Ιβίσκος σινικός, θάμνος με μεγάλα λουλούδια

Ο σινικός ιβίσκος (Hibiscus rosa-sinensis, Malvaceae) είναι καλλωπιστικός θάμνος με καταγωγή από την Ανατολική Ασία και κυρίως την Κίνα. Στις ζεστές περιοχές, όπου η θερμοκρασία το χειμώνα δεν πέφτει κάτω από τους 5oC, αναπτύσσεται σαν αειθαλές φυτό. Στις περισσότερες όμως περιοχές της χώρας μας, το χειμώνα χάνει ένα μέρος ή ακόμα και ολόκληρο το φύλλωμά του.

Σε πολλές περιοχές κυρίως της νότιας Ελλάδας ο σινικός ιβίσκος διαμορφώνεται σε μικρό δέντρο και φυτεύεται σε πεζοδρόμια και πλατείες, ακόμα και δίπλα στη θάλασσα.  Στη χώρα μας ο σινικός ιβίσκος έχει μεγάλη αξία σαν καλλωπιστικό φυτό, ωστόσο το φυτό και κυρίως τα άνθη του έχουν και άλλες χρήσεις.

Στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική ανήκει στα θεραπευτικά βότανα, ενώ στα νησιά του Ειρηνικού το λουλούδι του είναι βρώσιμο και καταναλώνεται συνήθως στις σαλάτες. Στη βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιείται για την περιποίηση των μαλλιών και του δέρματος, ενώ στη βιομηχανία τροφίμων αρωματίζει το τσάι και συμμετέχει σε χυμούς φρούτων.

Ο κόκκινος Σινικός ιβίσκος είναι το εθνικό λουλούδι της Μαλαισίας. Το κόκκινο χρώμα το άνθους συμβολίζει το θάρρος και τη ζωή, ενώ τα πέντε πέταλα τις πέντε βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η ενότητα των φυλών της Μαλαισίας.

Ιβίσκος σινικός

Μορφολογικά χαρακτηριστικά του Σινικού ιβίσκου

Ύψος – Ανάπτυξη: Έχει γρήγορη ανάπτυξη και στις συνθήκες της χώρας μας το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 1,5-3 m. Οι βλαστοί έχουν όρθια ανάπτυξη και έτσι ο θάμνος μοιάζει σαν ανεστραμμένος κώνος.

Φύλλα: Τα φύλλα του είναι μεγάλα, με ωοειδές σχήμα, έντονα οδοντωτή περιφέρεια και ζωηρό πράσινο χρώμα.

Άνθη: Τα άνθη είναι μεγάλα, με διάμετρο 10-12 cm, εντυπωσιακά και εμφανίζονται ένα- ένα στους βλαστούς. Το τυπικό άνθος του σινικού ιβίσκου μοιάζει με μεγάλο ανοιχτό χωνί και έχει πέντε πέταλα, στο κέντρο των οποίων φαίνεται ο στύλος που προεξέχει έντονα. Ωστόσο υπάρχουν και ποικιλίες με διπλά άνθη. Το πιο δημοφιλές χρώμα ανθέων είναι το κόκκινο, ενώ υπάρχουν ποικιλίες με λευκά, ροζ, πορτοκαλί, μπορντό, κίτρινα, μοβ άνθη, ακόμα και άνθη με περισσότερα από ένα χρώματα.

Πότε ανθίζει ο ιβίσκος;

Ο σινικός ιβίσκος ανθίζει από το τέλος Μαΐου έως τον Οκτώβριο ή και τον Δεκέμβριο στις ζεστές περιοχές. Παρόλο που τα άνθη διαρκούν για 1-2 ημέρες, η ανθοφορία είναι πολύ πλούσια.

 

Φροντίδες και πολλαπλασιασμός του ιβίσκου

Σαν φυτό θεωρείται εύκολο στην καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη, εκτός από τα πολύ αμμώδη όπου τα φύλλα μπορεί να κιτρινίσουν και να πέσουν. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με κόμποστ ή κοπριά ενισχύει την ανάπτυξη αλλά και την ανθοφορία.

Χρειάζεται τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν κορυφώνεται και η ανθοφορία του φυτού. Φυτεύεται σε σημεία που δέχονται ανεμπόδιστα το φως του ήλιου, ενώ μπορεί να αντέξει και σε πιο σκιερά αλλά η ανθοφορία δεν θα είναι τόσο πλούσια. Χρειάζεται προστασία από τους δυνατούς ανέμους, διαφορετικά χάνει το φύλλωμά του και μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς. Επιπλέον είναι φυτό ευαίσθητο στο κρύο αφού παγώνει όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -2 έως -4oC. Έτσι στις κρύες περιοχές το χειμώνα χρειάζεται προστασία σε εσωτερικό χώρο.

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο για τη διατήρηση του σχήματος της κόμης και την αφαίρεση ξερών ή ασθενικών κλαδιών. Το κλάδεμα για τη διατήρηση του σχήματος γίνεται το φθινόπωρο, μετά το τέλος της ανθοφορίας.

Ιβίσκος σινικός

Πως πολλαπλασιάζεται ο ιβίσκος.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που κόβονται από την κορυφή των βλαστών την άνοιξη. Τα μοσχεύματα δεν ριζοβολούν εύκολα και για το λόγω αυτό εμβαπτίζονται σε ορμόνη ριζοβολίας. Σε παραγωγική κλίμακα τα μοσχεύματα τοποθετούνται στην υδρονέφωση μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες ρίζες. Ερασιτεχνικά μπορούν, αφού φυτευτούν σε μικρά γλαστράκια, να σκεπαστούν με διαφανές πλαστικό (σακούλα) και να ποτίζονται συχνά με μικρές δώσεις νερού, ώστε το χώμα να παραμένει αρκετά υγρό.

 

Έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν τον ιβίσκο

Ο σινικός ιβίσκος προσβάλλεται πολύ συχνά από αφίδες, έτσι συνιστάται ο καθαρισμό των φύλλων με το χέρι ή ένα βρεγμένο πανάκι. Σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να γίνει ψεκασμός με διάλυμα σαπουνιού (2κ.γλ. σαπούνι και 1 κ.σ. οινόπνευμα σε δύο κούπες νερό) ή οικολογικό εντομοκτόνο. Η χρήση χημικών εντομοκτόνων δεν συνιστάται καθώς εκτός από την επικινδυνότητά τους, καταστρέφουν και τους φυσικούς εχθρούς των αφίδων.

Φύτευση του σινικού ιβίσκου στον κήπο

  • Κατά την περίοδο της ανθοφορίας είναι πολύ εντυπωσιακό φυτό και έτσι μπορεί να φυτευτεί μόνο του σε κάποιο σημείο του κήπου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον.
  • Φυσικά μπορεί να συνδυαστεί με άλλους καλλωπιστικούς θάμνους και ποώδη φυτά για τη φύτευση παρτεριών, ακόμα και φρακτών με ελεύθερη ανάπτυξη.
  • Επιπλέον μπορεί να φυτευτεί στο κέντρο του χλοοτάπητα ή στα τελειώματά του και τα άνθη να δημιουργήσουν όμορφες αντιθέσεις με το πράσινο του γρασιδιού. Στα μπαλκόνια και τις βεράντες φυτεύεται σε μεγάλες γλάστρες και προστατεύεται, όσο είναι δυνατόν, από τον έντονο αέρα.

 

Διαβάστε επίσης: