Επιλέξτε τα κατάλληλα εργαλεία για σπορά λαχανικών

Ευχαριστούμε την εταιρεία Gardensport ΚΟΥΤΗ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ, Ηρ. Πολυτεχνείου 24, Λάρισα τηλ.: 2410624062, για το κείμενο και τις φωτογραφίες των προϊόντων που ευγενικά μας παραχώρησε. Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ 2019

Κατ’αρχάς θα πρέπει να δώσουμε σημαντική προσοχή στην δημιουργία κατάλληλης επιφάνειας στο έδαφος. Το χώμα πρέπει να είναι κατεργασμένο πρόσφατα από κάποιο μηχάνημα (σκαπτικό ή φρέζα) ή με τα χέρια χρησιμοποιώντας τσουγκράνα. Το χώμα πρέπει να είναι ισοπεδωμένο και ψιλοτεμαχισμένο, να μην έχει δηλαδή σβώλους.

 

 

Στην κατεργασία του εδάφους μπορεί να γίνει και εφαρμογή κατάλληλου λιπάσματος σε κοκκώδες μορφή το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί πριν την σπορά. Για το κατάλληλο λίπασμα αλλά και για την πιθανή χρήση εντομοκτόνου πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις οδηγίες του γεωτεχνικού που μας προμηθεύει τα γεωργικά εφόδια. Η υγρασία στο έδαφος πρέπει να είναι σε ενδιάμεση κλίμακα, ούτε υψηλή δηλαδή δεν πρέπει να λασπώνει ούτε το έδαφος να είναι τελείως στεγνό.

Οι γραμμές φύτευσης πρέπει να είναι ευθύγραμμες. Να ισαπέχουν όταν σπέρνουμε το ίδιο φυτό. Ένας πρακτικός τρόπος για να έχουμε ευθύγραμμες γραμμές φύτευσης είναι να χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι σχοινί τεντωμένο σε δύο πασσάλους που έχουμε στερεώσει στο έδαφος.

Επίσης για μία επιτυχημένη σπορά πρέπει να δίνουμε σημασία σε δύο θέματα:

  • η απόσταση σπόρο από σπόρο στην γραμμή σποράς. Πρέπει να είναι σταθερή και εξαρτάται από το μέγεθος του σπόρου. Μικρά μεγέθη σπόρων με αντίστοιχα φυτά σπέρνονται κοντά ενώ όσο μεγαλώνει ο σπόρος αλλά και η προσδοκώμενη ανάπτυξη φυτών οι αποστάσεις μεγαλώνουν. Οι οδηγίες χρήσης σε κάποιες σπαρτικές μηχανές έχουν αντίστοιχους πίνακες.
  • το βάθος σποράς είναι και αυτό σημαντικό. Μια απλή πρακτική συμβουλή είναι το βάθος να είναι όσο το μήκος τους σπόρου ή λίγο μεγαλύτερο. Η βαθιά σπορά καθυστερεί το φύτρωμα και η επιφανειακή σπορά έχει συνήθως έλλειψη υγρασίας και κινδύνους από έντομα.

Πιο κάτω προτείνουμε κάποιες επιτυχημένες σπαρτικές λαχανικών ξεκινώντας από κάποιο ερασιτεχνικό μοντέλο που είναι το Saalet και συνεχίζουμε με κάποια μοντέλα επαγγελματικών απαιτήσεων.

Οι σπαρτικές αυτές εισάγονται και αντιπροσωπεύονται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την εταιρία Gardensport ΚΟΥΤΗ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ.

 

1. Saalet: Καινοτόμα σπαρτική μηχανή προέλευσης Δανίας με δυνατότητα διάνοιξης αυλακιάς και σωστής κατανομής σπόρου. Η μετάβαση από τον ένα τύπο σπόρου στον άλλο γίνεται γρήγορα και εύκολα. Φέρει 6 δίσκους για διάφορους σπόρους και 2 δίσκους για επιλογή απόστασης σποράς.

 

2. SMK-1 & SMK-2: Σπαρτική από χάλυβα μιας ή δύο σειρών με τύμπανο επιλογής σπόρων. Η επιλογή του σπόρου γίνεται με την περιστροφή του τυμπάνου. Η απόσταση των σειρών κυμαίνεται από 60-240 mm για την SMK-2.

 

3. SMK-5: Σπαρτική από χάλυβα πέντες σειρών με τύμπανο επιλογής σπόρων. Η επιλογή του σπόρου γίνεται με την περιστροφή του τυμπάνου. Διαθέτει 10 οπές με 4mm διάμετρο οπής ενώ η απόσταση σποράς είναι 5cm. Τιμή: 121€

 

4. SOR 1/1: Σπαρτική λαχανικών τύπου ποδηλάτου, δέχεται οκτώ συνολικά τύμπανα σποράς

  • VPS27/1 16/3 mm Κρεμμύδι, καρότο 3 cm
  • VPS27/1 10/3 mm Καρότο, λάχανο, μαϊντανός, τομάτα, ραπανάκι (μέχρι 3mm) 5 cm
  • VPS27/1 10/4 mm περιλαμβάνεται Ραπανάκι (από 3mm), κόλιανδρο, κόκκινο τεύτλο, άνηθο, σπανάκι 5 cm
  • VPS27/1 6/4 mm Πιπεριά, τομάτα 8 cm
  • VPS27/1 6/5 mm Παντζάρι 8 cm
  • VPS27/1 6/6 mm Παντζάρι 8 cm

Υπάρχουν επιπλέον 5 τύμπανα για περισσότερες επιλογές σπόρων και απόσταση σποράς.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Gardensport ΚΟΥΤΗ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ, Ηρ. Πολυτεχνείου 24, Λάρισα τηλ.: 2410624062, για το κείμενο και τις φωτογραφίες των προϊόντων που ευγενικά μας παραχώρησε.

 

 

 

Περιοδικό Οδηγός για τον κήπο 2019

Περιοδικό Οδηγός για τον κήπο 2019