1. Κατά το σχεδιασμό του κήπου και την επιλογή των φυτών, φροντίζουμε να ομαδοποιούμε τα φυτά ανάλογα με τις ανάγκες τους σε νερό. Αυτό θα διευκολύνει την εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος καθώς τα φυτά κάθε γραμμής ποτίσματος θα δέχονται την ίδια ποσότητα νερού, έτσι αν ποτίσουμε με βάση αυτά που χρειάζονται πολύ νερό, τα υπόλοιπα θα υποφέρουν και ίσως καταστραφούν και το αντίθετο.
  2. Σε μπαλκόνια και βεράντες όπου το πότισμα γίνεται με μία γραμμή και επομένως τα φυτά δεν μπορούν να ομαδοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες τους, φροντίζουμε στα φυτοδοχεία με τα φυτά με τις μεγαλύτερες ανάγκες (π.χ. δέντρα και μεγάλοι θάμνοι ή μεγάλες γλάστρες με πολλά ανθοφόρα) να τοποθετήσουμε περισσότερους από έναν σταλάκτες.
  3. Κατά το σχεδιασμό και την εγκατάσταση των γραμμών άρδευσης αποφεύγουμε τα πολύπλοκα σχήματα καθώς οι πολλές γωνίες και συνδεσμολογίες αυξάνουν τις απώλειες του δικτύου.
  4. Στον κήπο ποτέ δεν συνδέουμε στο ίδιο δίκτυο αυτόματου ποτίσματος τη στάγδην άρδευση με το πότισμα του χλοοτάπητα. Επίσης αν έχουμε εγκατεστημένα δύο ή περισσότερα αρδευτικά δίκτυα δεν τα θέτουμε σε λειτουργία ταυτόχρονα.
  5. Όταν στο χώρο υπάρχει μία μόνο παροχή (βρύση), ιδιαίτερα χρήσιμο θα φανεί ένα εξάρτημα διακλάδωσης που προσαρμόζεται στη βρύση και της δίνει δύο εξόδους. Στη μία συνδέεται ο προγραμματιστής και η άλλη είναι ελεύθερη για άλλες χρήσεις. Φυσικά όταν λειτουργεί το αυτόματο πότισμα η άλλη έξοδος πρέπει να παραμένει κλειστή.
  6. Μετά την εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος, αλλά και κατά τη λειτουργία του, ελέγχουμε τις γωνίες και τις ενώσεις για τυχών διαρροές.
  7. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε τους σταλάκτες και τα μπεκάκια για να διαπιστώσουμε ότι λειτουργούν και ότι ρίχνουν το νερό προς τη σωστή κατεύθυνση.
  8. Μία φορά το χρόνο, στην αρχή της άνοιξης καθαρίζουμε τους σταλάκτες και τα ακροφύσια στα μπεκάκια από τυχόν άλατα ή άλλες βρομιές που μπορεί να έχουν συγκεντρώσει.
  9. Στους προγραμματιστές αλλάζουμε τις μπαταρίες τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα κι αν δεν έχουν τελειώσει. Το χειμώνα όπου δεν χρειάζεται το αυτόματο πότισμα βγάζουμε τις μπαταρίες από τον προγραμματιστή
  10. Ρυθμίζουμε το πότισμα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Στο εμπόριο υπάρχουν προγραμματιστές με ανισχευτή βροχής, ώστε να μην ποτίζουν τις μέρες που βρέχει.