Νέο Συμβούλιο στον ΕΣΕΦΥ-Μελλοντικά Σχέδια για την εξαγωγική Ανθοκομία

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2-10-2018

 

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου , στα γραφεία του Εργαστηρίου διάσωσης αυτόχθονων ειδών και ανθοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη, πραγματοποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΣΕΦΥ και οι εκλογές για το νέο ΔΣ . Έγινε ο απολογισμός της τελευταίας διετίας δια στόματος του Προέδρου κ. Βασίλειου Ζαφειρόπουλου, όπου τονίστηκαν οι προσπάθειες για το θέμα του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, την δυνατότητα να υπογράφει τα διαβατήρια για εξαγωγή ο γεωπόνος του φυτωρίου εφόσον έχει γίνει ο τακτικός έλεγχος για να μην παρακωλύεται η εξαγωγή καθώς και τη συνεργασία με το Enterprise Greece και τη συμμετοχή στην Padova FLORMART/MILFLOR 2017 και την IHK Goyang Korea 2017. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση από τα μέλη, με ιδιαίτερη αναφορά σε περιστατικά που αφορούσαν εξαγωγική δραστηριότητα προς τρίτες χώρες και προβλήματα που παρουσιάστηκαν και θα μπορούσε ο Σύνδεσμος να βοηθήσει προς την επίλυσή τους αλλά και να εντείνει το εσωτερικό και εξωτερικό lobbying που αφορά στην προστασία από την Xylella σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Από τον Πρόεδρο έγινε αναφορά στην συμμετοχή μας στο European Nurserystock Association αλλά και στα πλεονεκτήματα εισόδου του Συνδέσμου στον AIPH (International Association of Horticulture Producers) σε σχέση με τη συμμετοχή σε παγκόσμιες εκθέσεις EXPO και βραβεύσεις νέων φυτών-ποικιλιών Ελλήνων παραγωγών-μελών μας.

Η Δρ. Ελένη Μαλούπα , Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανθοκομίας ΕΛΓΟ στη Θέρμη και ο Ειδικός Επιστήμονας σε θέματα Ανθοκομίας Δρ. Γεώργιος Τσικτουρίδης του ιδίου εργαστηρίου, ενημέρωσαν για σχετικά προγράμματα και ξενάγησαν τους φυτωριούχους τόσο στα εργαστήρια όσο και στον Βοτανικό Κήπο.

Ακολούθως έγιναν οι εκλογές για το ΔΣ από τις οποίες προέκυψε το νέο συμβούλιο, ήτοι:

  • Πρόεδρος: Βασίλειος Ζαφειρόπουλος
  • Αντιπρόεδρος : Αναστάσιος Καλαντζής
  • Γραμματέας : Θάνος Κελμάγερ
  • Ταμίας: Βασίλης Αναστασόπουλος
  • Έφορος: Αρίστος Τριανταφύλλου

Σε δηλώσεις των μελών του ΔΣ αμέσως μετά την εκλογή τους , τονίστηκε πως είναι σημαντικό να διευρυνθεί ο ΕΣΕΦΥ προς την κατεύθυνση περισσοτέρων φυτωριούχων που εξάγουν και εισάγουν, να αποκτήσει brand το ελληνικό φυτό μέσα από τις συμμετοχές στις διεθνείς εκθέσεις και το project της προωθητική ομάδας «Συνέργεια Hellenic Garden Team”, o «Ελληνικός Κήπος» (Hellenic Garden ) και να βρεθεί τρόπος να γίνεται πιο βατά η διαδικασία εξαγωγής προς τρίτες χώρες προς όφελος του κλάδο και της Ελληνικής Οικονομίας, μειουμένων των εξαγωγών και χρησιμοποιώντας Ελληνικά Παραγόμενα Φυτά στα έργα, όπως στο Ελληνικό που έρχεται μπροστά μας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Επίτιμος Πρόεδρος και εντεταλμένος εκτελεστικός συνεργάτης του ΕΣΕΦΥ , Νίκος Θυμάκης.

(*)Τα μέλη του ΕΣΕΦΥ ευχαριστούν την Δρ. Ελένη Μαλούπα για τη φιλοξενία.

 

ΕΣΕΦΥ

ΕΣΕΦΥ