24 αρωματικά βότανα και μικροί superfoods καρποφόροι θάμνοι με φαρμακευτικές ιδιότητες

 

Υπάρχουν πάρα πολλά φυτά που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες οι οι καρποί τους περιέχουν στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό μας σε σημαντικές ποσότητες. Γενικά, τα συστατικά αυτά των φυτών μπορεί να είναι σε διαφορετικά μέρη του φυτού, στη ρίζα, φύλλα, άνθη, καρπούς κλπ. Ανάλογα με το τμήμα του φυτού που καταναλώνουμε.

Πολλά από αυτά καταναλώνονται απευθείας, ωμά, αμαγείρευτα, άλλα μπαίνουν σε σαλάτες ή στο μαγειρεμένο φαγητό και άλλα πάλι καταναλώνονται ως ροφήματα (αφεψήματα κλπ.)

Ας γνωρίσουμε λοιπόν ορισμένα φυτά που αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών στοιχείων για τον οργανισμό μας και φυσικά είναι καλό να τα εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες.

Όσο για τον κήπο, τη βεράντα ή την ταράτσα μας σίγουρα υπάρχουν θέσεις για αυτά τα υπέροχα φυτά που θα μας ανταμείψουν με τους καρπούς ή τα αρωματικά – φαρμακευτικά τους φύλλα.

Όλα τα παρακάτω φυτά τα βρήκαμε στο ΦΥΤΩΡΙΟ των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη.

 

geoponikes-epixeiriseis-horomidis

 

 

 

VALERIANA OFFICINALIS (ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ Ή ΒΑΛΕΡΙΑΝΗ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ)

 

 

Λατινική ονομασία: Valeriana officinalis
Ανθοφορία: Μάιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1,5μ.
Άλλες ονομασίες: Νάρδος, Διοσκουρίδειος, Αγριοζαμπούκος

Η Βαλεριάνα (ή Βαλεριανή η φαρμακευτική) είναι πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο είδος. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη “valere” που σημαίνει “υγεία” ή “δύναμη” και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού. Είναι αυτοφυές την Ελλάδα, κυρίως στη βόρεια και ηπειρωτική. Ο βλαστός της έχει σωληνοειδές σχήμα και είναι χνουδωτός. Ανθοφορεί το καλοκαίρι με μικρά, ροζ έως λευκά άνθη σε σχηματισμό ομπρέλας, στην κορυφή του φυτού. Φυτό με μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Οι ανθισμένες κορυφές της συλλέγονται το καλοκαίρι, ενώ η ρίζα συλλέγεται το φθινόπωρο (από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο). Προτιμά εδάφη υγρά, γόνιμα και ηλιόλουστα. Η Βαλεριάνα είναι ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και στις ασθένειες.

 

THYMUS VULGARIS (ΘΥΜΑΡΙ)

 

 

Λατινική ονομασία: Thymus vulgaris
Ανθοφορία: Μάιος- Οκτώβριος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,4μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5μ.

Το Θυμάρι είναι πολυετές, αειθαλές, αρωματικό είδος με πολλές διακλαδώσεις και σκουροπράσινα, μακρόστενα φύλλα. Έχει τετραγωνισμένους βλαστούς οι οποίοι είναι όρθιοι στη μέση και πλαγιόκλαδοι στις άκρες. Έχει μεγάλη ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη. Είναι ανθεκτικό σε ξηρικά, φτωχά, στραγγερά και ασβεστώδη εδάφη και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

 

SALVIA OFFICINALIS (ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ)

 

 

Λατινική ονομασία: Salvia officinalis
Ανθοφορία: Απρίλιος- Ιούλιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,6- 0,7μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5- 0,6μ.

Η Φασκομηλιά είναι αρωματικό, ξηροθερμικό, πολυετές είδος με χνουδωτά, ελλειψοειδή, γκριζοπράσινα φύλλα που χρησιμοποιούνται σαν αφέψημα. Έχει μωβ λουλούδια την άνοιξη σε σπονδυλωτές ταξιανθίες. Προτιμά προσήλιες θέσεις και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

 

RUBUS IDAEUS (ΣΜΕΟΥΡΟ Ή ΦΡΑΜΠΟΥΑΖ)

 

 

Λατινική ονομασία: Rubus idaeus
Ανθοφορία: Μάιος- Ιούνιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1,5- 2μ.

Το Σμέουρο είναι ένας φυλλοβόλος, αγκαθωτός θάμνος με πράσινα, παλαμοειδή, σύνθετα φύλλα. Ανθοφορεί την άνοιξη με λευκά ή ροζ λουλούδια. Τα Σμέουρα είναι ανθεκτικά είδη σε ακραίες θερμοκρασίες (από -20 έως και υψηλές το καλοκαίρι). Εξαιρούνται τα πολύ θερμά καλοκαίρια, όπου χρειάζεται κάλυψη με κάποιο σκίαστρο ή ημισκιερές θέσεις φύτευσης. Καρποφορεί το καλοκαίρι με κόκκινους καρπούς. Προτιμά ελαφριά, στραγγερά και γόνιμα εδάφη.

 

RUBUS FRUTICOSUS (ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ)

 

 

Λατινική ονομασία: Rubus fruticosus
Ανθοφορία: Μάιος- Ιούνιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 3μ./ Μέγιστη διάμετρος 3μ.

Το Βατόμουρο είναι φυλλοβόλος και καρποφόρος θάμνος ή φυτό σε αναρριχώμενη μορφή. Έχει λοβωτά φύλλα. Ανθοφορεί στα τέλη της άνοιξης και στη συνέχεια καρποφορεί. Προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις φύτευσης.

 

ROSMARINUS OFFICINALIS (ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ)

 

 

Λατινική ονομασία: Rosmarinus officinalis
Ανθοφορία: Μάρτιος- Μάιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1,5μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 1,5μ.

Το Δενδρολίβανο είναι αειθαλές, αρωματικό είδος που το βρίσκουμε και αυτοφυές σε ξηροθερμικές περιοχές της μεσογειακής χλωρίδας. Έχει γκριζοπράσινα, βελονοειδή φύλλα. Έχει ανοιχτογάλανα άνθη στους βλαστούς της χρονιάς κατά την ανθοφορία του. Κατάλληλο για καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Αντέχει τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις και την ξηρασία. Είναι ελκυστικό για τις μέλισσες και τις πεταλούδες και χρησιμοποιείται ως μελισσοκομικό είδος.

 

RIBES NIGRUM (ΦΡΑΓΚΟΣΤΑΦΥΛΟ)

 

 

Λατινική ονομασία: Ribes nigrum
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1- 2μ.

Το Φραγκοστάφυλο είναι φυλλοβόλος θάμνος με εναλλασσόμενα, τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Καρποφορεί σε μεγάλους βότρυς και συγκομίζεται το καλοκαίρι με μαύρους και κόκκινους καρπούς. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη και δεν αντέχει την ξηρασία γι’ αυτό και δε θέλει άμεσο ήλιο.

 

ORIGANUM VULGARIS (ΡΙΓΑΝΗ)

 

 

Λατινική ονομασία: Origanum vulgare
Ανθοφορία: Ιούλιος- Οκτώβριος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,5- 0,6μ/ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5- 0,6μ.

Η Ρίγανη είναι πολυετές, αρωματικό, πολύ ανθεκτικό είδος με στρογγυλά, σκουροπράσινα, χνουδωτά φύλλα. Έχει βλαστούς που έρπουν και ανθοφορία μεγάλης διάρκειας το καλοκαίρι με λιλά λουλούδια. Αντέχει σε ξηρικά εδάφη και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

 

ALOE VERA (ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ)

 

 

Λατινική ονομασία: Aloe Vera
Ανθοφορία: Μάιος- Ιούλιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,6- 1,μ.

Η Αλόη Βέρα είναι παχύφυτο, γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έχει παχιά, σαρκώδη και πράσινα φύλλα, που στα περιθώριά τους είναι οδοντωτά και έχει μικρά, άσπρα δόντια. Η αλόη ανθοφορεί το καλοκαίρι με άνθη που έχουν σωληνοειδή μορφή, με κίτρινη στεφάνη. Είναι ελάχιστα απαιτητική, αντέχει στην ξηρασία και επιβιώνει σε πολύ στραγγερά και αμμώδη εδάφη.

 

ARONIA MELANOCARPA (ΑΡΩΝΙΑ)

 

 

Λατινική ονομασία: Aronia melanocarpa
Ανθοφορία: Ιούνιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 2- 2,5μ. / Μέγιστη διάμετρος 1,5- 2μ.

Η Αρώνια είναι φυλλοβόλος, καρποφόρος θάμνος με γυαλιστερά, πράσινα φύλλα. Ανθίζει αρχές καλοκαιριού με ροζ- λευκό άνθος και καρποφορεί αρχές φθινοπώρου, με καρπούς μελανού χρώματος. Ανθεκτικό φυτό στο ψύχος και στην ξηρασία, χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις.

 

ARTEMISIA DRACUNCULUS (ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ)

 

 

Λατινική ονομασία: Artemisia dracunculus
Ανθοφορία: Ιούλιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,6- 1μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5- 0,6μ.

Το Εστραγκόν είναι πολυετές, αρωματικό φυτό με ριζοματώδη εξάπλωση και ορθόκλαδη μορφή. Έχει πράσινο, αρωματικό, άμισχο φύλλωμα και καλοκαιρινή ανθοφορία με ανοιχτοκίτρινες, στρογγυλές φόβες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις με καλή στράγγιση και προστασία από παγετούς.

 

 

geoponikes-epixeiriseis-horomidis

 

 

BLUEBERRY- VACCINIUM MYRTILLUS (ΜΥΡΤΙΛΟ)

 

 

Λατινική ονομασία: Blueberry- vaccinium myrtillus
Ανθοφορία: Απρίλιος- Μάιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 2- 2,5μ./ Μέγιστη διάμετρος 1,5- 2μ.

Το Μύρτιλο είναι φυλλοβόλος, καρποφόρος θάμνος με πλαγιόκλαδη μορφή και διακοσμητική ανθοφορία την άνοιξη με λευκορόδινα, καμπανοειδή λουλούδια. Έχει άφθονη καρποφορία με μπλε καρπούς. Χρειάζεται υψόμετρο και προτιμά όξινα εδάφη.

 

CORNUS MAS (ΚΡΑΝΙΑ)

 

 

Λατινική ονομασία: Cornus mas
Ανθοφορία: Φεβρουάριος- Μάρτιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 5μ./ Μέγιστη διάμετρος 4μ.

Η Κρανιά είναι φυλλοβόλος, σφαιρικός θάμνος ή μικρό δένδρο με πράσινα φύλλα που το φθινόπωρο είναι κίτρινα λίγο πριν πέσουν. Είναι φυτό το οποίο το βρίσκουμε στην ελληνική χλωρίδα. Την άνοιξη η κρανιά κάνει κίτρινα άνθη και το φθινόπωρο κόκκινους, εδώδιμους καρπούς. Οι καρποί του είναι τα γνωστά σε όλους μας κράνα από όπου παρασκευάζεται και το λικέρ. Ευδοκιμεί σε ουδέτερα εδάφη και προτιμά ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

 

FOENICULUM VULGARE (ΜΑΡΑΘΟΣ)

 

 

Λατινική ονομασία: Foeniculum vulgare
Ανθοφορία: Ιούλιος- Σεπτέμβριος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1,5μ.

Ο Μάραθος είναι γνωστό αρωματικό φυτό με αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες που προτιμά ασβεστώδη, ελαφριά και ξηρά εδάφη. Αναπτύσσεται καλύτερα σε προσήλιες θέσεις φύτευσης. Έχει κίτρινο λουλούδι και γκριζοπράσινο, αρωματικό φύλλωμα.

 

GINKGO BILOBA (ΓΚΙΝΓΚΟ ΜΠΙΛΟΜΠΑ)

 

 

Λατινική ονομασία: Ginkgo biloba
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 18- 20μ./ Μέγιστη διάμετρος 5- 6μ.

Το Γκίνγκο Μπιλόμπα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος, σήμερα, μιας ομάδας φυτών- απολιθωμάτων της Ιουρασικής περιόδου. Το Γκίνγκο ανήκει στα κωνοφόρα, αλλά είναι το μόνο που διαφέρει εξωτερικά. Είναι φυλλοβόλο και έχει ανοιχτοπράσινα φύλλα σε σχήμα βεντάλιας, τα οποία θεωρούνται φαρμακευτικά (βοηθούν στη μνήμη) και γίνονται χρυσοκίτρινα το φθινόπωρο πριν πέσουν. Τα πρώτα 10 χρόνια, το ύψος του δεν ξεπερνά τα 2- 2,5μ. Έχει αργή ανάπτυξη και είναι ανθεκτικό σε πολλούς τύπους εδαφών.

 

GOJI BERRIES- LYCIUM BARBARUM (ΓΚΟΤΖΙ)

 

 

Λατινική ονομασία: Goji berries- Lycium barbarum
Ανθοφορία: Μάιος- Ιούλιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1- 1,5μ./ Μέγιστη διάμετρος 0,5- 0,6μ.

Το Γκότζι είναι φυλλοβόλος, καρποφόρος, πλαγιόκλαδος θάμνος με ανοιχτοπράσινο φύλλωμα. Ανθοφορεί την άνοιξη και το φθινόπωρο καρποφορεί με μακρόστενους, πορτοκαλί καρπούς. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις, προτιμά, όμως, ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης.

 

HIPPOPHAES RHAMNOIDES (ΙΠΠΟΦΑΕΣ)

 

 

Λατινική ονομασία: Hippophaes rhamnoides
Ανθοφορία: Απρίλιος- Μάιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 2- 3μ./ Μέγιστη διάμετρος 1,5μ.

Το Ιπποφαές είναι δίοικος, αλλά και μόνοικος, ορθόκλαδος, φυλλοβόλος θάμνος με ακανθώδη κλαδιά και στενά, λογχοειδή και αργυρόχρωμα φύλλα. Έχει μέτρια ανθοφορία, σε αντίθεση με την καρποφορία που εμφανίζεται με κόκκινες- πορτοκαλί ράγες τον Οκτώβριο. Είναι κατάλληλο για όλα εδάφη και αντέχει σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

 

HYSSOPUS OFFICINALIS (ΥΣΣΩΠΟΣ Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ)

 

 

Λατινική ονομασία: Hyssopus officinalis
Ανθοφορία: Μάιος- Σεπτέμβριος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 30- 70cm

Ο Ύσσωπος ο φαρμακευτικός είναι ένας έντονα χρωματισμένος θάμνος ή θαμνοειδές φυτό ή πολυετής πόα. Είναι βότανο με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Έχει ξυλώδες στέλεχος στη βάση, όπου αναπτύσσονται ευθείς κλάδοι. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, με σκούρο πράσινο χρώμα, και το καλοκαίρι (ανάλογα με τη ποικιλία) παράγει βοτρυώδεις ταξιανθίες με ροζ, μπλε ή (σπανιότερα) άσπρα, αρωματικά άνθη. Το άνθος συγκομίζεται, ανάλογα με τον καιρό, δύο φορές το χρόνο. Η συγκομιδή γίνεται συνήθως στο τέλος της άνοιξης και το φθινόπωρο. Ανθεκτικό φυτό, χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις.

 

LIPPIA CITRIODORA (ΛΟΥΙΖΑ)

 

 

Λατινική ονομασία: Lippia citriodora
Ανθοφορία: Ιούλιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1- 1,5μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 1μ.

Η Λουίζα είναι ημιαειθαλής θάμνος με ανοιχτόχρωμους κλαδίσκους και λογχοειδή, στενά, μυτερά και ανοιχτοπράσινα φύλλα. Είναι έντονα αρωματικό φυτό με ευχάριστη μυρωδιά εσπεριδοειδών, και πιο έντονη αυτή του λεμονιού. Τα άνθη της Λουίζας είναι λευκά με υποκύανες αποχρώσεις σε επάκριες, φοβοειδής ταξιανθίες. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις.

 

geoponikes-epixeiriseis-horomidis

 

 

MELISSA OFFICINALIS (ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ)

 

 

Λατινική ονομασία: Melissa officinalis
Ανθοφορία: Ιούνιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,8- 1μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,6- 0,8μ.

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετές, αρωματικό είδος με ωοειδή, οδοντωτά, πράσινα φύλλα που μοιάζουν με του δυόσμου και αφήνουν ένα γλυκό άρωμα, σαν του λεμονιού. Έχει καλοκαιρινή ανθοφορία με λευκοκίτρινα ή ρόδινα λουλούδια. Πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα με ριζώματα, όπως ο δυόσμος και η μέντα. Προτιμά δροσερά και στραγγερά εδάφη.

 

MENTHA PIPERITA (ΜΕΝΤΑ)

 

 

Λατινική ονομασία: Mentha piperita
Ανθοφορία: Ιούλιος- Σεπτέμβριος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,5- 0,6μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5- 0,6μ.

Η Μέντα είναι πολυετές, αρωματικό, έρπον είδος με ωοειδή, λογχοειδή, σκουροπράσινα φύλλα και καστανέρυθρους κλάδους. Όπως και ο δυόσμος, έτσι και η μέντα έχουν λιλά λουλούδια το καλοκαίρι. Πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα με ριζώματα, όπως ο δυόσμος και το μελισσόχορτο. Προτιμά υγρά εδάφη και ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις.

 

MENTHA VIRIDIS (ΔΥΟΣΜΟΣ)

 

 

Λατινική ονομασία: Mentha viridis
Ανθοφορία: Ιούλιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,5- 0,6μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5- 0,6μ.

Ο Δυόσμος είναι αρωματικό, πολυετές, έρπον είδος με λογχοειδή, οδοντωτά, σκουροπράσινα φύλλα. Χρησιμοποιείται αρκετά στη μαγειρική. Ανθοφορεί το καλοκαίρι με λιλά λουλούδια. Είναι κατάλληλο για εδαφοκάλυψη, καθώς πολλαπλασιάζεται με ριζώματα και προτιμά υγρά εδάφη.

 

ORIGANUM DICTAMΝUS (ΔΙΚΤΑΜΟ Ή ΕΡΩΝΤΑΣ)

 

 

Λατινική ονομασία: Origanum dictamnus
Ανθοφορία: Ιούνιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,2- 0,3μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,8- 1μ.

Το Δίκταμο ή Έρωντας είναι πολυετές, αρωματικό είδος. Είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης, με στρογγυλά, χνουδωτά, ασημόχρωμα φύλλα. Ανθοφορεί τους καλοκαιρινούς μήνες με ροζ- μωβ βράκτια. Ανθεκτικό στην ξηρασία και στο κρύο, προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

 

ORIGANUM MAJORANA (ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ)

 

 

Λατινική ονομασία: Origanum majorana
Ανθοφορία: Ιούλιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,5- 0,6μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5- 0,6μ.

Η Μαντζουράνα είναι πολυετές, αρωματικό φυτό χαμηλής ανάπτυξης. Είναι θάμνος με στρογγυλωπά, γκριζοπράσινα φύλλα. Ανθοφορεί το καλοκαίρι με λευκά λουλούδια. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

 

geoponikes-epixeiriseis-horomidis

 

Ευχαριστούμε τους γεωπόνους και το προσωπικό των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη για τη βοήθεια και τις σημαντικές πληροφορίες που μας παρείχαν στη σωστή επιλογή και φύτευση αυτών των ιδιαίτερων καλλωπιστικών φυτών σε σκιερά σημεία στον κήπο μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο φυτώριο των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδης:

Περιοχή Αχαρνές Αττικής
Τηλ.: 210-2460660 & 210-2464980
fax: 210-2465205
e-mail: horomidi@otenet.gr
horomidis.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 8:00- 17:00.