Αρωματικά φυτά: Αξία και χρήση τους στην κηποτεχνία.

 

Τα αρωματικά φυτά είναι μία πολύ δημοφιλής κατηγορία φυτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην πλειοψηφία τους είναι φυτά εύκολα στην καλλιέργειά τους χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες. Πολλά από τα αρωματικά φυτά είναι κατάλληλα για φύτευση στον κήπο, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε φυτοδοχεία στο μπαλκόνι ή την ταράτσα ακόμα και σε μικρές γλάστρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

 

lavandula_allardii

 

Στην κηποτεχνία τα αρωματικά φυτά αποτελούν μία σπουδαία κατηγορία φυτών που δε μπορεί να λείπει από κανέναν μεσογειακό κήπο. Σε ομαδικές φυτεύσεις εκτός από τα μοναδικά τους αρώματα χαρίζουν το χρώμα από την ανθοφορία τους αλλά και την ομορφιά του φυλλώματος που συχνά έχει ιδιαίτερη υφή ή χρώμα. Όπως για παράδειγμα το δίκταμο που τα φύλλα του καλύπτονται από ένα λευκό χνούδι, το φασκόμηλο που έχει σκούρα πράσινα αλλά και μοβ φύλλα, η αρτεμισία “mori’s strain” που το φύλλωμά της έχει ιδιαίτερα ντελικάτο σχήμα αλλά και γκρι χρώμα, η μυρτιά με τα λευκά της άνθη και το ιδιαίτερο άρωμα, το ελίχρυσο με το φινετσάτο γκριζωπό φύλλωμα και τα κίτρινα άνθη και φυσικά οι αγαπημένες λεβάντες με την παρατεταμένη και ιδιαίτερη ανθοφορία.

 

geoponikes-epixeiriseis-horomidis

Αναζητήστε τα αρωματικά φυτά σας στα φυτώρια Χορομίδης.

 

Στους κήπους τα αρωματικά φυτά μπορούν να φυτευτούν μεμονωμένα, σε παρτέρια, ομαδικά σε συστάδες ή γραμμικά στα τελειώματα του χλοοτάπητα (όσα αντέχουν στη υγρασία) και στην άκρη των διαδρόμων κίνησης. Επιπλέον είναι ιδανικές επιλογές για τον βραχόκηπο ενώ μπορούν να συγκαλλιεργηθούν και με τα κηπευτικά στο λαχανόκηπο. Επιπλέον δεν είναι λίγα τα αρωματικά φυτά που συμμετέχουν στις φυτεύσεις των άνυδρων ή ξηροφυτικών κήπων. Το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι, η λεβάντα, η λεβαντίνη και το φασκόμηλο αποτελούν ιδανικές επιλογές για τη δημιουργία κήπων με μεσογειακό χαρακτήρα που δεν αρδεύονται.

 

 

Πολλά από τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρων στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, την βιομηχανία καλλυντικών αλλά και τη φαρμακευτική. Ανήκουν στα αγαπημένα βότανα και καταναλώνονται με διάφορους τρόπους άλλοτε σαν αφεψήματα άλλοτε σαν αρτυματικά στην κουζίνα πολλές φορές και για την αντιμετώπιση απλών συμπτωμάτων όπως ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος ή για την επούλωση πληγών και πολλά ακόμα. Τα περισσότερα από αυτά τα αρωματικά καλλιεργούνται πολύ εύκολα ακόμα και σε μικρά γλαστράκια στο παράθυρο της κουζίνας. Έτσι υπάρχουν πάντα διαθέσιμα και ταυτόχρονα διακοσμούν και ζωντανεύουν το χώρο της κουζίνας.

Δημοφιλή αρωματικά φυτά:

Τα σημαντικότερα αρωματικά φυτά που δεν πρέπει να λείπουν από κάθε κήπο.

Σχοινόπρασο: Το Άλλιον ή Σχοινόπρασο είναι μικρό, πολυετές, βολβώδες φυτό με σκούρα πράσινα, όρθια, λεπτά και κυλινδρικά φύλλα που έχουν άρωμα κρεμμυδιού και αναπτύσσονται σε πυκνά σμήνη. Τα λουλούδια του είναι σφαιρικά και φέρουν ένα ανοιχτό μωβ χρώμα. Η συγκεκριμένη ποικιλία Σχοινόπρασου είναι η μοναδική που είναι ενδημική από παλιά έως σήμερα. Η ονομασία του προέρχεται από το Ελληνικό «Σχίνος» (Σπαθόχορτο) και «Πράσον» (Πράσο). Επίσης, ονομάζεται και Αγριόπρασο και έχει παρόμοιες φαρμακευτικές ιδιότητες με το σκόρδο. Προτιμά υγρά αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και προσήλιες θέσεις.

Εστραγκόν: Το Εστραγκόν είναι πολυετές, αρωματικό φυτό με ριζοματώδη εξάπλωση και ορθόκλαδη μορφή. Έχει πράσινο, αρωματικό, άμισχο φύλλωμα και καλοκαιρινή ανθοφορία με ανοιχτοκίτρινες, στρογγυλές φόβες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις με καλή στράγγιση και προστασία από παγετούς.

Μάραθος: Η Αρτεμισία είναι αειθαλής θάμνος με πολυσχιδές, ασημόχρωμο, αρωματικό φύλλωμα και ευθυτενή φυλλάρια. Αντίστοιχη ποικιλία είναι η αψιθιά (Artemisia absithium). Αντέχει σε ξηρικά και φτωχά εδάφη. Κατάλληλο για ηλιόλουστες θέσεις. Χρειάζεται προστασία στις χαμηλές θερμοκρασίες και κλάδεμα το χειμώνα.

Λουίζα: Η Λουίζα είναι ημιαειθαλής θάμνος με ανοιχτόχρωμους κλαδίσκους και λογχοειδή, στενά, μυτερά και ανοιχτοπράσινα φύλλα. Είναι έντονα αρωματικό φυτό με ευχάριστη μυρωδιά εσπεριδοειδών, και πιο έντονη αυτή του λεμονιού. Τα άνθη της Λουίζας είναι λευκά με υποκύανες αποχρώσεις σε επάκριες, φοβοειδής ταξιανθίες. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις.

Μελισσόχορτο: Το Μελισσόχορτο είναι πολυετές, αρωματικό είδος με ωοειδή, οδοντωτά, πράσινα φύλλα που μοιάζουν με του δυόσμου και αφήνουν ένα γλυκό άρωμα, σαν του λεμονιού. Έχει καλοκαιρινή ανθοφορία με λευκοκίτρινα ή ρόδινα λουλούδια. Πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα με ριζώματα, όπως ο δυόσμος και η μέντα. Προτιμά δροσερά και στραγγερά εδάφη.

Μέντα: Η Μέντα είναι πολυετές, αρωματικό, έρπον είδος με ωοειδή, λογχοειδή, σκουροπράσινα φύλλα και καστανέρυθρους κλάδους. Όπως και ο δυόσμος, έτσι και η μέντα έχουν λιλά λουλούδια το καλοκαίρι. Πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα με ριζώματα, όπως ο δυόσμος και το μελισσόχορτο. Προτιμά υγρά εδάφη και ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις.

Δυόσμος: Ο Δυόσμος είναι αρωματικό, πολυετές, έρπον είδος με λογχοειδή, οδοντωτά, σκουροπράσινα φύλλα. Χρησιμοποιείται αρκετά στη μαγειρική. Ανθοφορεί το καλοκαίρι με λιλά λουλούδια. Είναι κατάλληλο για εδαφοκάλυψη, καθώς πολλαπλασιάζεται με ριζώματα και προτιμά υγρά εδάφη.

Δίκταμο: Το Δίκταμο ή Έρωντας είναι πολυετές, αρωματικό είδος. Είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης, με στρογγυλά, χνουδωτά, ασημόχρωμα φύλλα. Ανθοφορεί τους καλοκαιρινούς μήνες με ροζ- μωβ βράκτια. Ανθεκτικό στην ξηρασία και στο κρύο, προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

Μαντζουράνα: Η Μαντζουράνα είναι πολυετές, αρωματικό φυτό χαμηλής ανάπτυξης. Είναι θάμνος με στρογγυλωπά, γκριζοπράσινα φύλλα. Ανθοφορεί το καλοκαίρι με λευκά λουλούδια. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

Ρίγανη: Η Ρίγανη είναι πολυετές, αρωματικό, πολύ ανθεκτικό είδος με στρογγυλά, σκουροπράσινα, χνουδωτά φύλλα. Έχει βλαστούς που έρπουν και ανθοφορία μεγάλης διάρκειας το καλοκαίρι με λιλά λουλούδια. Αντέχει σε ξηρικά εδάφη και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

Αρμπαρόριζα: Η Αρμπαρόριζα είναι πολυετές, αρωματικό είδος με πράσινο, λοβωτό φύλλωμα. Συνήθως χρησιμοποιείται σε γλυκά του κουταλιού. Έχει μωβ ανθοφορία την άνοιξη. Είναι ανθεκτικό σε πολλά είδη εδαφών, προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και είναι ευαίσθητο στο κρύο.

Δεντρολίβανο: Το Δενδρολίβανο είναι αειθαλές, αρωματικό είδος που το βρίσκουμε και αυτοφυές σε ξηροθερμικές περιοχές της μεσογειακής χλωρίδας. Έχει γκριζοπράσινα, βελονοειδή φύλλα. Έχει ανοιχτογάλανα άνθη στους βλαστούς της χρονιάς κατά την ανθοφορία του. Κατάλληλο για καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Αντέχει τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις και την ξηρασία. Είναι ελκυστικό για τις μέλισσες και τις πεταλούδες και χρησιμοποιείται ως μελισσοκομικό είδος.

Φασκόμηλο: Η Φασκομηλιά είναι αρωματικό, ξηροθερμικό, πολυετές είδος με χνουδωτά, ελλειψοειδή, γκριζοπράσινα φύλλα που χρησιμοποιούνται σαν αφέψημα. Έχει μωβ λουλούδια την άνοιξη σε σπονδυλωτές ταξιανθίες. Προτιμά προσήλιες θέσεις και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Θρούμπι: Το Θρούμπι είναι αρωματικό, πολυετές είδος με όρθια και συμπαγή μορφή. Έχει μικρά, λογχοειδή και σκουροπράσινα φύλλα. Έχει λευκή καλοκαιρινή ανθοφορία. Ανθεκτικό σε ξηρικά και σκληρά εδάφη.

Θυμάρι: Το Θυμάρι είναι πολυετές, αειθαλές, αρωματικό είδος με πολλές διακλαδώσεις και σκουροπράσινα, μακρόστενα φύλλα. Έχει τετραγωνισμένους βλαστούς οι οποίοι είναι όρθιοι στη μέση και πλαγιόκλαδοι στις άκρες. Έχει μεγάλη ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη. Είναι ανθεκτικό σε ξηρικά, φτωχά, στραγγερά και ασβεστώδη εδάφη και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

Λεμονοθύμαρο: Το Λεμονοθύμαρο είναι αειθαλές, πολυετές, αρωματικό είδος με πλαγιόκλαδη μορφή. Έχει ωοειδή, πράσινα φύλλα που μυρίζουν σα λεμόνι όταν τα τρίψουμε στο χέρι μας. Κάνει λιλά λουλούδια το καλοκαίρι. Είναι ανθεκτικό σε φτωχά και στραγγερά εδάφη και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

Αναζητήστε τα αρωματικά φυτά σας στα φυτώρια Χορομίδης.

 

 

Ευχαριστούμε τους γεωπόνους και το προσωπικό των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη για τη βοήθεια και τις σημαντικές πληροφορίες που μας παρείχαν στη σωστή επιλογή και φύτευση αυτών των ιδιαίτερων καλλωπιστικών φυτών σε σκιερά σημεία στον κήπο μας.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο φυτώριο των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδης:

Περιοχή Αχαρνές Αττικής
Τηλ.: 210-2460660 & 210-2464980
fax: 210-2465205
e-mail: horomidi@otenet.gr
horomidis.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 8:00- 17:00.

 

geoponikes-epixeiriseis-horomidis