Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα ανθόφυτα του χειμώνα . Δηλαδή τα ετήσια φυτά που ανθίζουν από τον Σεπτέμβριο , έως τον Μάρτιο και μπορούμε να τα βρούμε έτοιμα ή να τα σπείρουμε έγκαιρα .

Λουλουδάκια πολύχρωμα και ζωηρά , αληθινά στολιδάκια για γλάστρες και παρτέρια αλλά και για σημεία μέσα στον κήπο μας.

Καμία άλλη ομάδα φυτών δε μπορεί να δώσει τόσο γρήγορα και οικονομικά ένα πολύχρωμο τοπίο. Τα μονοετή ή αλλιώς όπως συνηθίζουμε να τα λέμε τα εποχιακά , είναι τα φυτά που ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο μέσα σε ένα χρόνο ή και λιγότερο . Φυτρώνουν , βλαστάνουν, ανθίζουν και σποροποιούν , με σκοπό την διαιώνιση του είδους , σύντομα σαν όμορφες πεταλούδες .

Η αξία τους είναι μεγάλη διότι αποτελούν το χρωματιστό συμπλήρωμα κάθε πράσινου κομματιού του μπαλκονιού μας και του κήπου μας , είναι πολύ ολιγαρκή , δεν πιάνουν χώρο , και δεν κοστίζουν πολύ.

Αυτή την εποχή λοιπόν για να δώσουμε χρώμα στο μπαλκόνι μπορούμε να προμηθευτούμε πανσέδες σε διάφορα χρώματα , μικρά κυκλαμινάκια σε τόνους κόκκινου , ροζ και άσπρου, ποικιλίες από χρυσανθεμάκια χαμηλής ανάπτυξης , ρομαντικές ροζ καλούνες και λίγο πιο μετά πρίμουλες φανταχτερές και παιχνιδιάρες.

Τα καλά φυτά που θα προμηθευτούμε από καλά μαγαζιά της εμπιστοσύνης μας , είναι κοντά , σφιχτά , και με πυκνό σκούρο πράσινο φύλλωμα. Αποφεύγουμε τα φυτά που είναι ψιλόλιγνα, ακόμη και αν αυτά έχουν λουλούδια η αυτά που έχουν κατεστραμμένα φύλλα γιατί μπορεί να μαραθούν πρόωρα.

Επίσης τώρα είναι η εποχή που μπορούμε να σπείρουμε τα πρώιμα ανθόφυτα της άνοιξης , που μπορούμε να βρούμε σπόρους σε φακελάκια πάμφθηνα . Τέτοια είναι ό Άλυσσος , η Καλέντουλα , η Μπέλλα , η Βιόλα , Το κινέζικο γαρύφαλλο , το ρόζμαρυ , το Δελφίνιο και η Γοδέτια . Θα τα βρούμε και έτοιμα σε μικρά γλαστράκια, όταν είναι η εποχή τους αλλά αν θέλουμε να τα ξεκινήσουμε από σπόρο τώρα είναι η ώρα τους.

Και όσο για την συντήρησή τους , καλής ποιότητας επώνυμο φυτόχωμα με καλή δομή και πλούσιο σε στοιχεία , μετρημένο πότισμα λόγω εποχής και πάντα στην ρίζα και ποτέ στα φύλλα και τα λουλούδια , και που και πού ένα κρυσταλλικό λιπασματάκι διαλυμένο στο νεράκι τους . Τίποτα το ιδιαίτερο.

Πιστέψτε με είναι πολύ εύκολο και αξίζει η υπομονή και ο ελάχιστος κόπος.

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή.

Από τα ραδιοφωνικά της Φυτοnet

Πηγή: Φυτώριο Φύση – www.fisi.gr
ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 114, ΧΑΛΑΝΔΡΙ,
απέναντι από τον Σκλαβενίτη,
100 μέτρα από το σταθμό ΜΕΤΡΟ Αγ. Παρασκευής.
Τηλ: 210 68.44.926 – FAX: 210 68.11.155