Στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε στρατηγικό «παίκτη» του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στοχεύει η 1η Freskon, την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo από τις 23 έως τις 25 Απριλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη αυτή διεθνής διοργάνωση φρούτων και λαχανικών κατάφερε να προσελκύσει 198 εκθέτες, πάνω από 200 εμπορικούς επισκέπτες, εκ των οποίων οι 120 είναι οι ξένοι hosted buyers που έχει προσκαλέσει η ΔΕΘ-Helexpo από 21 χώρες, ενώ έχουν προγραμματισθεί περισσότερα από 2.500 επιχειρηματικά «ραντεβού». Οι εκθέτες της Freskon καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία, εξοπλισμό, υλικά συσκευασίας και υπηρεσίες του κλάδου και θα έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους μεγάλων ξένων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, εμπορικών επιχειρήσεων και εταιρειών-δικτύων διανομής.

Την στήριξη της στην προσπάθεια που κάνει η ΔΕΘ-Helexpo εξέφρασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την Freskon η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Υπογράμμισε δε τη σημασία διοργάνωσης της νέας έκθεσης στη Μακεδονία, κατεξοχήν παραγωγική περιοχή φρούτων και λαχανικών, ενώ τόνισε πως η Freskon δείχνει τον δρόμο σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή και αποδεικνύει πως υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό.
Στο εκθεσιακό κενό που υπήρχε στον κλάδο και το οποίο έρχεται να καλύψει η Freskon αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως η νέα αυτή διοργάνωση στοχεύει να γίνει πραγματικά διεθνής.

Το παζλ των εκθεσιακών δράσεων της ΔΕΘ-Helexpo που αφορούν τον πρωτογενή τομέα (Agrotica-Zootechnia) συμπληρώνει η Freskon, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Κυριάκο Ποζρικίδη. Όπως τόνισε, η Freskon αποτελεί και τη μοναδική διοργάνωση του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπου διοργάνωσης της Freskon δεν είναι τυχαία, όπως ανέφερε με τη σειρά του ο εκδότης του περιοδικού «Φρουτονέα», κ. Παναγιώτης Ορφανός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Θεσσαλονίκη έχει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ από εδώ ξεκινά το εμπόριο των φρούτων και λαχανικών. Μάλιστα, τόνισε πως στόχος είναι να αναδειχθεί η πόλη σε στρατηγικό σημείο για τον κλάδο.
Τους στόχους της νέας αυτής έκθεσης για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών και την ανάδειξη του ελληνικού brand name στον κλάδο διεθνώς ανέλυσε από την πλευρά της η υπεύθυνη της Freskon, κ. Τόνια Νικολαΐδου. Ο δε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, σημείωσε πως η νέα αυτή διοργάνωση θα φέρει μια σοβαρή νότα αισιοδοξίας για το πού μπορεί να φτάσει η ελληνική παραγωγή και το εμπόριο.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Freskon ξεχωρίζουν δύο ενότητες: Η πρώτη είναι η FreshCon Market, η οποία βάζει στο «μικροσκόπιο» ξένων λιανεμπορικών αλυσίδων για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο την εγχώρια αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται από τη συμμετοχή 18 μεγάλων αλυσίδων από τα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ και Αλβανία), την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Η δεύτερη αφορά στο Διεθνές Συνέδριο Κερασιού, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Απριλίου, με στόχο, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση της εξαγωγικής διείσδυσης του ελληνικού κερασιού σε ξένες αγορές. Κατά τη διάρκεια του θα χαρτογραφηθεί η αγορά του κερασιού σε διεθνές επίπεδο, οι νέες τεχνολογίες που αφορούν στην καλλιέργεια του, οι προβλέψεις για τη νέα σεζόν στις κυριότερες παραγωγικές χώρες, η εμπορική δυναμική του προϊόντος και οι τρόποι-προτάσεις με στόχο την καλύτερη διάθεση του.

Η Freskon θα εγκαινιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, την Πέμπτη 23 Απριλίου, στις 19:30 στο περίπτερο 15.

Λεζάντα φωτογραφίας: Λεζάντα φωτογραφίας: Από αριστερά προς τα δεξιά η υπεύθυνη της Freskon, κ. Τόνια Νικολαΐδου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής και ο εκδότης του περιοδικού «Φρουτονέα», κ. Παναγιώτης Ορφανός.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 21/04/2015 – ΔΕΘ-Helexpo