Φυτά από τους λόφους και τις ακτές του Νοτίου Πηλίου.
Στα τέλη Μαΐου μια σειρά μαθημάτων ζωγραφικής βοτάνων, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί στο Λαύκο, Νοτίου Πηλίου η οποία ήδη προσελκύει συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η τέχνη της ζωγραφικής βοτάνων έχει μια μακρά ιστορία και χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους επαγγελματίες καλλιτέχνες που συνοδεύαν αποστολές κυνηγιού φυτών για την καταγραφή της χλωρίδας που μόλις είχε ανακαλυφθεί. Αρχικά, το κύριο κριτήριο ήταν η επιστημονική ακρίβεια, για να απεικονίσει το θέμα με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να αναγνωριστεί. Σήμερα η καταστροφή των ειδών και των οικοτόπων προσθέτει μια επείγουσα ανάγκη για την αναγνώριση των φυτών.

Στην ψηφιακή εποχή του σήμερα η ζωγραφική βοτάνων ανθεί. Ίσως γιατί, σε αντίθεση με τη φωτογραφία, ο καλλιτέχνης μπορεί να χειριστεί την εικόνα για να προσθέσει πληροφορίες: ένα λουλούδι μπορεί να εμφανίζετε ταυτόχρονα σε λουλούδι, σε μπουμπούκι ή σε σπόρους ή φρούτα. Αρχικά το φλοράλ χρησιμοποιήθηκε ως διακόσμηση, για θρησκευτικό συμβολισμό και για τον προσδιορισμό των φαρμακευτικών φυτών, αλλά στις μέρες μας οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν αυτό το στυλ για να εκφράσουν την απόλυτη ομορφιά του κόσμου των φυτών.

Αυτό το μάθημα θα έχει μεγάλη αξία για εκείνους που θα συμμετέχουν και μέχρι στιγμής οι συμμετέχοντες προέρχονται από την Ελβετία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κρήτη και την Τουρκία. Η εβδομάδα αυτή απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους και ηγείται από την Maggie Niagassas που έχει ζήσει για 35 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά έχει ως βάση πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης έχει Δίπλωμα Τέχνης και Σχεδίου καθώς επίσης είναι μέλος της Κοινότητας Εικονογράφησης Βοτάνων.

Το μάθημα είναι σε τοπικό επίπεδο, με διάρκεια από τις 22 έως τις 29 Μαΐου στο Λαγού Ράχη Country Hotel, στην περιοχή του Λαύκου. Πρόκειται για ένα πλήρες πρόγραμμα 6 ημερών που περιλαμβάνει σύντομους περιπάτους με σκοπό την συλλογή βοτάνων τα οποία θα χρησιμοποιήθουν ως δείγματα στον σχεδιασμό και την ζωγραφική αυτών, μια επίσκεψη σε ένα τοπικό μοναστήρι και μια μέρα στην παραλία σε ταβερνάκι της περιοχής, με σκόπο την καταγραφή και ζωγραφική των συγκεκριμένων ειδών χλωρίδας της ακτής.

Μετά το τέλος των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί μικρή έκθεση, έτσι ώστε να ανδειχθουν τα έργα των συμμετεχόντων. Επιπλέον οι υπεύθυνοι του Προγράμματος Βιοποικιλότητας των Φυτών του Πανεπιστήμιου Reading του Ερμπάριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ανεβάσουν φωτογραφίες του μαθήματος στην σελίδα τους, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε την Sue ή την Ανθή στο 2423065144 ή στείλτε email στο sue@lagouraxi.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/02/2015