“Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα” λέει το γνωστό τραγούδι και δεν έχει άδικο! Τα παιδιά σήμερα είναι πιο ενημερωμένα και πιο ευαισθητοποιημένα από ποτέ σε ζητήματα που αφορούν την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Πολλά από αυτά έχουν από μικρή ηλικία κατανοήσει ότι η φύση δεν είναι κάτι διαφορετικό από εμάς αλλά ότι όλοι μας ανήκουμε σε αυτή. Τα παιδιά καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της προστασίας της φύσης. Έχουν ανάγκη να ζουν σε ένα περιβάλλον βιώσιμο, καθαρό και ασφαλές. Μπορούν και θέλουν να συμμετέχουν και γιατί όχι, να διορθώσουν τις κακές συνήθειες των μεγάλων.

Ένα από αυτά τα παιδιά λοιπόν γράφει ένα σύντομο γράμμα μετά τις καλοκαιρινές επισκέψεις στις παραλίες:

Γιατί βοηθάμε τον πλανήτη μας;

Ο πλανήτης Γη, είναι ο πλανήτης μας, ο πλανήτης που κατοικούμε. Όμως, αν πετάμε πλαστικά, σκουπίδια, τενεκεδάκια όλα αυτά επιβαρύνουν τον πλανήτη μας. Έτσι σε μερικά χρόνια τα προβλήματα στο περιβάλλον θα είναι εντονότερα. Η φύση μας υποφέρει, απλά δεν μπορεί να μας το πει.

Μερικοί άνθρωποι το καταλαβαίνουν, μερικοί όμως όχι. Αλλά πρέπει να το καταλάβουν πολύ σύντομα και να βοηθήσουν. Αν δεν το καταλάβουν σύντομα δεν θα προλάβουν να βοηθήσουν. Η φύση όμως μας φωνάζει «βοήθεια! Υποφέρω!» όσοι δεν βοηθάνε της απαντάνε «Δεν θα σε βοηθήσουμε!» αλλά αντίθετα πρέπει να της απαντάμε «Ναι! ερχόμαστε…»

Τι κάνω εγώ.

Μια μέρα που είχα πάει στην θάλασσα, είχα δει πολλά πλαστικά και σκουπίδια κι αυτό με έκανε να νιώθω άβολα. Μια άλλη φορά είχα δει έναν σκουπιδότοπο που είχε δημιουργηθεί από ανθρώπους που κατασκήνωναν στην παραλία, χωρίς να μαζεύουν τα σκουπίδια τους.

Το συζήτησα με την οικογένεια μου και αποφασίσαμε να παίρνουμε ανακυκλώσιμες σακούλες μαζί μας ώστε να μαζεύουμε τα σκουπίδια που βρίσκουμε στην παραλία. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον.
Ένιωσα μεγάλη ευχαρίστηση. Το έκανα και το ξανά έκανα.
Επίσης, σας συμβουλεύω να το κάνετε κι εσείς…

 

Ευχαριστούμε την Ιωάννα 8 ετών που μας έστειλε το γράμμα της για να το δημοσιεύσουμε.