Εύκολος και γρήγορος τρόπος για να πολλαπλασιάσουμε τα παχύφυτα μας με μοσχεύματα φύλλου. Είναι ο καλύτερος τρόπος ειδικά όταν έχετε μεγάλα παχύφυτα και τα έχετε κλαδέψει.

  1. Κόβουμε τα περιφερειακά φύλλα από το κομμάτι που έχουμε συλλέξει.
  2. Πάρε τα φύλλα και τύλιξε τα σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα ή χαρτί εφημερίδας για 2 ημέρες. Δεν καλύπτουμε ολόκληρο φύλλο, παρά μόνο το κάτω μέρος από όπου θα προκύψουν οι νέες ρίζες
  3. Μετά τη δεύτερη μέρα τοποθετούμε τα βρεγμένα φύλλα (μικρά μοσχεύματα) σε μείγμα από χώμα. Προτιμήστε χώμα κατάλληλο για κάκτους και παχύφυτα. Γενικά, το χώμα μας να είναι ελαφρύ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μίγμα τύρφη-περλίτη.
  4. Ψεκάζουμε συχνά από πάνω με νερό αλλά όχι υπερβολικό για να μην λασπώσει. Θέλουμε να είναι νωπό αλλά όχι υπερβολικά βρεγμένο.
  5. Ύστερα από μερικές ημέρες θα παρατηρήσουμε ότι στα αρχικά φυλλαράκια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται νέα μικρά φύλλα που θα δώσουν το καινούργιο μας παχύφυτο.

Προτιμήστε ρηχές γλάστρες, πλαστικές ή πήλινες ή ακόμα και πιατάκια γλαστρών.

Ο τρόπος αυτός είναι κατάλληλος για τα περισσότερα παχύφυτα όπως είναι οι ποικιλίες της κράσουλας και τα Sempervivum καθώς επίσης και είδη Sedum.