Εσωτερική διακόσμηση με 9 φυτά εσωτερικού χώρου που ταιριάζουν και φυτεύονται σε κρεμαστά καλάθια στο καθιστικό. 

Τα κρεμαστά καλάθια στην εσωτερική διακόσμηση παραμένουν τάση της μόδας και δίνουν στο σαλόνι, την τραπεζαρία αλλά τους άλλους χώρους του σπιτιού έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Για τη φύτευσή τους προτιμούμε φυτά με κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Φυτά δηλαδή που οι βλαστοί τους είναι λεπτοί και μακριοί και έχουν την τάση να κρέμονται προς τα κάτω. Στη συνέχεια παρουσιάζονται εννιά φυτά εσωτερικού χώρου κατάλληλα για φύτευση σε κρεμαστά καλάθια και ταυτόχρονα εύκολα στη συντήρησή τους.

 

Κισσός, Hedera helix

Κισσός σε γλάστρα

Ο κισσός δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρώτο στη λίστα με τα φυτά για κρεμαστά καλάθια! Τουλάχιστον για τη χώρα μας είναι το πιο δημοφιλές φυτό για αυτή τη χρήση. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες κισσού με τις περισσότερες να έχουν πυκνό φύλλωμα και ντελικάτη εμφάνιση. Τα φύλλα του κισσού είναι τρίλοβα ή πεντάλοβα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με μικρότερα ή μεγαλύτερα φύλλα, που οι άκρες των φύλλων είναι γωνιώδεις ή στρογγυλεμένες. Επίσης υπάρχουν ποικιλίες με σκούρα πράσινα ή κιτρινοπράσινα φύλλα, φύλλα κίτρινα στο κέντρο σκαι πράσινα στην περιφέρεια ή το αντίστροφο.

Παρά το γεγονός ότι είναι αναρριχώμενο φυτό εξωτερικού χώρου αντέχει και προσαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις συνθήκες εσωτερικού φωτισμού. Μερικές φορές φυσικά, όταν η θέση του είναι ιδιαίτερα σκιερή, αποχρωματίζονται τα φύλλα του.

Το πότισμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να είναι το πολύ μία φορά την εβδομάδα και λίγο συχνότερα το καλοκαίρι. Η λίπανση με αζωτουχο υγρό λίπασμα ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού.

 

 

Πεπερόμια, Peperomia rotundifolia

 

Peperomia obtusifolia

 

Η πεπερόμια είναι ιδανικό φυτό για μικρούς χώρους ή μικρές γωνιές του σπιτιού. Εκτός από τη ντελικάτη εμφάνισή του είναι και φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να αναπτυχθεί. Έχει μακριούς και μαλακούς βλαστούς πάνω στους οποίους αναπτύσσονται τα μικρά σχεδόν στρογγυλά φύλλα. Τα φύλλα στην υφή τους είναι λία, μαλακά και χυμώδη. Έχουν ζωηρό ή σκούρο πράσινο χρώμα.

Η κρεμοκλαδής πεπερόμια χρειάζεται αρκετό φως αλλά όχι άμεσο. Το χώμα της πρέπει να είναι υγρό αλλά όλη μούσκεμα. Τα πάνω 2-3 εκατοστά του χώματος πρέπει να έχουν στραγγίσει για να ακολουθήσει νέο πότισμα. Λίπανση γίνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι αλλά πρέπει να διακόπτεται κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα.

 

 

Πόθος “marble queen”, Epipremnum aureum “marble queen”

 

 

Η ποικιλία “marble queen” του αγαπημένου αυτού φυτού είναι ιδανική για κρεμαστά καλάθια αφού δημιουργεί μακριούς βλαστούς που γέρνουν προς τα κάτω. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, καρδιόσχημα και ποικιλόχρωμα σε αποχρώσεις του πράσινου και του λευκοκίτρινου. Ο πόθος προσαρμόζεται σε ότι αφορά τις συνθήκες φωτισμού ενός χώρου. Γενικά προτιμά τις φωτεινές θέσεις που δεν δέχονται άμεσα το φως του ήλιου. Προσαρμόζεται όμως και σε σκιερές γωνίας ενώ για μικρά διαστήματα αντέχει και την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Ιδανικά χρειάζεται τακτικό πότισμα όμως είναι σχετικά ανθεκτικό και στην έλλειψη ποτίσματος αρκεί να μην υπάρχει παρατεταμένη ξηρασία. Δεν χρειάζεται απαραίτητα λίπανση αλλά αν είναι για πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα μπορεί να λιπαίνεται κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι μία φορά το μήνα ή και λιγότερο.

 

 

Ινδικός ή Satin πόθος, Scindapsus pictus “satin”: Βοτανικά ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Πόθο Epipremnum aureum. Μορφολογικά διαφέρει ως προς το χρώμα των φύλλων. Ο Ινδικός πόθος έχει σκούρα πράσινα φύλλα με έντονες ασημενιες κηλιδες ακανόνιστου σχήματος. Σε ότι αφορά τη θέση του το φυτό χρειάζεται φωτεινό σημείο χωρίς άμεσο φως. Αν εκτεθεί σε άμεσο ηλιακό φως τα φύλλα θα χάσουν το χρωματισμό τους και θα εμφανίσουν ηλιακά εγκαύματα. Χρειάζεται τακτικό πότισμα αλλά το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα θα πρέπει να στεγνώνει. Διαφορετικά το φυτό θα εμφανίσει κίτρινα φύλλα και τελικά θα καταστραφεί. Η λίπανση γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

 

 

Σενέκιο rowleyanus ή String Of Pearls,Senecio rowleyanus

 

 

Ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό που σε όποιος χώρο και να τοποθετηθεί σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή! Πρόκειται για παχύφυτο που τα σφαιρικά φύλλα του μοιάζουν περισσότερο με ζουμερούς καρπούς. Στη φύση το φυτό αυτό αναπτύσσεται σαν εδαφοκαλυπτικό. Στους εσωτερικούς χώρους φυτεύεται σε κρεμαστά καλάθια, ωστόσο δημιουργεί εντυπωσιακές εικόνες και αν φυτευτεί σε ρηχά πιάτα. Όπως όλα τα παχύφυτα χρειάζεται φωτιές θέσεις, καλή αποστράγγιση και λίγο πότισμα. Το σωστότερο είναι να φυτεύεται ε υπόστρωμα κατάλληλο για κάκτους.

 

 

Φτέρη της Βοστώνης, Nephrolepis exaltata

Πολλοί έχουμε συνδέσει τη φτέρη με την παλιά ελληνική αυλή και πράγματι είναι φυτό σκιάς που άνετα μπορεί να αναπτυχθεί σε σκιασμένους εξωτερικούς χώρους. Σαν φυτό εσωτερικού χώρου είναι ιδανικό για φύτευση σε κρεμαστά καλάθια εξαιτίας των μεγάλων φύλλων της με την τοξωτή ανάπτυξη. Τα φύλλα αναπτύσσονται από τη βάση του φυτού και έχουν μεγάλο μήκος. Είναι σύνθετα και κάθε φύλλο αποτελείται από πολλά φυλλάρια που αναπτύσσονται το ένα απέναντι από το άλλο. Έτσι τα λογχοειδή φύλλα μοιάζουν να έχουν μια κροσσωτή – δαντελωτή εμφάνιση. Σε ό,τι αφορά τον φωτισμό είναι από τα φυτά που προσαρμόζονται σε διάφορες θέσεις ακόμα και στο άμεσο ηλιακό φως αλλά όχι στις σκοτεινές γωνιές. Χρειάζεται τακτικό πότισμα ώστε το χώμα να είναι πάντα σχετικά υγρό. Παρόλο που αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση. Παρ’ όλα αυτά η λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα για πράσινα φυτά ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού.

 

 

Χλωρόφυτο ή φυτό αράχνη, Chlorophytum comosum

 

 

Το χλωρόφυτο είναι από τα πιο εύκολα στη συντήρηση φυτά εσωτερικού χώρου. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορες συνθήκες. Για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικό χώρο χωρίς πολύ ήλιο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φυτού αυτού είναι ότι τα ανθικά του στελέχη στο τελείωμά τους δημιουργούν νέα μικρά φυτά.

Στη φύση (στις περιοχές που αυτοφύεται ή μπορεί να αναπτυχθεί σαν φυτό εξωτερικού χώρου) τα μικρά αυτά φυτά τελικά ακουμπούν στο χώμα και αναπτύσσουν τυχαίες ρίζες. Στα κρεμαστά καλάθια τα νέα αυτά φυτά μοιάζουν να κρέμονται από το μητρικό φυτό σαν αράχνες. Σχετικά με το πότισμα το φυτό πρέπει να ποτίζεται όταν το χώμα έχει σχεδόν στεγνώσει. Συνιστάται αραιή λίπανση κάθε 3-4 μήνες. Με τη συχνή λίπανση το φυτό δεν παράγει αρκετά νέα φυτά.

 

 

String of Hearts, Ceropegia woodii

Στην Ελλάδα το φυτό αυτό είναι γνωστό με τη διεθνή κοινή του ονομασία “String of Hearts” η οποία ουσιαστικά περιγράφει τη μορφολογία του. Τα φύλλα του είναι μικρά, έχουν σχήμα καρδιάς και αναπτύσσονται πάνω σε λεπτούς και μακρυούς βλαστούς.

Το χρώμα των φύλλων είναι σκούρο πράσινο με έντονες αργυρόλευκες νευρώσεις. Η ποικιλία “Variegata” έχει φύλλα με μοβ-ροζ τελείωμα ενώ η ποικιλία “silver” φύλλα περισσότερο αργυρόλευκα παρά πράσινα.

Χρειάζεται φωτεινή θέση χωρίς άμεσο ηλιακό φως και πότισμα όταν το χώμα έχει σχεδόν στεγνώσει. Την άνοιξη και το καλοκαίρι συνιστάται λίπανση κάθε 15 μέρες.

 

 

Σέδο ή σέντουμ Sedum morganianum

 

 

Ένα ξεχωριστό παχύφυτο ιδανικό για κρεμαστά καλάθια! Οι βλαστοί του φυτού είναι σχετικά λεπτοί, έχουν κρεμοκλαδή ανάπτυξη και μήκος μέχρι 60 εκατοστά. Πάνω τους αναπτύσσονται σε πυκνή διάταξη σαρκώδη φύλλα με γαλαζοπράσινο χρώμα. Στις άκρες των βλαστών εμφανίζονται το καλοκαίρι ροζ-κόκκινα άνθη. Όπως τα περισσότερα παχύφυτα μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικό χώρο (με προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα). Σε ότι αφορά το φως προτιμά τις φωτεινές θέσεις και μπορεί να εκτεθεί ακόμα και σε άμεσο ηλιακό φως. Επίσης μπορεί να αντέξει και τα πιο σκιερά σημεία. Όπως όλα τα παχύφυτα δεν χρειάζεται συχνό πότισμα και συχνή λίπανση.

 

 

Διαβάστε επίσης: