Τι ποικιλίες πορτοκαλιάς να φυτέψω για να έχω το μεγαλύτερο διάστημα του έτους καρπούς;

Για να εξασφαλίσετε όλο το χρόνο παραγωγή σε πορτοκάλια, θα πρέπει να συνδυάσετε τη φύτευση υπέρ πρώιμων, πρώιμων, μεσο-όψιμων και όψιμων ποικιλιών πορτοκαλιάς. Αν υποθέσουμε ότι φυτεύετε 2 δέντρα από τρεις ή τέσσερεις  ποικιλίες, τότε θα εξασφαλίσετε πορτοκάλια από μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε σας παραθέτουμε ποικιλίες που θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα φυτώρια τα οποία διαθέτουν εσπεριδοειδή.

 

ΝΑΒΑΛΙΝΑ: Είναι πρώιμη ποικιλία με τη συγκομιδή να ξεκινάει από τα τέλη του Οκτωβρίου έως και τον Ιανουάριο. Καρπός που παράγουν οι πορτοκαλιές αυτές είναι μετρίου μεγέθους και εξαιρετικής ποιότητας χωρίς σπέρματα.

 

ΝΙΟΥ ΧΟΛ: Σαν ποικιλία δεν διαφέρει πολύ από τη Ναβαλίνα, αλλά είναι μια εβδομάδα με δέκα μέρες πρωϊμότερη. Τα πορτοκάλια είναι ελαφρώς επιμήκη, μετρίου μεγέθους, με μικρό ομφαλό. Η σάρκα τους είναι γλυκιά και γευστική. Συλλογή του καρπού από Οκτώβριο έως Ιανουάριο.

 

ΜΕΡΛΙΝ (ή κοινό ομφαλοφόρο πορτοκάλι): Πολύ παραγωγικά δένδρα, με ποιοτικά και γλυκά σε γεύση πορτοκάλια, μεγάλου μεγέθους. Συγκομιδή από τις αρχές Νοέμβρη. Οι καρποί έχουν μεγάλη αντοχή πάνω στα δένδρα και μπορούν να παραμείνουν μέχρι και το Μάρτιο. Είναι η πιο δημοφιλής και πιο συχνά καλλιεργούμενη ποικιλία στην χώρα μας. Το μειονέκτημα του πορτοκαλιού Μέρλιν σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες είναι ότι εμφανίζει σε μεγαλύτερη κλίμακα ο καρπός το φαινόμενο Creasing, που είναι η χαλάρωση του φλοιού με αποτέλεσμα να τον κάνει μη εμπορεύσιμο. Το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρό στον καρπό μετά το Φεβρουάριο.

 

ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ: Όψιμη ποικιλία που μας έρχεται από την Ισπανία και έχει εγκατασταθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Τα πορτοκάλια είναι μέτρια προς μεγάλα, με σχήμα σχεδόν σφαιρικό.  Η φλούδα είναι μετρίου πάχους και αρκετά λείος. Οι καρποί έχουν λίγα ή καθόλου κουκούτσια και είναι πολύ χυμώδης, γευστικοί και λίγο όξινοι. Συλλέγονται από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο.

 

ΛΑΝΕ ΛΕΪΤ: Όψιμη ποικιλία με μεγάλους καρπούς, γευστικούς και πολύ παραγωγικό σαν δένδρο. Προτιμάται σε περιοχές χωρίς παγετούς και έχει χαρακτηριστεί σαν το όψιμο ΜΕΡΛΙΝ.

 

ΝΑΒΕΛ ΛΕΪΤ: Όψιμη ποικιλία με μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους καρπούς, με εξαιρετική ποιότητα και χωρίς σπέρματα. Συνιστάται σε περιοχές χωρίς παγετούς και πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει σαν την όψιμη ναβαλίνα.

 

ΣΑΛΟΥΣΤΙΑΝΑ: Τα πορτοκάλια της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι σφαιρικά,  μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους με αυξημένη περιεκτικότητα σε χυμό, χωρίς σπέρματα. Η συγκομιδή ξεκινάει στις αρχές του Νοέμβρη και διαρκεί μέχρι αρχές Μάρτη.

 

ΑΙΜΑΤΟΣΑΡΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ-ΣΑΓΚΟΥΪΝΙΑ: Μόρο (ποικιλία), έχει βαθύχρωμη σάρκα και τα πορτοκάλια συγκομίζονται από Δεκέμβριο μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Ταρόκο (ποικιλία), παράγονται μεγάλοι καρποί καλής ποιότητας χωρίς σπέρματα που ωριμάζουν αρχές Φεβρουαρίου. Γουρίτσης (ποικιλία), μέτριου μεγέθους πορτοκάλια, γλυκός και εύχυμος καρπός με ρόδινες αποχρώσεις, άσπερμος ή λιγόσπερμος που διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο.

 

SKAGGS BONANZA: Αρκετά παραγωγική και πρώιμη ποικιλία, που όμως ο καρπός εμφανίζει ελαιοκυττάρωση μετά τη συγκομιδή του στο θάλαμο αποπρασινισμού.

 

Διαβάστε επίσης: