Η μελιτζάνα και η πιπεριά, όπως τα περισσότερα καλοκαιρινά λαχανικά που καλλιεργούνται για τους καρπούς τους, έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Εκτός από την ποσότητα του νερού που χρειάζονται σημαντικός είναι και ο τρόπος ποτίσματος.

Αμέσως μετά τη φύτευση στο χωράφι τα νεαρά φυτά δέχονται το πρώτο τους πότισμα που πρέπει να γίνεται με αρκετό νερό κοντά στη ρίζα τους. Τα φυτά κατά τη μεταφύτευση υπόκεινται σε κάποιου είδους στρες και πιθανόν να έχουν μείνει αρκετή ώρα στο χωράφι μέχρι να έρθει η σειρά τους να φυτευτούν. Επιπλέον οι ρίζες τους ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί παρά μόνο όσο τους επιτρέπει τα γλαστράκι σποράς τους. Έτσι ένα καλό πότισμα κοντά στη ρίζα θα τους δώσει την υγρασία που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον.

Τις επόμενες μέρες το πότισμα πρέπει επίσης να γίνεται με αρκετό νερό ώστε το χώμα γύρω από τις ρίζες να παραμένει υγρό. Το χώμα πρέπει να παραμένει υγρό μέχρι να εμφανιστούν τα νέα φύλλα, σημάδι πως τα φυτά έχουν εγκατασταθεί καλά στο χωράφι.

Στη συνέχεια, όσο οι μελιτζάνες και οι πιπεριές μεγαλώνουν και μέχρι το τέλος της συγκομιδής τους, το πότισμα είναι ίσως η πιο σημαντική εργασία. Η ποσότητα του νερού που χρειάζονται εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ποικιλία, το έδαφος και οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να βρεθεί μία συνταγή κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις. Ο κανόνας είναι το χώμα να διατηρεί υγρασία, ώστε να μην ξεραίνεται ποτέ. Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες αυξάνονται πολύ, το πότισμα πρέπει να γίνεται καθημερινά με μικρότερες δόσεις νερού και όχι σε μεγάλα χρονικά διαστήματα με πολύ νερό, διότι το επιπλέον νερό εξατμίζεται και ουσιαστικά δεν ωφελεί τα φυτά.

Ο τρόπος ποτίσματος είναι επίσης σημαντικός. Ο πιο ενδεδειγμένος είναι το πότισμα με σταγόνες. Το νερό πέφτει κοντά στις ρίζες των λαχανικών χωρίς να βρέχονται τα φύλλα και οι καρποί. Επιπλέον, δεν σπαταλιέται νερό (όπως με το πότισμα με αυλάκια ή με τεχνητή βροχή) εξαιτίας της εξάτμισης. Τέλος οι καταλληλότερες ώρες ποτίσματος είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ακόμα και το βράδυ, που οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.