρειάζεται πότισμα αλλά όχι υπερβολικό ενώ για τη λίπανση αρκεί η προσθήκη κόμποστ στο έδαφος την άνοιξη. Η σπορά γίνεται από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο σε ηλιόλουστα σημεία. Η μεταφύτευση μπορεί να γίνει το φθινόπωρο και η συγκομιδή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά τα φύλλα είναι πιο αρωματικά μετά την ανθοφορία.

Αν μετά την ανθοφορία συγκομιστούν τα περισσότερα φύλλα για να αποξηρανθούν, το φυτό πρέπει να κουρευτεί πολύ χαμηλά στο έδαφος για να συνεχίσει η συγκομιδή και την επόμενη περίοδο.

 

Δενδρολίβανο (Rosmarius officinalis)

Αρωματικός θάμνος με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Τα φύλλα του δεντρολίβανου έχουν έντονη γεύση και άρωμα και χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική όσο και για να αρωματίζουν λάδια και κρασιά. Στην αρχαιότητα θεωρούσαν ότι το δεντρολίβανο ενισχύει τη μνήμη.

 

 

Το δεντρολίβανο μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 m. ενώ υπάρχουν και νάνες ποικιλίες. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστα σημεία, δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις ενώ αντέχει και σε ασβεστώδη εδάφη. Δεν χρειάζεται εντατικό πότισμα ούτε λίπανση. Η σπορά μπορεί να γίνει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και το φθινόπωρο ακολουθεί η μεταφύτευση. Κλαδιά με φρέσκα φύλλα μπορούν να συγκομίζονται όλο το χρόνο, ωστόσο αν πρόκειται να αποξηρανθούν τα φύλλα, καλό είναι να συγκομίζονται κατά την ανθοφορία γιατί τότε έχουν εντονότερο άρωμα.

Το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο φυτεύονται κοντά – κοντά και ευνοείται η ανάπτυξη και των δύο.

 

Βασιλικός (Ocimum basilicum)

Αν και κατάγεται από την Ινδία και την Ασία αποτελεί χαρακτηριστικό αρωματικό της μεσογειακής και ιδιαίτερα της Ιταλικής κουζίνας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μικρόφυλλες, πλατύφυλλες, με πράσινο ή κόκκινο φύλλωμα. Οι ποικιλίες με το κόκκινο φύλλωμα είναι διακοσμητικές ενώ οι υπόλοιπες χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ανάλογα με τις προτιμήσεις.

 

 

Ο Βασιλικός είναι ετήσιο φυτό που ανάλογα με την ποικιλία φτάνει σε ύψος 30-90 cm. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις και προτιμά τα πλούσια και υγρά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Η αζωτούχος λίπανση ευνοεί την ανάπτυξη των φύλλων. Η σπορά γίνεται την άνοιξη (Μάρτιο – Μάιο). Όταν τα νεαρά φυτά αποκτήσουν 4-5 φύλλα μπορούν να μεταφυτευτούν σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή ηλιόλουστα παρτέρια στον κήπο. Η συγκομιδή γίνεται από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο και τα φύλλα ανα δεν καταναλωθούν αμέσως μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη ή να αποξηραθούν.

Ο Βασιλικός προστατεύει από το ωίδιο το αγγούρι και το κάνει πιο παραγωγικό.

 

Τα πρϊόντα Vilmorin εισάγονται και διανέμονται στην Ελλάδα από την:

Garden Experts AE:
22 ΧΛΜ. Λ. Λαυρίου, 19400 Κορωπί
Τ.: 210.66.22.948 – info@garden-experts.gr