26 φυτά εσωτερικού χώρου για να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν στο χώρο σας. Άλλα με πράσινο ή πολύχρωμο φύλλωμα, άλλα με εντυπωσιακά άνθη ή χωρίς πάντα έχουν θέση μέσα σε ένα δωμάτιο, μια είσοδο πολυκατοικίας, έναν επαγγελματικό χώρο, κατάστημα ή  χώρο υποδοχής. Κοντά σε παράθυρα συνήθως βρίσκουν τον τρόπο να μεγαλώσουν και να δημιουργούν υπέροχες γωνίες στο σπίτι. Συνήθως θέλουν αρκετό ηλιακό φως αλλά όχι άμεσο, καλό αερισμό του δωματίου και μέτρια υγρασία, τόσο μέσα στο δωμάτιο όσο και στο έδαφος. Η συχνή φροντίδα τους και ο καθαρισμός των φύλλων είναι σημαντική εργασία, για να είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου όμορφα και υγιή. Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά φυτά εσωτερικού χώρου που υπάρχουν στα φυτώρια και κέντρα κήπου. Πολλά από τα φυτά που παρουσιάζονται δεν έχουν χρήση μόνο ως φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά αναπτύσσονται και μεγαλώνουν πολύ καλά και έξω στον κήπο ή σε μπαλκόνια. Φυσικά, υπάρχουν πολύ περισσότερα φυτικά είδη που φυτεύονται σε εσωτερικούς χώρους που όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ανακαλύψει.

 

1. Αγλαόνεμα

Αγλαόνεμα

Αγλαόνεμα

Το αγλαόνεμα κατάγεται από την Ν.Α. Ασία, είναι πολύ ωραίο καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου. Στο εξωτερικό, το αγλαόνεμα είναι γνωστό με το όνομα Chinese evergreens. Τα φύλλα του φυτού έχουν μήκος μέχρι 15cm. Είναι πράσινα με ασημοπράσινες ραβδώσεις χαρακτηριστικό που του δίνει μεγάλη καλλωπιστική αξία. Το ύψος του φυτού φτάνει μέχρι 30-35 cm. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά στο φωτισμό ενώ μπορούν να τοποθετηθούν και σε σημεία με άμεσο ηλιακό φως. Η θερμοκρασία του δωματίου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 28oC. Ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 10-15oC, ενώ είναι ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα πότισμα 1 φορά την εβδομάδα ή ανά 10 μέρες είναι αρκετό και το καλοκαίρι συνήθως 2 φορές την εβδομάδα. Θέλει αφράτο χώμα για αυτό και δεν χρειάζεται να το πιέζουμε κατά τη φύτευση ή μεταφύτευση. Υδατοδιαλυτό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου είναι χρήσιμο από τα μέσα της άνοιξης και το καλοκαίρι. Τους καλοκαιρινούς μήνες η υγρασία ακόμα και στο φύλλωμα είναι σημαντική. Έτσι ψεκασμός του φυλλώματος είναι σημαντικός. Εάν χρειάζεται μεταφύτευση αυτή γίνεται την άνοιξη. Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με διαίρεση των ριζών του.

 

2. Αιχμέα

Αιχμέα

Αιχμέα

Η αιχμέα είναι υπέροχο φυτό που στην πατρίδα του την Βραζιλία ζει ως επίφυτο όπως και η Γκουζμάνια, δηλαδή αναπτύσσεται πάνω στους κορμούς άλλων φυτών. Έχει στενόμακρα και άκαμπτα φύλλα σε σχήμα ρόδακα και βράκτια άνθη σε διάφορα χρώματα όπως το κόκκινο, ροζ, κίτρινο ή λευκό. Η αιχμέα χρησιμοποιείται και ως διακοσμητικό καλλωπιστικό  φυτό σε ανθικές συνθέσεις συνήθως σε καλάθια ή άλλες βάσεις. Στη χώρα μας αναπτύσσεται σε γλάστρα  μόνο ως φυτό εσωτερικών χώρων. Η αιχμέα θέλει να βρίσκεται σε δωμάτια με έντονο φωτισμό, όχι πολλά ποτίσματα και καλό είναι με ψεκασμό στα φύλλα και μέσα στον ρόδακα. Απαιτεί θερμοκρασίες, από 20oC-30oC.

 

3. Ανθούριο

Ανθούριο

Ανθούριο

Το ανθούριο είναι από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα καλλωπιστικά φυτά, με μεγάλη εμπορική καλλωπιστική αξία και στη χώρα μας. Η καταγωγή του είναι η Χαβάη.  Το ανθούριο είναι θαμνώδες φυτό με πυκνό παχύ φύλλωμα και κόκκινα, ροζ, λευκά άνθη με εντυπωσιακό σχήμα. Τα άνθη στο ανθούριο χρησιμοποιούνται σε ανθοσυνθέσεις σε γάμους στην εκκλησία ή τη δεξίωση. Για τις συνθήκες της χώρας μας φυτεύεται αποκλειστικά ως φυτό εσωτερικού χώρου. Το ανθούριο χρειάζεται μέτριο φωτισμό και όχι άμεση έκθεση στον ήλιο. Αρέσκεται σε μέσες θερμοκρασίες, 20-30oC, τακτικό πότισμα με σωστή αποστράγγιση, ψεκασμό στα φύλλα και λίπανση με ένα πλήρες οργανικό λίπασμα.

 

4. Ασπιδίστρα

Ασπιδίστρα

Ασπιδίστρα

Η ασπιδίστρα είναι όμορφο φυτό για εσωτερικούς χώρους. Γενικά σαν φυτά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τα φύλλα της ασπιδίστρας ανάλογα και με το είδος μπορεί να έχουν λευκές γραμμώσεις. Είναι ιδανικό για τοποθέτηση σε σκοτεινές θέσεις και μπορεί να μπει χωρίς πρόβλημα με γραφεία και χώρους υποδοχής που δεν υπάρχουν παράθυρα ή είναι καλυμμένα. Η ασπιδίστρα φτάνει σε ύψος μέχρι 1 μέτρο. Πότισμα χρειάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες 2 φορές την εβδομάδα και το χειμώνα σποραδικά όταν βλέπουμε πως το χώμα αρχίζει να μην είναι υγρό. Λίπανση όπως και στα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου, με κάποιο υδατοδιαλυτό σκεύασμα ανά 15-20 ημέρες, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Υπάρχουν ποικιλίες και με φύλλα που έχουν έντονες λευκές γραμμώσεις. Ανά τρία χρόνια περίπου το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας και παράλληλα με τη μεταφύτευση μπορεί να γίνει και διαίρεση των ριζών με αποτέλεσμα να προκύψουν περισσότερα φυτά. Η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης του φυτού είναι 10-15oC, αλλά αντέχει και σε χαμηλότερες. Καθαρισμός των φύλλων με κάποιο πανάκι πρέπει να γίνεται συχνά.

 

5. Γαρδένια

Η γαρδένια είναι φυτό μεγάλης καλλωπιστικής αξίας, πολύ δημοφιλές στη χώρα μας. Η καταγωγή της είναι από την  Ιαπωνία. Είναι θάμνος με πυκνό λεπτό φύλλωμα και λευκά άνθη με μεθυστικό άρωμα, είναι  κατάλληλο φυτό για εσωτερικούς και εξωτερικούς  χώρους. Συνήθως, σαν φυτό εσωτερικού χώρου μπαίνει σε εισόδους πολυκατοικιών, πυλωτές ή σκάλες και σπανιότερα μέσα στο σπίτι.

Η γαρδένια χρειάζεται μέτριο φωτισμό, και όχι άμεση έκθεση στον ήλιο. Αρέσκεται σε υψηλές θερμοκρασίες, 15oC-35oC, αφαίρεση μπουμπουκιών για ποιοτική ανθοφορία, ψεκασμό στα φύλλα, τακτικό πότισμα με σωστή αποστράγγιση, τακτική λίπανση με πλήρες λίπασμα (κατά προτίμηση Οργανικό) από την άνοιξη και μετά, καθώς και με συμπλήρωμα σιδήρου, για αντιμετώπιση των έντονων τροφοπενιών σιδήρου που εμφανίζει η γαρδένια.

 

6. Γιούκα

Γιούκα

Γιούκα

Το γιούκα είναι πολύ ανθεκτικό δενδρώδες φυτό με ιδιαίτερα διακοσμητικό φαρδύ μυτερό φύλλωμα που καταλήγει σε μυτερό και επικίνδυνο αγκάθι. Είναι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους. Καταγωγή του γιούκα είναι η Βραζιλία. Το γιούκα καλό είναι να τοποθετείται σε δωμάτια με έντονο φωτισμό, ενώ χρειάζεται μέτρια ποτίσματα και ψεκασμό στα φύλλα. Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες από 15οC-35οC. Το γιούκα δεν πρέπει να εκτίθεται σε ρεύματα αέρα και κοντά σε θερμαντικά σώματα. Στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη φυτεύεται και στον κήπο.

 

7. Γκουσμάνια

Γκουσμάνια

Γκουσμάνια

Η γκουσμάνια είναι ένα υπέροχο φυτό που στην πατρίδα του το Περού ζει ως επίφυτο (δηλαδή, αναπτύσσεται πάνω σε άλλα φυτά, δένδρα ή θάμνους). Έχει στενόμακρο φύλλωμα σε σχήμα ρόδακα και βράκτια άνθη σε χρώμα κόκκινο, κίτρινο ή ακόμη και λευκό. Αποτελεί διακοσμητικό φυτό πολλών συνθέσεων σε καλάθια ή άλλες βάσεις. Η γκουσμάνια (Guzmania minor) είναι φυτό κατάλληλο για τοποθέτηση του σε εσωτερικούς χώρους. Χρειάζεται μέτριο φωτισμό, μέτριο πότισμα με ψεκασμό και μέσα στον ρόδακα. Είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, 20oC-30oC.

 

8. Διεφφεμπάχια

Διεφφεμμπάχια

Διεφφεμμπάχια

Η Διεφφεμπάχια (Dieffenbachia) είναι πολύ κοινό φυτό εσωτερικού χώρου, με υπέροχη διακοσμητική όψη και ελκυστικό φύλλωμα. Κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της Βραζιλίας. Τα φύλλα του φυτού είναι ανοιχτοπράσινα με χρωματιστές ραβδώσεις που ποικίλουν ανάλογα την ποικιλία. Τοποθετούνται σε ηλιόλουστα αλλά και ημι-σκιερά σημεία μέσα στο δωμάτιο. Η διεφφεμπάχια περιέχει ένα τοξικό υγρό (ονομάζεται Dump Cane) τόσο στα φύλλα όσο και στους βλαστούς για αυτό θα πρέπει να προστατεύεται από μικρά παιδιά και κατοικίδια και να μπαίνει σε σημεία που δεν είναι εύκολη η άμεση επαφή με το φυτό. Το πότισμα είναι κανονικό και ίσως λίγο πιο αραιά από τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού (ανάλογα και το σημείο που έχει τοποθετηθεί), ενώ η λίπανση επαναλαμβάνεται ανά 20-30 ημέρες.

 

9. Δράκαινα

Δράκαινα

Δράκαινα

Το γένος Dracaena έχει περί τα 40 είδη που διαφοροποιούνται μεταξύ τους στο σχήμα και το μέγεθος. Οι δράκαινες είναι ιδιαίτερα δημοφιλή φυτά εσωτερικού συνθέσεις και βρίσκονται συχνά και σε γλάστρες με ανθικές συνθέσεις. Κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής και σε αυτές τις περιοχές μπορεί να φτάσει και τα 6 μέτρα. Σαν φυτό εσωτερικού χώρου δεν θα ξεπεράσει τα 60-70 cm. Υπάρχουν πολλές καλλωπιστικές ποικιλίες με διαφορετικούς χρωματισμούς στα φύλλα. Η ανάπτυξη του φυτού είναι αργή. Η δράκαινα τοποθετείται σε φωτεινά σημεία στο δωμάτιο με ιδανικές θερμοκρασίες 18-21oC. Το πότισμα και η λίπανση του φυτού γίνεται με την ίδια λογική όπως και στα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου.

 

10. Ελαστικοφόρος Φίκος

Ο ελαστικοφόρος φίκος (Rubber Plant) είναι από τα πιο κοινά φυτά εσωτερικού χώρου αφού μεγαλώνει πολύ καλά μέσα γλάστρα και σε εσωτερικούς χώρους. Έχει υπέροχα, μεγάλα, σαρκώδη, παχιά και γυαλιστερά φύλλα, έντονου πράσινου χρώματος. Χρειάζεται στήριγμα σε πάσσαλο ιδικά σε νεαρή ηλικία. Ποτίζετε συχνά το καλοκαίρι και λιπαίνουμε όπως και στα υπόλοιπα φυτά ανά 20 μέρες με υδατοδιαλυτό λίπασμα για φυτά εσωτερικών χώρων. Καλό είναι να καθαρίζονται τα φύλλα ανά 2 εβδομάδες περίπου με υγρό πανάκι για να φεύγει η σκόνη. Εάν ο ελαστικοφόρος φίκος πληγωθεί τότε βγάζει ένα λευκό γαλακτώδες υγρό το οποίο είναι τοξικό και ερεθιστικό όταν έρθει σε επαφή μες το δέρμα. Έτσι, εάν παρατηρηθεί κάτι παρόμοιο θα πρέπει να καθαριστεί αμέσως με κάποιο υγρό πανί και να απομακρυνθεί για λίγο ώστε να μην είναι προσβάσιμο από παιδιά ή κατοικίδια.

 

11. Ζαμιοκούλκας ή ζάμια

Ο ζαμιοκούλκας ή ζάμια (Zamiaculeas zamifolia, Araceae )είναι φυτό που κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής. Είναι κονδυλώδες φυτό. Τα φύλλα του είναι σκληρά και δερματώδη, παχιά με έντονο πράσινο χρώμα. Έχει σταθερή διαμόρφωση και σχεδόν ορθόκλαδη με αποτέλεσμα να δημιουργεί υπέροχες συνθέσεις μέσα σε κασπώ και διακοσμητικές γλάστρες. Είναι ανθεκτικό στην έλλειψη νερού. Μπαίνει συνήθως σε λιγότερα φωτεινά σημεία του δωματίου. Το πότισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα και τις συνθήκες, ενώ η λίπανση γίνεται περίπου ανά 20 μέρες με υδατοδιαλυτό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Καλό είναι να καθαρίζονται συχνά τα φύλλα γιατί μαζεύουν εύκολα σκόνη. Το φυτό αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με το εξωτικό φυτό της κεντρικής Αμερικής Zamia sp, Zamiaceae που ανήκει στα κυκαδόφυτα (Cycads). Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι μοιάζουν πολύ τα φύλλα τους.

 

12. Καλαγχόη

Καλαγχόη

Καλαγχόη

Η καλαγχόη είναι παχύφυτο, με πυκνά και παχιά φύλλα και επίσης παχιά άνθη σε πολλές αποχρώσεις. Η καταγωγή της καλαγχόης είναι από την Μαγαδασκάρη. Η καλαγχόη είναι διακοσμητικό φυτό και χρησιμοποιείται συχνά σε ανθικές συνθέσεις σε καλάθια ή άλλες βάσεις. Είναι φυτό χαμηλής ανάπτυξης, ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, κατάλληλο για εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς  χώρους.

Η καλαγχόη χρειάζεται μέτριο φωτισμό και όχι άμεση έκθεση στον ήλιο. Ιδανικές θερμοκρασίες είναι από 10oC-25oC, ενώ θέλει μέτριο πότισμα με ψεκασμό στα φύλλα, αφαίρεση των ώριμων ανθέων και διακοπή για λίγο καιρό (2-3 εβδομάδες) του ποτίσματος, μετά από έντονη ανθοφορία.

 

13. Καλαθέα

καλαθέα

καλαθέα

Η καλαθέα είναι πολύ αγαπητό φυτό που διακρίνεται για τα εντυπωσιακά διακοσμητικά φύλλα του. Στη χώρα μας βρίσκεται αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους, δωμάτια υποδοχής ή εισόδους πολυκατοικιών. Η καταγωγή της καλαθέας είναι η Βραζιλία. Θέλει μέτριο φωτισμό, και αρκετά ποτίσματα, ενώ καλό είναι να ψεκάζονται συχνά τα φύλλα. Αναπτύσσεται επαρκώς σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15οC-35οC. Δεν πρέπει να εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως. Ανάλογα με την ένταση του φωτισμού το φυτό ανοιγοκλείνει τα φύλλα του.

 

14. Κέντια

Κέντια

Κέντια

Η κέντια (Kentia forsteriana) είναι εξωτικό φυτό με σπουδαία καλλωπιστική αξία, αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα δημοφιλές και στη χώρα μας. Η καταγωγή του είναι από την Πολυνησία. Η κέντια είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό, έχει πλούσια λεπτά μακριά κλαδιά και σκούρο πράσινο φύλλωμα. Πρέπει να τοποθετείται σε χώρους με μέτριο φωτισμό και να μην υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο. Οι θερμοκρασίες του δωματίου θα πρέπει να κυμαίνονται από 15oC-25oC. Τα φύλλα πρέπει να ψεκάζονται με νερό, ενώ θέλει τακτικό πότισμα και χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, με καλή αποστράγγιση. Είναι ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.

 

15. Κρότωνας

Κρότωνας

Κρότωνας

Ο κρότωνας είναι από τα πιο ωραία φυτά εσωτερικού χώρου με ποικιλόχρωμο φύλλωμα. Όλες οι ποικιλίες έχουν σκληρά φύλλα με κίτρινα ή κόκκινα νεύρα. Είναι φυτά που θέλουν σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο. Θερμοκρασίες περίπου 25οC είναι ιδανικές για το φυτό. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν τα φύλλα και να χαλάσει. Καλό είναι να τοποθετείται σε σημεία με φως στο δωμάτιο. Θέλει τακτικά ποτίσματα το καλοκαίρι αλλά όχι υπερβολική υγρασία.

 

16. Μαράντα

Μαράντα

Μαράντα

Από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου. Τα φύλλα της μαράντας είναι πολύχρωμα και ιδιαίτερα κατατάσσοντας αυτό το φυτό στα πιο όμορφα για εσωτερικούς χώρους, γραφεία, εισόδους ή χώρους αναμονής, αλλά και μέσα στο σπίτι στο σαλόνι ή το χολ. Τα φύλλα διπλώνουν κατά τις βραδινές ώρες για αυτό και ονομάζεται και Prayer Plant ή “προσευχή”. Την άνοιξη και το καλοκαίρι πρέπει να μπαίνει σε σημεία με μέτριο φωτισμό και το χειμώνα να τοποθετείται σε πιο φωτεινά σημεία. Θέλει άφθονο νερό και λίπανση ανά 15-20 μέρες με υδατοδιαλυτό λίπασμα εσωτερικού χώρου την άνοιξη και το καλοκαίρι.

 

17. Μονστέρα

Η μονστέρα είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλα καταπράσινα φύλλα. Θεωρείται αναρριχώμενο φυτό. Σαν φυτό εσωτερικού χώρου μπαίνει σε σημεία με έντονο φωτισμό που καλό όμως είναι να μην πέφτει άμεσα πάνω στα φύλλα αλλά να παρεμβάλλεται μια κουρτίνα. Το πότισμα και η λίπανση γίνεται όπως και στα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Στο πότισμα του μην ξεχνάτε να είναι πάντα το έδαφος υγρό. θερμοκρασία δωματίου δηλαδή, περίπου 20-27 οC είναι ιδανικές για το φυτό, ενώ δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω των 15οC.

 

18. Ποϊνσέττια ή αλεξανδρινό

Ποϊνσέττια, αλεξανδρινό

Η ποϊνσέττια ή αλεξανδρινό είναι το φυτό των Χριστουγέννων, πολύ δημοφιλές και στη χώρα μας και πολύ αγαπητό ειδικά τις μέρες αυτές. Η καταγωγή της ποϊνσέττιας είναι από την κεντρική Αμερική και πιο συγκεκριμένα από το Μεξικό. Το αλεξανδρινό είναι θαμνώδες καλλωπιστικό φυτό με πυκνό και παχύ  φύλλωμα και με βάκτρια κόκκινα ή λευκά φύλλα. Στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη μπορεί να αναπτυχθεί και ως δέντρο στον κήπο.  Η ποϊνσέττια θεωρείται όμως κατ’ εξοχήν φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλη διακοσμητική αξία.

Χρειάζεται μέτριο φωτισμό,  θερμοκρασίες περιβάλλοντος 15oC-30oC, τακτικό πότισμα και έδαφος με σωστή αποστράγγιση. Όταν πέσουν τα φύλλα της ποϊνσέττιας (τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου) περιορίζουμε στο ελάχιστο τα ποτίσματα και κλαδεύουμε αυστηρά για την ανανέωσή τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η ποϊνσέττια βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

 

19. Σανσεβιέρα

Σανσεβιέρα

Σανσεβιέρα

Η Σανσεβιέρα (Sansevieria) είναι γνωστή στο εξωτερικό και ως Snake Plant θεωρείτε από τα φυτά αυτά που δεν χρειάζονται πολλές φροντίδες καθώς μπορεί να τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους, χωρίς να επηρεάζεται από την έκθεση ή όχι στον ήλιο, αν και καλύτερα να προτιμώνται οι χώροι με άμεσο ηλιακό φως. Θεωρείται παχύφυτο. Αναπτύσσεις σκληρά, παχιά, σαρκώδη, ορθόκλαδα (σαν σπαθιά) φύλλα. Υπάρχουν ποικιλίες με φύλλα που έχουν κίτρινο ή λευκό περιφερειακό χρωματισμό. Το πότισμα και η λίπανση είναι κανονική, δηλαδή ποτίζουμε ανά 2-3 μέρες ανάλογα και τις καιρικές συνθήκες, προσέχοντας το χώμα να είναι πάντα υγρό αλλά να μην λασπώνει και η λίπανση να επαναλαμβάνεται ανά 15-20 μέρες σε υδατοδιαλυτό λίπασμα εσωτερικού χώρου κατά προτίμηση. Το χειμώνα περιορίζουμε πολύ το νερό και διακόπτουμε τη λίπανση. Μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 1 μέτρο.

 

20. Σεφλέρα

Σεφλέρα

Σεφλέρα

Η σεφλέρα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που μπορεί να μπει και σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του. Έχει που όμορφο πράσινο φύλλωμα και χαρακτηριστική διάταξη των φύλλων. Υπάρχουν και ποικιλίες με πανασέ φύλλα. Η λίπανση και η άρδευση του φυτού γίνεται όπως και στα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Ο καθαρισμός των φύλλων είναι σημαντικός γιατί μαζεύουν αρκετή σκόνη και το φυτό φαίνεται καχεκτικό και βρώμικο. Μπαίνει σε ημιφωτεινά σημεία, χωρίς άμεσο ηλιακό φως.

 

21. Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallissi) είναι από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου, εξαιτίας των πολύ όμορφων φύλλων του και των ελκυστικών ανθέων του. Η καταγωγή του φυτού είναι από τη Χαβάη. Το σπαθίφυλλο είναι αρκετά  ανθεκτικό, έχει πλούσιο λεπτό φύλλωμα σε σκούρο πράσινο και πολύ εντυπωσιακά  λευκά άνθη.

Το σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallissi) θέλει μέτριο φωτισμό και οπωσδήποτε όχι άμεση έκθεση στον ήλιο. Αρέσκεται σε θερμοκρασίες δωματίου, από 20oC έως 35oC. Καλό είναι να γίνεται ψεκασμός στα φύλλα, ένω απαιτεί τακτικό πότισμα με σωστή αποστράγγιση και λίπανση την άνοιξη – φθινόπωρο, με πλήρες λίπασμα (κατά προτίμηση Οργανικό).  Ανθοφορεί σχεδόν όλο το χρόνο και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

22. Στεφανώτη ή γιασεμί της Μαδαγασκάρης

Η στεφανώτη ή στεφανωτή ή γιασεμί της Μαδαγασκάρης είναι φυτό εσωτερικού χώρου που θέλει το πολύ έντονο φως και την υγρή ατμόσφαιρα. Είναι φυτό με αναρριχώμενα χαρακτηριστικά για αυτό και στη γλάστρα συνήθως είναι γύρω από καλάμι. Όταν ανθοφορεί βγάζει λευκά άνθη, μικρά αλλά πολλά μαζί και ιδιαίτερα αρωματικά. Αν τα φύλλα στη στεφανώτη έχουν κιτρινίσει τότε είναι πολύ πιθανό να πρέπει να μεταφερθεί σε πιο φωτεινό σημείο.

 

23. Φίκος μπέντζαμιν

Φίκος μπέντζαμιν

Φίκος μπέντζαμιν

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι από τα πιο γνωστά καλλωπιστικά δένδρα που διακοσμούν εσωτερικούς χώρους. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό με πλούσιο όμορφο σε σχήμα οβάλ φύλλωμα. Η καταγωγή του φίκου μπέντζαμιν είναι η Μαλαισία. Ο φίκος μπέντζαμιν χρειάζεται μέτριο φωτισμό, μέτρια ποτίσματα με ψεκασμό στα φύλλα και καλό είναι να καθαρίζονται τακτικά τα φύλλα με βρεγμένο πανί. Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες από 15οC-30οC. Ο φίκος δεν πρέπει να εκτίθεται σε ρεύματα αέρα. Τοποθετείται κοντά σε παράθυρο. Στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη φυτεύεται και στον κήπο ή συναντάται σε δημόσια πάρκα.

 

24. Χαμαεδώρεα ή Χαμαιδόρα (Bamboo Palm), Chamaedorea

Χαμαεδώρεα ή Χαμαιδόρα

Χαμαεδώρεα ή Χαμαιδόρα

Με καταγωγή από το Μεξικό και την κεντρική Αμερική η Χαμαεδώρεα ή Χαμαιδόρα (Bamboo Palm) είναι ένα φοινικοειδές φυτό που προσαρμόζεται εύκολα σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας μια αίσθηση πιο τροπική μέσα στο δωμάτιο. Το ύψος του μπορεί να φτάσει 60 – 100 cm. Χρειάζεται συχνό πότισμα (περισσότερο από τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου) όλο το χρόνο. Αναπτύσσεται με αργό ρυθμό. Μπαίνει σε φωτεινά σημεία χωρίς όμως άμεσο ηλιακό φως. Ψεκάζουμε συχνά τα φύλλα. Η λίπανση γίνεται ανά 15 μέρες.

 

25. Χόγια ή κεράκι

Χόγια

Χόγια

Η χόγια ή αλλιώς κεράκι είναι αναρριχώμενο φυτό με παχιά, σαρκώδη φύλλα, Μπορεί να αναρριχηθεί εύκολα σε τοίχους, ξύλινες πέργκολες ή μεταλλικά στηρίγματα. Τα λουλούδια της χόγιας έχουν σχήμα αστεριών και αναπτύσσονται πολλά μαζί σε ταξιανθίες. Το χρώμα τους είναι λευκό ή λευκό-ρόδινο με κηρώδη υφή. Η χόγια ή κεράκι μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές με ήπιους χειμώνες και έξω στη βεράντα ή ακόμα και στον κήπο σε προφυλαγμένες θέσεις από το κρύο όσο και από την πολύ ζέστη.

Χόγια - Λουλούδια του φυτού

Χόγια – Λουλούδια του φυτού

 

26. Χρυσάνθεμo

Τo χρυσάνθεμo (Chrysanthemum sp.)  είναι φυτό με μεγάλη καλλωπιστική αξία, πολύ δημοφιλές στη χώρα μας. Η καταγωγή του είναι από την Κίνα και κατά άλλους από την Ιαπωνία. Έχουν ποώδη ανάπτυξη χαμηλού ύψους και υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες, με πυκνό οδοντωτό φύλλωμα και άνθη, σε όλα σχεδόν τα χρώματα εκτός του μαύρου και του σκούρου μπλε. Το χρυσάνθεμο (Chrysanthemum sp.) είναι  κατάλληλο φυτό για εσωτερικούς και εξωτερικούς  χώρους και έχει μεγάλη χρήση στην ανθοδετική τέχνη.

Το χρυσάνθεμο χρειάζεται μέτριο φωτισμό και μέτριο πότισμα, ενώ είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, 5oC-20oC. Τα μαραμένα ή υπερώριμα χρυσάνθεμα θα πρέπει να αφαιρούνται, με σκοπό να υπάρχει παρατεταμένη και εντυπωσιακή ανθοφορία.

 

Προσφορά βιβλίων κηποτεχνίας