Διαμορφώστε και μεταμορφώστε εύκολα το μπαλκόνι σας, σε μια φυτεμένη όαση, με 5 βήματα

Τα μπαλκόνια αποτελούν έναν ιδιαίτερο χώρο του σπιτιού που με την κατάλληλη διαμόρφωση και φροντίδα μπορούν να γίνουν ένα σημείο με λειτουργική αλλά και αισθητική αξία. Ιδιαίτερα σε χώρες σαν τη δική μας που ο καιρός ευνοεί τις εξωτερικές δραστηριότητες για μεγάλο διάστημα του χρόνου, τα μπαλκόνια μπορούν να αποτελέσουν ένα επιπλέον «εξωτερικό δωμάτιο» όπου ανάλογα με το μέγεθός τους να μετατραπεί σε ένα καλοκαιρινό καθιστικό ή ακόμα να υποδεχθεί λαχανοκομικά φυτά και να μετατραπεί σε έναν μικρό λαχανόκηπο!

 

Μεταμορφώστε το μπαλκόνι σας σε 5 βήματα

 

Ορίστε τις ζώνες δραστηριοτήτων

Ξεκινώντας τη διαμόρφωση του μπαλκονιού πρέπει να οριστούν οι «ζώνες δραστηριοτήτων» όπως ακριβώς και στη διαμόρφωση ενός εσωτερικού χώρου. Για παράδειγμα και ανάλογα με την έκταση του μπαλκονιού μπορεί να υπάρχει ένα καθιστικό, ένα μπάρμπεκιου, ένας χώρος για μερικά λαχανικά, ένας χώρος για καλλωπιστικά φυτά, ένας μικρός χώρος αποθήκευσης, ένας οικιακός κομποστοποιητής.
Αφού αποφασιστούν οι «ζώνες δραστηριοτήτων» θα πρέπει να οριστούν οι θέσεις ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπολογιστούν οι διάδρομοι κίνησης ανάμεσά τους.

 

 

Επιλέξτε τα σταθερά αντικείμενά στο μπαλκόνι

Στη συνέχεια επιλέγονται τα σταθερά αντικείμενα όπως τα έπιπλα, το μπάρμπεκιου, ο κομποστοποιητής, πιθανών κάποια ντουλάπα αποθήκευση ακόμα και τα φυτοδοχεία. Χρειάζεται προσοχή ώστε τα επιλεγμένα στοιχεία να έχουν και το κατάλληλο μέγεθος μιας και ο χώρος αποτελεί περιοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των μπαλκονιών. Φυσικά σημαντικό κριτήριο επιλογής αποτελεί και το design των αντικειμένων.

 

Μεταμορφώστε το μπαλκόνι σας σε 5 βήματα

 

Διακοσμήστε τις κάθετες επιφάνειες

Στη διαμόρφωση των μπαλκονιών σημαντικό ρόλο έχουν και οι κάθετες επιφάνειες όπως οι τοίχοι. Διακοσμητικά εξωτερικού χώρου, μικρά φωτιστικά και επιτοίχια ράφια θα αναβαθμίσουν αισθητικά αλλά και λειτουργικά το μπαλκόνι. Ακόμα ειδικά φυτοδοχεία τοίχου μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις φύτευσης. Φυσικά τα αναρριχώμενα φυτά αποτελούν πάντα ξεχωριστή επιλογή για τα μπαλκόνια. Τέλος με κάθετες επιφάνειες όπως τα καφασωτά ή ακόμα και οι κάθετες τέντες μπορούν να κρύψουν μία άσχημη θέα ή να δημιουργήσουν οπτικό αποκλεισμό από το γειτονικό μπαλκόνι.

 

Μεταμορφώστε το μπαλκόνι σας σε 5 βήματα

 

Φυτέψτε καλλωπιστικά φυτά

Σε ότι αφορά τα καλλωπιστικά φυτά που θα ολοκληρώσουν τη διαμόρφωση του μπαλκονιού πρέπει και αυτά να επιλεγούν με προσοχή. Οι συνθήκες στα μπαλκόνια συνήθως διαφέρουν σημαντικά από αυτές του εδάφους. Ο αέρας, ο έντονος ήλιος αλλά και η σκιά είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.

 

Μεταμορφώστε το μπαλκόνι σας σε 5 βήματα

 

Ασφαλίστε το μπαλκόνι σας

Επίσης τα θέματα της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Στα μπαλκόνια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προστίθεται υπερβολικό βάρος. Επιπλέον τόσο οι γλάστρες όσο και τα διακοσμητικά αντικείμενα που τοποθετούνται στα κάγκελα πρέπει να στηρίζονται καλά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της πτώσης και της πρόκλησης ατυχήματος. Τέλος όταν χρησιμοποιούνται καφασωτά, πέργκολες, διαχωριστικά, πρέπει και αυτά να έχουν την κατάλληλη στήριξη.