πικέα, Picea pungens, Pinaceae
Η πικέα είναι αειθαλές κωνοφόρο δένδρο. Στο γένος Picea ταξινομούνται περισσότερα από 35 είδη. Η καταγωγή τους είναι από τις εύκρατες ζώνες του βόρειου ημισφαιρίου. Τα είδη του γένους Picea συγχέονται πολλές φορές με είδη του γένους Abies (έλατα).
Κάποια είδη έχουν ιδιαίτερη αξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων διότι χρησιμοποιούνται σαν χριστουγεννιάτικα δένδρα, π.χ. Picea abies. Η πικέα έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ως καλλωπιστικό δένδρο. Επιπλέον, υπάρχουν και χρησιμοποιούνται νάνες ποικιλίες. Το συγκεκριμένο είδος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό εξαιτίας της πλούσιας και ζωηρής βλάστησης και του όμορφου πράσινο-κυανού χρωματισμού των φύλλων.
Μορφολογία
Το ύψος του δένδρου μπορεί να φτάσει στη χώρα μας τα 15-20 μέτρα, ενώ στη χώρα καταγωγής του φτάνει και τα 50 μέτρα. Στα πρώτα 10 χρόνια της ζωής του μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Η ανάπτυξη του είναι ελαφρά πυραμυδοειδής.
Η διάμετρος του δεν ξεπερνα τα 5-6 μέτρα. Οι βλαστοί του έχουν ορθόκλαδη ανάπτυξη και άλλοι πλαγιόκλαδη. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή σχετικά κοντά και αρκετά σκληρά, τα οποία καλύπτουν περιμετρικά όλο το βλαστό και παραμένουν σε αυτό για αρκετά χρόνια. Το χρώμα τους είναι κυανοπράσινο και δίνει μια ξεχωριστή καλλωπιστική αξία στο δένδρο.
Ανθίζει κατά το Μάιο. Τα αρσενικά και τα θηλυκά όργανα αναπαραγωγής εμφανίζονται ξεχωριστά πάνω στο ίδιο δένδρο. Οι κώνοι ή κουκουνάρια (θηλυκό όργανο) έχουν 6-10 εκατοστά μήκος, είναι κοκκινωποί και μυτεροί στην άκρη τους.
Καλλιέργεια
Τα κωνοφόρα αυτά αναπτύσσονται ικανοποιητικά σε όλα τα είδη εδαφών και σε διάφορα υψόμετρα. Επιπλέον, αντέχουν ακόμα και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-30 οC), αλλά και σε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Δεν θέλουν υπερβολική εδαφική υγρασία, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες κατάλληλες για ξηρές περιοχές.
Η πικέα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες καλλιεργητικές περιποιήσεις. Τα δένδρα αυτά είναι υπεραιωνόβια. Έχουν αναφερθεί δένδρα τα οποία έχουν ζήσει περισσότερα από 600 χρόνια.
Ο πολλαπλασιασμός της πικέας γίνεται με σπόρο. Τα δένδρα μπορούν να παράξουν σπόρο μετά από το 20 έτος της ζωής τους.
Εφαρμογές στον κήπο
Οι διάφορες ποικιλίες της Picea pungens έχουν αρχίσει να φυτεύονται ευρέως σε διάφορους τύπους κήπων εξαιτίας της πολύ εντυπωσιακής παρουσίας στο χώρο και της χρωματικής αντίθεσης που δημιουργείται με τον χλοοτάπητα.
Ο κυανοπράσινος χρωματισμός των φύλλων του, τα οποία καλύπτουν όλο σχεδόν το δένδρο και η πυκνή και συμπαγής μορφή του, είναι τα βασικά πλεονεκτήματα που το καθιστούν ιδιαιτέρως αγαπητό. Επίσης, είναι κατάλληλο για ομαδικές φυτεύσεις σε σειρά για σχηματισμό φραχτών.
Οι νάνες ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί, είναι κατάλληλες για παρτέρια μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα νάνα κωνοφόρα ή για φύτευση τους σε φυτοδοχεία.
Εν ολίγοις …για την πικέα
- Χαρακτηριστικά φυτού: Εντυπωσιακό κωνοφόρο δένδρο. Είναι αειθαλές και έχει σχετικά αργή ανάπτυξη. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15-20 μέτρα.
- Απαιτήσεις: Αναπτύσσεται επαρκώς σε όλα τα εδάφη και σε διάφορα υψόμετρα. Αντέχει σε χαμηλές και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Δεν χρειάζεται συγκεκριμένες καλλιεργητικές περιποιήσεις. Υπάρχουν ποικιλίες κατάληλες για φύτευση σε ξηρές περιοχές.
- Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.
- Καλλωπιστική αξία: Τα βελονωειδή κυανοπράσινα φύλλα του και η συμπαγής κόμη του. Το σχήμα του είναι σχεδόν πυραμυδοειδές. Οι νάνες ποικιλίες εμφανίζουν πιο σφαιρική μορφή.
- Χρήση στον κήπο: Δημιουργεί εντυπωσιακή αντίθεση όταν τοποθετείται μεμονωμένα στον χλοοτάπητα. Φύτευση για σχηματισμό φραχτών. Οι νάνες ποικιλίες συνδυάζονται με άλλα νάνα φυτά για τοποθέτηση τους σε παρτέρια ή μεμονωμένα σε φυτοδοχεία.
Leave A Comment