Φράουλα: εγκατάσταση νέας καλλιέργειας

Προετοιμασία εδάφους για τη φράουλα

  • Το χωράφι καθαρίζεται από υπολείμματα παλιότερων καλλιεργειών, μεγάλες πέτρες και αδρανή υλικά.
  • Το ιδανικό θα ήταν πριν από την καλλιέργεια της φράουλας να έχει γίνει καλλιέργεια με κάποιο αγρωστώδες (σιτάρι- κριθάρι).
  • Το έδαφος οργώνεται σε βάθος 30 cm.
  • Στην πολυετή καλλιέργεια το έδαφος ισοπεδώνεται.

κίτρινα φύλλα σε φράουλα

Κατασκευή σαμαριών

Τα σαμάρια κατασκευάζονται με ύψος 25-30 cm. Το πλάτος τους και οι αποστάσεις τους εξαρτώνται από το πόσες γραμμές φύτευσης θα έχει κάθε σαμάρι και περιγράφονται στο «ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΣΗ». Πριν τη φύτευση τα σαμάρια σκεπάζονται με πλαστική μεμβράνη.

Εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος

Για την καλλιέργεια της φράουλας το πότισμα είναι αναγκαίο. Από νωρίς πρέπει να έχει αποφασιστεί η μέθοδος ποτίσματος. Πριν τη φύτευση πρέπει να εγκατασταθεί το αυτόματο πότισμα, αφού το νερό είναι βασικός παράγοντας στην εγκατάσταση της καλλιέργειας.

Φύτευση των φυταρίων φράουλας

Γίνεται σε γραμμές, σε αποστάσεις ανάλογα με το σύστημα καλλιέργειας. Στις θέσεις φύτευσης ανοίγονται λάκκοι φύτευσης σε βάθος και διάμετρο λίγο μεγαλύτερο από το ριζικό σύστημα των νεαρών φυτών και εκεί φυτεύονται τα νέα φυτά της φράουλας. Ακολουθεί καλό πότισμα.

Φράουλα: Φυτεύω - φροντίζω - προστατεύω

Κόστος εγκατάστασης καλλιέργειας φράουλας

Εκτός από το κόστος που μπορεί να έχει η καλλιεργήσιμη έκταση (αγορά ή ενοικίαση) και οι εγκαταστάσεις που πιθανών χρειάζονται, η καλλιέργεια της φράουλας επιβαρύνεται με το εργατικό κόστος που απαιτείται για τη συγκομιδή, η οποία γίνεται χειρονακτικά και το κόστος που απαιτείται για την αγορά του φυτικού υλικού. Το φυτικό υλικό στο μεγαλύτερο ποσοστό του εισάγεται από το εξωτερικό και το κόστος του υπολογίζεται γύρω στα 800-900 €/στρ. Συνυπολογίζοντας τα εργατικά για τη συγκομιδή και τις άλλες εργασίες, το κόστος για την παραγωγή φράουλας πλησιάζει το 1 €/κιλό.

Θερμοκηπιακή καλλιέργεια της φράουλας

Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια της φράουλας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά απαιτεί κάποια δαπάνη για την εγκατάσταση, η οποία ξεκινάει από τα 4.000€ /στρ και μπορεί να φτάσει τα 6.000-8.000 €/στρ. αλλά εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή, καλή ποιότητα και πρωιμότητα που είναι και το σημαντικότερο.

Φράουλα: Φυτεύω - φροντίζω - προστατεύω

Η πρωιμότητα είναι και ο μεγάλος στόχος της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, αφού οι φράουλες εκτός εποχής έχουν και τις μεγαλύτερες τιμές. Για παράδειγμα, οι τιμές παραγωγού για πρώιμες φράουλες που συγκομίζονται τέλη Δεκεμβρίου, φτάνουν ή ακόμα ξεπερνούν τα 3 €/κιλό , τη στιγμή που την άνοιξη στη μέγιστη παραγωγή οι αντίστοιχες τιμές είναι γύρω στο 1-1,10 €/κιλό. Στην πρωιμότητα όμως κρύβεται και το ρίσκο της καλλιέργειας, αφού ακόμα και στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια η πρωιμότητα εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

Τα πιο σύγχρονα συστήματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας είναι τα υδροπονικά συστήματα. Αυτά χαρακτηρίζονται από απουσία χώματος και οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται σε διάφορα υποστρώματα (όπως περλίτης, ελαφρόπετρα κ.λ.π.) και παίρνουν θρεπτικά συστατικά από υδατικά διαλείμματα. Η υδροπονία είναι ότι πιο σύγχρονο για τα θερμοκήπια και φυσικά εγγυάται την καλύτερη ποιότητα προϊόντων.

*Τα οικονομικά στοιχεία αφορούν τα έτη 2011-2012

Κείμενο: Έφη Νυδριώτη,
Γεωπόνος ΓΠΑ, M.Sc.
GREEN CONCEPT – efinyd@yahoo.gr
έργα πρασίνου – σχεδιασμός & κατασκευή κήπων

Διαβάστε επίσης, για τη φράουλα
1. Φράουλα: Γενικά χαρακτηριστικά & ποικιλίες
2. Φράουλα: Μορφολογία και συνθήκες ανάπτυξης
3. Φράουλα: Καλλιεργητικές Φροντίδες
4. Φράουλα: σύστημα καλλιέργειας και φύτευσης
5. Πολλαπλασιασμός της φράουλας
6. Φράουλα: Συγκομιδή, συντήρηση, θρεπτική αξία
7. Φράουλα: εγκατάσταση νέας καλλιέργειας