Ιδιαίτερα αγαπητή για το ωραίο φύλλωμα και την πλούσια και πυκνή ανθοφορία της, η αζαλέα είναι ένα από τα φυτά που συχνά διακοσμούν εσωτερικούς χώρους. Τα ροδόδενδρα ή αζαλέες είναι θαμνώδη φυτά που κατάγονται από την Ανατολική Ασία. Αν και θεωρείται φυτό εσωτερικού χώρου, στις συνθήκες της χώρας μας, παρόλα αυτά υπάρχουν είδη που αναπτύσσονται και ως φυτά εξωτερικού χώρου. Οι αζαλέες και τα ροδόδενδρα είναι συγγενικά φυτικά είδη με μικρές διαφορές μεταξύ τους. Παλαιότερα υπήρχαν δύο διαφορετικά γένη, αλλά σήμερα όλα τα είδη ανήκουν στο γένος Rhododendron.

Μορφολογία της Αζαλέας

Το ύψος της αζαλέας ποικίλει από τα 30 – 40 εκατοστά έως το 1,5 μέτρο ή παραπάνω. Μπορεί να διαμορφωθεί ως θάμνος ή ως μικρό δένδρο με αφαίρεση των κατώτερων κλαδιών και τη δημιουργία ενός κορμού. Είναι κυρίως αειθαλή φυτά, αν και υπάρχουν και φυλλοβόλες ποικιλίες. Τα φύλλα είναι οβάλ και μικρά σε μέγεθος. Τα άνθη της αζαλέας είναι μονά ή διπλά και το χρώμα τους ποικίλει από λευκό, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, μπλε και μωβ. Έχει πολύ πλούσια άνθηση από το Μάιο μέχρι Ιούνιο. Τα άνθη μπορεί να καλύψουν ολόκληρη την κόμη του φυτού.

Καλλιέργεια για την αζαλέα

Χρειάζεται οπωσδήποτε όξινα και πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη. Πρέπει να τοποθετείται σε σκιερά μέρη και δεν ευνοείται στην πολύ ζέστη. Είναι φυτό μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία. Προτιμά τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία. Το καλοκαίρι ειδικά θα πρέπει να τοποθετείται στη σκιά και να ποτίζεται καθημερινά. Χρειάζεται συχνή περιποίηση, όπως αφαίρεση των ξερών ανθέων και φύλλων καθώς και ένα ελαφρύ κλάδεμα (κορυφολόγημα) με το τέλος της ανθοφορίας. Την περίοδο της ανθοφορίας η αζαλέα χρειάζεται λίπανση. Χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό λίπασμα για πιο άμεση αντίδραση κάθε 15 μέρες. Πολλαπλασιάζεται με καταβολάδες και με μοσχεύματα που κόβονται το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Σε περίπτωση μεταφύτευσης, πρέπει να γίνεται μετά την άνθηση, αρχές του καλοκαιριού. Κατάλληλο χώμα για την αζαλέα θεωρείται το καστανόχωμα.

Φροντίδες για την αζαλέα σε εσωτερικό χώρο

 • Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να κυμαίνεται στους 10-13οC
 • Καλός αερισμός του χώρου
 • Λίπανση με υδατοδιαλυτό σκεύασμα μια φορά την εβδομάδα
 • Συχνό πότισμα κάθε δεύτερη μέρα
 • Τοποθέτηση σε φωτεινές θέσεις, όχι όμως άμεσα στο ηλιακό φως
 • Καθάρισμα των μαραμένων φύλλων και ανθέων
 • Ελαφρύ κλάδεμα μετά την άνθηση για διαμόρφωση σχήματος

Ποικιλίες της αζαλέας

Έχουν γίνει πολλές διασταυρώσεις και έχουν προκύψει πολλά υβρίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κυρίως στη δημιουργία φυτών αζαλέας σε διάφορα ύψη και με μεγάλη ποικιλία του χρώματος των ανθέων.

Εφαρμογές της αζαλέας στον κήπο και σε εσωτερικό χώρο

Σαν φυτό εσωτερικού χώρου έχει μεγάλη εφαρμογή και ιδιαίτερη εμπορική αξία. Συναντάται συχνά σε εισόδους πολυκατοικιών και εργασιακούς χώρους. Την άνοιξη και το φθινόπωρο η αζαλέα συναντάται σε μπαλκόνια και βεράντες. Σαν φυτό εξωτερικού χώρου καλό είναι να φυτεύεται σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, για να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα με κατάλληλα σημεία του κήπου. Ποικιλίες πιο ανθεκτικές φυτεύονται μεμονωμένα ή ομαδικά σε παρτέρια, ακόμα και σε βραχόκηπους. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος φυτά είναι προτιμότερο να τοποθετούνται μεμονωμένα.

Εν ολίγοις …για την αζαλέα

 • Χαρακτηριστικά φυτού: Φυτά κυρίως αειθαλή που χρησιμοποιούνται συνήθως σαν εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν ποικιλίες που αναπτύσσονται σε κήπου και βεράντες. Το ύψος κυμαίνεται από 30 εκατοστά έως και 1,5 μέτρο.
 • Περίοδος ανθοφορίας: Από αρχές της άνοιξης έως αρχές καλοκαιριού.
 • Απαιτήσεις: Απαιτεί όξινα εδάφη και φύτευση σε σκιερά μέρη. Επιπλέον, συχνά ποτίσματα και λίπανση.
 • Πολλαπλασιασμός: Με καταβολάδες και μοσχεύματα, αρχές καλοκαιριού.
 • Καλλωπιστική αξία: Έχει πλούσια ανθοφορία. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αζαλέας με διάφορα χρώματα ανθέων.
 • Χρήσεις: Τοποθετείται συχνά σε εισόδους και πυλωτές οικοδομών. Επιπλέον, σε μπαλκόνια και βεράντες. Στον κήπο φυτεύεται σε παρτέρια μεμονωμένο ή σε συνδυασμό με άλλα φυτά.

Κείμενο:
Πάνος Λαμπρόπουλος
Γεωπόνος Γ.Π.Α. – M.Sc.