Φεύγετε για διακοπές; Μην ξεχνάτε τα φυτά. Υπάρχουν πολλοί και σίγουροι τρόποι για να εξασφαλίσετε το πότισμα τους, έτσι ώστε να τα βρείτε φρέσκα και όμορφα, όταν επιστρέψετε.

Είναι γεγονός πως τα φυτά του κήπου ή του μπαλκονιού σας παραμένουν για αρκετό καιρό χωρίς φροντίδες και μάλιστα σε μια εποχή πολύ «επικίνδυνη». Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί πολύ γρήγορα να τα καταστρέψει, αν δεν πάρετε τα κατάλληλα μέτρα. Από την άλλη μεριά τα φυτά στους εσωτερικούς χώρους, χωρίς φως και χωρίς αποθέματα νερού, γρήγορα θα κιτρινίσουν και θα ξεραθούν. Φροντίστε λοιπόν, πριν φύγετε για τις διακοπές του καλοκαιριού να ετοιμάσετε κάποιες «άμυνες», που θα εξασφαλίσουν τη ζωή των αγαπημένων σας φυτών. Υπάρχουν πολλά τεχνάσματα, που μπορείτε και εσείς να εφαρμόσετε χωρίς πολύ κόπο.

Στον κήπο και το μπαλκόνι.

  • Φροντίστε να στηρίξετε τα λουλούδια σε ειδικά ξύλινα πασσαλάκια και να τα δέσετε, όχι πολύ σφιχτά, με σπάγκο.
  • Στη βάση όλων των λουλουδιών, είτε είναι αειθαλή, είτε ετήσια, ακόμη και στα γεράνια, τοποθετήστε ένα παχύ στρώμα (1-3 εκατοστά περίπου) από τύρφη ή ξερά φύλλα. Με αυτή τη διαδικασία οι ρίζες θα παραμείνουν κάπως υγρές και δεν θα αναπτυχθούν παράσιτα.
  • Ρίξτε άφθονο λίπασμα σε όλα τα φυτά, αφαιρέστε τα άνθη που έχον μισοξεραθεί και αφήστε μόνο τα γερά φύλλα τους και τα νέα βλαστάρια.
  • Αν έχετε γκαζόν, κουρέψτε το καλά και ρίξτε του λίπασμα. Σκαλίστε καλά τα παρτέρια που έχουν μικρούς θάμνους(ένα σκάλισμα ισοδυναμεί με ένα καλό πότισμα). Κάντε έλεγχο σε όλα τα φυτά, για να βεβαιωθείτε πως δεν έχει προσβληθεί κανένα από αρρώστια και συγχρόνως αφαιρέστε τα ζιζάνια, όπου υπάρχουν. Μην ξεχνάτε πως η πρόβλεψη είναι η καλύτερη προστασία. Δύο μέρες πριν φύγετε, ποτίστε όλα τα φυτά με άφθονο νερό και άλλη μια φορά την προηγούμενη νύχτα πριν την αναχώρηση σας.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα φυτά που έχετε στη βεράντα και στο μπαλκόνι σας. Αν έχετε αναρριχώμενα φυτά, φροντίστε να τα κλαδέψετε λίγο και ελέγξτε τα σημεία στήριξης τους.

Μέσα στο σπίτι

Καλό θα είναι να συγκεντρώσετε τις γλάστρες με τα φυτά σας στο πιο… φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού όλα τα φυτά σας, μεγάλα και μικρά. Κατόπιν τοποθετήστε όλες τις γλάστρες σας σε σχήμα κύκλου και στη μέση ακριβώς στηρίξτε ένα μεγάλο δοχείο, γεμάτο νερό πάνω σε κάποιο σκαμνάκι. Προσοχή όμως: ο πυθμένα του δοχείου θα πρέπει να βρίσκεται ψηλότερα από την επιφάνεια του χώματος της ψιλότερης γλάστρας. Αμέσως  μετά βυθίστε μέσα στο δοχείο με το νερό μερικά χονδρά κορδόνια βαμβακερά, που να έχουν αρκετό μήκος για να φτάνουν όλες τις γύρω γλάστρες. Σε κάθε γλάστρα θα αντιστοιχεί ένα κορδόνι. Η μια άκρη του κορδονιού θα είναι συνεχώς βυθισμένη στο μεγάλο δοχείο και η άλλη θα βυθίζεται στο χώμα της γλάστρας. Έτσι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το νερό θα περνάει από τα κορδόνια σε κάθε γλάστρα και τα φυτά θα διατηρούνται φρέσκα και δροσερά. Όσο περισσότερο νερό περιέχει το δοχείο σας, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια θα έχει αυτό το πρωτότυπο πότισμα.

Εναλλακτικά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι όπως να βάλετε μπουκάλια, ανάποδα μέσα στο χώμα. Στο εμπόριο θα βρείτε και βάσεις για τα πλαστικά μπουκάλια, με καλά αποτελέσματα. Τέλος, υπάρχουν και ειδικά gel που συγκρατούν αρκετή υγρασία κι αυτά με ικανοποιητικά αποτελέσματα για χρονικό διάστημα μέχρι μια εβδομάδα.