Βότανα και αρωματικά φυτά που μπορούν να φυτευτούν μαζί

 

Από τούς γεωπόνους του e-gardenshop.gr (Αναζητήστε τους σπόρους αρωματικών φυτών που ψάχνετε στο e-gardenshop.gr)

Η φύτευση αρωματικών φυτών και βοτάνων είναι μια ιδιαίτερη και ευχάριστη δραστηριότητα στον κήπο. Είναι πολύ όμορφο να έχουμε τη δική μας ρίγανη και το δυόσμο, τον φρέσκο βασιλικό ή το άνηθο για το φαγητό μας. Στο μπαλκόνι, τον μικρό κήπο ή τον μεγάλο κήπο και τον λαχανόκηπο χωράνε τα αρωματικά και τα βότανα.

Εκτός από την πρακτική τους πλευρά τα αρωματικά φυτά είναι πολύ όμορφα στον κήπο. Δημιουργούν όμορφες εικόνες και αρώματα, προσελκύουν ωφέλιμα έντομα. Ακόμα, αυξάνουν την ποικιλία των φυτικών ειδών στο χώρο, συμπληρώνουν παρτέρια και γωνίες στον κήπο.

Υπάρχουν ορισμένες πρακτικές κατευθύνσεις για τη συγκαλλιέργεια των αρωματικών φυτών και χρήσιμοι συνδυασμοί φυτών που καλό είναι να τηρούνται, χωρίς όμως αυτό να είναι τόσο περιοριστικός παράγοντας. Σε γενικές γραμμές, τα αρωματικά και τα βότανα είναι φυτά εύκολα στην καλλιέργεια τους, που ευδοκιμούν σε πολλά σημεία του κήπου και του λαχανόκηπου.

ματζουράνα, αρωματικό φυτό, βότανο

 

Κατάλληλοι συνδυασμοί αρωματικών φυτών

Συνδυάστε τον βασιλικό με μαϊντανό, ρίγανη και θυμάρι. Φυτέψτε άνηθο κοντά με λεβάντα, μάραθο, κόλιανδρο. Γενικά, επειδή η λεβάντα είναι πολυετές φυτό και γίνεται μεγάλος θάμνος, συνήθως γύρω από αυτή διαμορφώνονται και φυτεύονται τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά.

Φυτέψτε μέντα και συνδυάστε με κόλιανδρο, θυμάρι, λεμονοθύμαρο και φασκόμηλο. Βάλτε στο λαχανόκηπο ρίγανη και συνδυάστε με βασιλικό, θυμάρι, φασκόμηλο και λεμονοθύμαρο. Ο μαϊντανός συνδυάζεται πολύ καλά με εστραγκόν, κόλιανδρο και βασιλικό. Το φασκόμηλο συνδυάζεται με θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο και το θυμάρι με δεντρολίβανο, φασκόμηλο και ρίγανη.

  • Βασιλικός: Μαϊντανός, Ρίγανη, Θυμάρι
  • Άνηθο: Λεβάντα, Μάραθο, Κόλιανδρο
  • Μέντα: Κόλιανδρο, λάχανο, ραπανάκι
  • Ρίγανη: Βασιλικός, Θυμάρι, Φασκόμηλο (Sage), λεμονοθύμαρο
  • Μαϊντανός: Εστραγκόν, Κόλιανδρο, Βασιλικός
  • Φασκόμηλο : Θυμάρι, Ρίγανη, Δενδρολίβανο
  • Θυμάρι: Δεντρολίβανο, Φασκόμηλο, Ρίγανη

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: