Η λαντάνα είναι αειθαλής ή ημιαειθαλής (σε ορισμένες περιοχές) θάμνος με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Η καλλωπιστική του αξία βασίζεται στο θαμνώδη σχηματισμό του, στα όμορφα άνθη του (ταξιανθίες) και στη μεγάλη διάρκεια παραμονής των ανθέων πάνω στα κλαδιά. Σχηματίζει όμορφες γωνίες, και μπορεί να καλύψει φράχτες και κατασκευές με σύρμα, λόγω της ημι-αναρριχητικής του ικανότητας. Κατάγεται από τις θερμές περιοχές της κεντρικής Αμερικής, την Ασία και την Αφρική

Μορφολογία του φυτού

Η λαντάνα μπορεί να φτάσει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Το σχήμα του είναι ακανόνιστο, λόγω της ανάπτυξης των βλαστών του και έχει σχετικά πυκνή βλάστηση. Τα φύλλα του είναι αντίθετα, ωοειδή, με τραχεία χνοώδη επιφάνεια, οδοντωτά και έχουν δυσάρεστη οσμή. Τα άνθη του φυτού αναπτύσσονται σε ταξιανθίες κορύμβου, είναι μικρά σωληνοειδή, που αρχικά είναι κίτρινα, ιώδη και μετά γίνονται κόκκινα και πορτοκαλί. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με διάφορους χρωματισμούς ανθέων (π.χ. λευκά). Τα άνθη στη λαντάνα εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οι καρποί του είναι μαύροι, μικροί και δηλητηριώδης.

Καλλιέργεια της λαντάνας

Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος. Απαραίτητο για την καλή ανάπτυξη του φυτού είναι η επαρκής άρδευση κατά το καλοκαίρι. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες και γενικά σε ξηροθερμικές συνθήκες, ενώ είναι ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και αντέχει έως τους –2οC. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιλέγονται κατάλληλες, προστατευμένες θέσεις τοποθέτησης του φυτού. Επιπλέον, μπορεί να φυτευτεί σε παράκτιες περιοχές καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό στις συνθήκες αυτές. Η λαντάνα πρέπει να κλαδεύεται ελαφρά, νωρίς κατά την άνοιξη, για ομοιόμορφη ανάπτυξη και διότι οι βλαστοί του αναπτύσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις και δημιουργούν ανώμαλο σχήμα.

Πολλαπλασιασμός της λαντάνας

Η λαντάνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα. Ο σπόρος πρέπει να σπαρθεί κατά την άνοιξη. Συνήθως όμως χρησιμοποιούνται μοσχεύματα μαλακού ή σκληρού ξύλου, που κόβονται το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Τα μοσχεύματα τοποθετούνται σε πολλαπλασιαστήριο σε συνθήκες υδρονέφωσης και μεταφυτεύονται στις τελικές τους θέσεις από τέλος φθινοπώρου έως τον Μάρτιο.

Εφαρμογές στον κήπο

Η λαντάνα είναι ένα σχετικά εύκολο φυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε συστάδες σε φράκτες και πλαίσια ή μεμονωμένο, που δημιουργεί ένα ωραίο χρωματισμό συνδυασμό με το χλοοτάπητα.

Λαντάνα Lantana camara

Εν ολίγοις …για τη φύτευση της λαντάνας στον κήπο:

  • Χαρακτηριστικά φυτού: Αειθαλής ή ημιαειθαλής θάμνος. Ύψος έως 1,5 μέτρο και σχήμα ακανόνιστο.
  • Περίοδος ανθοφορίας: Έχει μεγάλο εύρος ανθοφορίας. Τα πρώτα άνθη εμφανίζονται  το Μάιο και διατηρούνται έως τα μέσα Νοεμβρίου.
  • Απαιτήσεις: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους. Αντέχει σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, ενώ είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές.
  • Πολλαπλασιασμός: Η λαντάνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο την άνοιξη και με μοσχεύματα την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
  • Καλλωπιστική αξία: Η καλλωπιστική αξία του φυτού έγκειται στο θαμνώδη και ακανόνιστο σχηματισμό του, στην γρήγορη και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ανάπτυξη του, στα πολυάριθμα και πολύχρωμα άνθη του καθώς και στη μεγάλη διάρκεια της ανθοφορίας του.
  • Χρήση στον κήπο: Είναι πολύ συχνό φυτό σε πάρκα και κήπους που το συναντάμε σε συστάδες για κάλυψη φρακτών, σε μικρές πέργκολες και τοίχους. Επιπλέον, τοποθετείται και σε μεμονωμένες θέσεις με την ανάλογη διαμόρφωση ή σε συνδυασμό με άλλα θαμνώδη.