Ιβίσκος ο Συριακός

Ο συριακός ιβίσκος (Hibiscus syriacus, Malvaceae) είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος που εμφανίζει πλούσια και διαρκή ανθοφορία από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Με το κατάλληλο κλάδεμα διαμορφώνεται σαν μικρό δέντρο. Κατάγεται από την κεντρική και ανατολική Ασία. Στην Κίνα καταναλώνουν αφεψήματα του φυτού αυτού και χρησιμοποιούν τα άνθη στην μαγειρική τους. Παρόλο που όταν πρωτοήλθε το φυτό στην Ευρώπη θεωρήθηκε ευαίσθητο, πλέον κατατάσσεται στα πιο σκληραγωγημένα καλλωπιστικά φυτά και εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Η αντοχή του στη ρύπανση το καθιστά κατάλληλο για χρήση σε δεντροστοιχίες κοντά σε δρόμους με έντονη κυκλοφορία. Το βασικό του πλεονέκτημα του συριακού ιβίσκου είναι ότι παραμένει ανθισμένος το καλοκαίρι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, εποχή που λίγοι θάμνοι έχουν άνθη.

Ιβίσκος συριακός

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Ο ιβίσκος έχει ζωηρή βλάστηση και σχήμα αντεστραμμένου κώνου. Σε ύψος φτάνει τα 2-3 m και έχει πλάτος 1-1,5 m. Τα φύλλα είναι μεγάλα με μήκος 5-10 cm, τρίλοβα, ελαφρώς οδοντωτά, έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα και αρχίζουν να εμφανίζονται στο δένδρο αργά την άνοιξη. Τα άνθη είναι επίσης μεγάλα με διάμετρο 15 cm και έχουν 5 πέταλα. Το σχήμα του είναι χωνοειδές και μοιάζουν με σάλπιγγες. Μπορεί να είναι απλά ή διπλά, σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, γαλάζιο, ροζ, κόκκινο, μωβ, κίτρινο. Συνήθως τα άνθη κλείνουν τη νύχτα και ξανανοίγουν με το φως της ημέρας. Η διάρκεια ανθοφορία του συριακού ιβίσκου είναι μεγάλη και ξεπερνάει του 4 μήνες και  τα άνθη εμφανίζονται από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τα κλαδιά έχουν ένα ιδιαίτερο γκρι χρώμα με λευκές δυσδιάκριτες φακίδες. Τα φύλλα και τα λουλούδια που πέφτουν το φθινόπωρο αφήνουν βαθιές ουλές στους βλαστούς. Όταν διαμορφώνεται σε δέντρο, ο κορμός είναι ευθύς με γκρι-λευκό χρώμα. Οι ποικιλίες που υπάρχουν διαφοροποιούνται κυρίως ως προς το χρώμα των ανθέων τους.

Ιβίσκος συριακός

Καλλιεργητικές φροντίδες

Θεωρείται φυτό εύκολο στην καλλιέργεια του, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες. Καλύτερη ανάπτυξη παρατηρείται  στα αμμωπηλώδη, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία. Παρόλα αυτά αναπτύσσεται επαρκώς και σε πιο φτωχά εδάφη, εκτός από τα πολύ ξηρά και πολύ αμμώδη όπου τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Μπορεί να αξιοποιήσει τα ελαφρά αλκαλικά και όξινα εδάφη. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις ενώ αντέχει και στην ημισκιά. Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία. Θεωρείται φυτό κατάλληλο για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ παγώνει στους -15οC. Η μεταφύτευση του φυτού στην οριστική του θέση είναι προτιμότερο να γίνεται από τα μέσα φθινοπώρου έως τα μέσα χειμώνα και δεν είναι αναγκαίο να μεταφυτεύεται με μπάλα χώματος. Το κλάδεμα είναι συνήθως προαιρετικό και γίνεται στις αρχές της άνοιξης προκειμένου να διατηρηθεί το σχήμα και το μέγεθος του φυτού. Όταν ο συριακός ιβίσκος έχει διαμορφωθεί σε δεντράκι πρέπει να αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί που βγαίνουν στη βάση του φυτού καθώς μειώνουν.

Πολλαπλασιασμός του ιβίσκου

Ο συριακός ιβίσκος πολλαπλασιάζεται αρκετά εύκολα με μοσχεύματα αλλά και με σπόρο. Ο σπόρος έχει αρκετά μεγάλη βλαστική ικανότητα και πρέπει να σπέρνεται την άνοιξη σε κάποιο προστατευμένο χώρο ή καλύτερα σε θερμοκήπιο. Όταν τα σπορόφυτα μεγαλώσουν αρκετά μεταφυτεύονται σε γλαστράκια και αφήνονται να αναπτυχθούν στο θερμοκήπιο τον πρώτο χρόνο. Στο τέλος του επόμενου φθινοπώρου τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στις τελικές τους θέσεις.

Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα μπορεί να γίνει το φθινόπωρο χρησιμοποιώντας μοσχεύματα σκληρού ξύλου ή την άνοιξη με μοσχεύματα κορυφής που τοποθετούνται σε συνθήκες πολύ υψηλής υγρασίας για να ριζοβολήσουν.

Ιβίσκος συριακός

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν τον ιβίσκο

Ο συριακός ιβίσκος προσελκύει πολλά έντομα και προσβάλλεται κυρίως από τις αφίδες (μελίγκρες). Η προσβολή κάποιες φορές είναι τόσο μεγάλη που τα φύλλα κολλάνε από τα μελιτώματα που εκκρίνουν τα έντομα αυτά. Οι πληθυσμοί των αφίδες συγκεντρώνονται συνήθως στα άνθη και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Οι ψεκασμοί συνήθως οξύνουν το πρόβλημα αφού σκοτώνουν και τα ωφέλημα έντομα του κήπου με αποτέλεσμα οι επόμενες γενιές αφίδων να αναπτύσσουν μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Ιβίσκος συριακός

Χρήση στον κήπο

  • Φυτεύεται μόνο του ή σε ομάδες στις άκρες του χλοοτάπητα
  • Δημιουργεί ανθισμένες μπορντούρες και φραχτες
  • Διαμορφωμένο σε δέντρο μπορεί να φυτευτεί σε περίοπτα σημεία του κήπου. Ο κορμός έχει ιδιαίτερο χρώμα και μπορεί να αναδειχθεί με την περιμετρική φύτευση ετήσιων φυτών
  • Σαν δέντρο φυτεύεται σε μεγάλα φυτοδοχεία και μπορεί να τοποθετηθεί σε μπαλκόνια και βεράντες σε προστατευμένες από τον αέρα θέσεις
  • Δημιουργεί ολάνθιστες δενδροστοιχίες σε διαδρόμους κήπων, πάρκα και δρόμους.