Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι το κατακάθι του καφέ, όταν κομποστοποιηθεί μαζί με τα άλλα υπολείμματα, βελτιώνει και τη δομή του εδάφους. Στην πράξη όμως, πολλές φορές ρίχνοντας γύρω από τις ρίζες των φυτών κατακάθια καφέ, μετά από λίγο καιρό τα φυτά στρεσάρονται και κιτρινίζουν. Ο λόγος είναι η αυξημένη δόση του καφέ!

Το κατακάθι του καφέ, όπως και η στάχτη, αυξάνει την οξύτητα του εδάφους με αποτέλεσμα πολλά από τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Πολλές φορές το κατακάθι είναι αρκετά όξινο ακόμα και για τα οξύφιλα φυτά! (γαρδένιες, ορτανσίες, καμέλιες, αζαλέες). Συνεπώς τα κατακάθια του καφέ πρέπει να προστίθενται στο χώμα των φυτών σε μικρές ποσότητες, οι οποίες συνήθως δεν είναι αρκετές ώστε να αποτελέσει το κατακάθι λίπανση για τα φυτά. Ίσως πιο ωφέλιμη θα ήταν η προσθήκη του καφέ στο μείγμα κομποστοποίησης.