Διακόσμηση με ζαρντινιέρα στον κήπο, αλλά κυρίως στο μπαλκόνι και την ταράτσα

Η φύτευση σε ζαρντινιέρες είναι ιδανική λύση για όσους ζουν σε διαμερίσματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν κήπο, αλλά θέλουν να φτιάξουν το μπαλκόνι τους και να το στολίσουν με δένδρα, θάμνους και ανθοφόρα φυτά.

Οι επιλογές των φυτών που μπορούμε να βάλουμε στις ζαρντινιέρες μας δεν είναι και λίγες. Μπορούμε να επιλέξουμε θάμνους για πράσινη κάλυψη κατά μήκος του κάγκελου, ανθοφόρα φυτά για χρώμα στο μπαλκόνι ή λαχανικά για να φτιάξετε το δικό σας μικρό μποστάνι

Πως επιλέγουμε τι θα φυτέψουμε στη ζαρντινιέρα

Ανάλογα με το μέγεθος της ζαρντινιέρας αλλά και με το σημείο που θέλουμε να την τοποθετήσουμε κάνουμε την επιλογή των φυτών. Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στην επιλογή των καλύτερων και πιο ανθεκτικών φυτικών ειδών διότι οι ζαρντινιέρες συνήθως τοποθετούνται σε σημεία όπου οι συνθήκες δεν είναι πάντα ευνοϊκές όπως για παράδειγμα περιμετρικά ενός μπαλκονιού ή στην ταράτσα.

Πιο εύκολο για την επιλογή φυτών είναι όταν οι ζαρντινιέρες τοποθετούνται στο ισόγειο σε πυλωτές ή μέσα στον κήπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές όπως για παράδειγμα ο αέρας και ήλιος δεν είναι τόσο έντονοι.

Τι ομάδες φυτών μπορούμε να φυτέψουμε σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι

Η επιλογή των φυτών έχει ιδιαίτερη σημασία για την τελική εμφάνιση της σύνθεσης και για τη διατήρησή της σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 • Θα πρέπει να επιλέγονται φυτά με τις ίδιες καλλιεργητικές ανάγκες και παρόμοιες απαιτήσεις σε νερό και θρεπτικά συστατικά. Μία ασφαλής επιλογή είναι η φύτευση ενός μόνο είδους σε διαφορετικά χρώματα. 
 • Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ποώδη φυτά που θα φυτευτούν στο φυτοδοχείο γύρω από τον κορμό ενός δέντρου, τα ποώδη φυτά θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στη σκίαση.
 • Τα φυτά θα πρέπει να προσαρμόζονται στις συνθήκες φωτισμού, αέρα και θερμοκρασίας της θέσης της ζαρντινιέρας.
 • Συνήθως επιλέγονται φυτά με την ίδια περίοδο ανθοφορίας, αν πρόκειται για εποχιακή σύνθεση, ή με διαδοχική ανθοφορία ώστε η ζαρντινιέρα να παραμένει ανθισμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Τα χαμηλά φυτά τοποθετούνται μπροστά από τα ψηλότερα. Έτσι δεν κρύβει και δεν σκιάζει το ένα είδος το άλλο.

Μπορούμε να επιλέξουμε φυτά από τις ομάδες:

 • Αναρριχώμενα φυτά
 • Θάμνους για δημιουργία μικρού φράχτη
 • Καλλωπιστικά κωνοφόρα
 • Πολυετή ανθοφόρα φυτά
 • Ετήσια ανθοφόρα
 • Λαχανικά και κηπευτικά.

 

Επιλογές φυτών μέσα στην ίδια ζαρντινιέρα

1. Φύτευση ίδιων φυτών σε κάθε ζαρντινιέρα:

Αυτό τον τρόπο τον εφαρμόζουμε συνήθως σε θάμνους με ομοιόμορφη ανάπτυξη όπως είναι τα βιβούρνα και τα λιγούστρα. Ακόμα, μπορεί να φυτευτούν και τούγιες ή άλλα μικρά κυπαρισσοειδή. Συνήθως αυτές οι ζαρντινιέρες τοποθετούνται περιμετρικά του μπαλκονιού ή της ταράτσας για να δημιουργήσουν ένα μικρό φράχτη.

 

2. Δημιουργία ανθοσύνθεσης σε κάθε ζαρντινιέρα (φύτευση διαφορετικών ειδών):

Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε συνδυασμό διαφόρων φυτών μεταξύ τους δημιουργώντας όμορφες ζαρντινιέρες ανάλογα με την εποχή αλλά και με το δικό μας γούστο. Μπορούμε να συνδυάσουμε λουλούδια με θάμνους να παίξουμε με το ύψος των φυτών και να τα πειραματιστούμε με αρωματικά φυτά.

Τα φυτά που θα επιλέξουμε στη ίδια ζαρντινιέρα θα πρέπει να έχουν κοινές συνήθειες για να μπορούν να επιβιώσουν αρμονικά στον περιορισμένο χώρο της ζαρντινιέρας.

Έτσι χρειαζόμαστε φυτά με την ίδια αντοχή στη σκιά ή τον ήλιο, παρόμοιες ανάγκες σε νερό, αλλά και περίπου τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης.

Αν ο ρυθμός ανάπτυξης των φυτών δεν ταιριάζει το φυτό που αναπτύσσεται γρηγορότερα θα καταλάβει το διαθέσιμο χώρο και θα εμποδίσει την ανάπτυξη των άλλων φυτών.

Η φύτευση μιας ζαρντινιέρας μπορεί να είναι συμμετρική ή ασύμμετρη. Η συμμετρική φύτευση θεωρείται πιο κλασική και στολίζει διακριτικά το χώρο δίνοντας μια αίσθηση ηρεμίας. Η ασύμμετρη φύτευση δίνει ρυθμό και κίνηση στο χώρο. Η έλλειψη συμμετρίας δεν σημαίνει και έλλειψη κανόνων.

Ένας απλός κανόνας είναι να επιλέξουμε φυτά που τα λουλούδια τους έχουν το ίδιο χρώμα. Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι χρωματικοί συνδυασμοί. Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε φυτά που τα άνθη τους έχουν γειτονικά χρώματα στον χρωματικό κύκλο όπως για παράδειγμα κίτρινο-πορτοκαλί ή γαλάζιο-μωβ.

Γενικά, τα θερμά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί) τραβούν την προσοχή και είναι πιο εντυπωσιακά, ενώ τα ψυχρά χρώματα (πράσινο, μπλε, μωβ) είναι πιο διακριτικά και αποπνέουν ηρεμία. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε φυτά που τα άνθη τους έχουν αντίθετα χρώματα στο χρωματικό κύκλο, όπως κόκκινο-μπλε.

Σε μια από τις ζαρντινιέρες μπορούμε να δοκιμάσουμε αρωματικά φυτά ή λαχανικά με χαμηλές απαιτήσεις σε ανάπτυξη, γρήγορα στο χρόνο καλλιέργειας και στο βάθος του ριζικού συστήματος (όπως μαρούλι, ρόκα, κρεμμυδάκι ή σκορδάκι χλωρό).

 

Η επιλογή της κατάλληλης ζαρντινιέρας

Η επιλογή του φυτοδοχείου γίνεται ανάλογα με την περιοχή και τη θέση του στον κήπο και το μπαλκόνι και το φυτικό υλικό που θα φυλοξενήσει.

 • Οι πλαστικές ζαρντινιέρες είναι αρκετά ελαφριές και χρησιμοποιούνται χωρίς περιορισμούς σε ταράτσες και μπαλκόνια.
 • Οι κεραμικές ζαρντινιέρες δίνουν το παραδοσιακό μεσογειακό ύφος στο χώρο, αλλά έχουν μεγάλο βάρος και σπάνε εύκολα.
 • Οι ξύλινες ζαρντινιέρες πρέπει να είναι από εμποτισμένη ξυλεία για να είναι ανθεκτικές και καλό είναι εσωτερικά να καλύπτονται από πλαστικό φύλο για να αποφεύγεται τα σάπισμα του ξύλου.
 • Υπέρχουν μεταλλικές ζαρντινιέρες οι οποίες είναι ανθεκτικές αλλά ακριβότερες από τις υπόλοιπες.
 • Επιπλέον, στην αγορά θα βρείτε και τσιμεντένιες ζαρντινιέρες οι οποίες είναι αρκετά βαριές και καλό είναι να μπαίνουν μόνο σε κήπους και όχι σε βεράντες ή ταράτσες..

Το βάθος της ζαρντινιέρας, πρέπει να είναι αρκετό για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών.

Οι ζαρντινιέρες θα πρέπει να εξασφαλίζουν καλές συνθήκες αποστράγγισης για το φυτικό υλικό. Καλό είναι αν δεν υπάρχουν, να ανοίγονται 4-5 (ανάλογα με το μέγεθος) μικρές τρύπες στο κάτω μέρος της ζαρντινιέρας.

πλαστική ζαρντινιέρα

Ισορροπία φύτευσης- ζαρντινιέρας

Ο όγκος των φυτών θα πρέπει να είναι ανάλογος με αυτό της ζαρντινιέρας. Ο χρυσός κανόνας είναι το ύψος των φυτών να μην είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ύψους της ζαρντινιέρας και το πλάτος της φύτευσης να είναι το πολύ ίσο με 1 ½ φορά το πλάτος της ζαρντινιέρας.

Οι απλές φυτεύσεις (με φυτά χωρίς έντονα χρώματα και σχήματα) μπορούν να αναδείξουν ένα ιδιαίτερο φυτοδοχείο και αντίθετα μία ιδιαίτερη φύτευση (με πολλά και έντονα χρώματα ή φυτά με διαφορετικά σχήματα) μπορεί να αναδειχθεί σε μία λιτή ζαρντινιέρα.

πλαστική ζαρντινιέρα

Το χρώμα της ζαρντινιέρας

Ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα επιλέγονται φυτικοί συνδυασμοί για τη δημιουργία αρμονικών συνθέσεων ή αντιθέσεων. Για τις αντιθέσεις χρησιμοποιούνται φυτά με κίτρινα και μοβ άνθη ή μπλε και πορτοκαλί άνθη. Τα φυτά με κόκκινα άνθη δημιουργούν έντονες αντιθέσεις με το πράσινο φύλλωμα των ίδιων ή άλλων φυτών. Για αρμονικές συνθέσεις χρησιμοποιούνται φυτά με κίτρινα και πορτοκαλί άνθη, βιολετί και μοβ, γαλάζια και λευκά, ρόδινα και λευκά άνθη.

 

Ποιο είναι το καλύτερο χώμα για φύτευση σε ζαρντινιέρα;

Το καλύτερο χώμα (ουσιαστικά μείγμα χώματος) που επιλέγουμε είναι το ελαφρύ χώμα με περισσότερη τύρφη και περλίτη. Η οργανική ουσία είναι επίσης σημαντική για την καλή ανάπτυξη των φυτών και την προσθήκη θρεπτικών στοιχείων. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά καλά χώματα και μπορούμε να τα βελτιώσουμε προσθέτοντας υλικά όπως η ελαφρόπετρα, η τύρφη, ο περλίτης, ο ζεόλιθος, ο κοκοφοίνικας και το κόμποστ (οργανική ουσία)

Υποστύλωση, πότισμα και λίπανση

Ανάλογα με τα φυτά που επιλέγουμε για τη ζαρντινιέρα τότε μπορεί να χρειαστεί υποστύλωση με ξύλινο καλάμι ή πλαστικό.

Επιπλέον το πότισμα στη ζαρντινιέρα επαναλαμβάνεται πιο συχνά καθώς τα φυτά αναπτύσσονται σε πιο μικρό χώρο και συχνά οι συνθήκες που είναι τοποθετημένοι οι ζαρντινιέρες δεν είναι ευνοϊκές

Η λίπανση των φυτών ακολουθεί τη λογική σειρά των λιπάνσεων σε γλάστρες και ζαρντινιέρες δίνοντας έμφαση στην Άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, διακόπτοντας τη λίπανση κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα και ξαναρχίζουμε από το τέλος Αυγούστου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, ανάλογα και με το είδος των φυτών που έχουμε επιλέξει.

Συχνό πρόβλημα στις ζαρντινιέρες είναι η σωστή αποστράγγιση. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους όπως:

 • ακατάλληλο χώμα μικρές τρύπες στον πάτο της ζαρντινιέρας
 • απουσία ελαφρόπετρας στη βάση της ζαρντινιέρας πριν το χώμα
 • και η κλίση του εδάφους

Φύτευση λαχανικών σε ζαρντινιέρα

Εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να έχουν λαχανικά στην ταράτσα ή στο μπαλκόνι ή για τους επαγγελματικούς χώρους που θέλουν να έχουν έναν οικολογικό χαρακτήρα.

Η επιλογή φύτευσης λαχανικών σε ζαρντινιέρα αποτελεί μία λύση για να έχουμε τα λαχανικά που επιθυμούμε στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα μας. Σε πολλές όμως περιπτώσεις κυρίως για καλύτερη διατήρηση του χώρου χρησιμοποιούμε και ζαρντινιέρες στον κήπο.

Το χώμα που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι καλής ποιότητας και πλούσιο σε οργανική ουσία, ενώ η χρήση βιολογικών λιπασμάτων είναι σημαντική για την καλή ανάπτυξη των λαχανικών.

Το πότισμα γίνεται είτε αυτόματα με στάγδην άρδευση ή χειροκίνητα.

Υποστύλωση των λαχανικών γίνεται με ξύλινα καλάμια ενώ μπορούν πάνω σε αυτά να τοποθετηθούν και χρωματικές παγίδες για τα ανεπιθύμητα έντομα.

Λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε σε ζαρντινιέρα είναι όλα τα φυλλώδη όπως μαρούλι, σπανάκι, λάχανο, ρόκα καθώς επίσης και άλλα λαχανικά όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, πιπεριά, μελιτζάνα και άλλα.

Λαχανικά όπως η ντομάτα, το αγγούρι, η πατάτα, το κολοκύθι και το φασολάκι αναπτύσσονται δυσκολότερα μέσα σε ζαρντινιέρες δεν είναι όμως απαγορευτικό να μπουν σε ζαρντινιέρες.

 

Διαβάστε επίσης: