Πως να διαλέξουμε καλά φυτά από το φυτώριο

 

Όταν κάνουμε μια επίσκεψη σε ένα φυτώριο το βλέμμα μας χάνεται στις υπέροχες εικόνες που δημιουργούν όλα τα φυτά μαζί και πραγματικά πολλές φορές δεν ξέρουμε τι να διαλέξουμε. Αν και συνήθως στα φυτώρια βρίσκουμε καλά φυτά που φυτεύονται και μεγαλώνουν ύστερα στον κήπο μας, παρόλα αυτά πρέπει να προσέχουμε αρκετά κατά την επιλογή των φυτών, των θάμνων, των δένδρων, των λουλουδιών μας, ώστε να διαλέγουμε τα καλύτερα και τα πιο υγιή.

Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που προσβάλλονται από εχθρούς και ασθένειες και πολλές φορές καταπονούνται από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται. Έτσι κατά την επίσκεψη στο φυτώριο πρέπει να προσέξετε ώστε να προμηθευτείτε όσο το δυνατόν υγιή και εύρωστα φυτά.

Σε γενικές γραμμές αυτά που πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή των φυτών μας είναι εξής:

  • Τα φυτά πρέπει να έχουν ισχυρούς βλαστούς και ζωηρή εμφάνιση.
  • Το χρώμα των φύλλων πρέπει να είναι το χαρακτηριστικό του είδους και της ποικιλίας και το φυτό να μη μοιάζει ξεθωριασμένο.
  • Δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά κιτρινισμένα ή μαραμένα φύλλα ή φύλλα με σημάδια προσβολών: μασημένα φύλλα, κηλίδες, μαραμένες ή παραμορφωμένες κορυφές, φύλλα που κολλάνε από μελιτώδη εκκρίματα εντόμων όπως οι αφίδες.
  • Οι ρίζες των φυτών να μην εξέχουν πολύ από τη γλάστρα. Επιπλέον δεν πρέπει να προτιμώνται φυτά με μη ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα. Τα φυτά αν τραβηχτούν, δεν πρέπει να απομακρυνθούν εύκολα από το χώμα της γλάστρας
  • Το χώμα δεν πρέπει να είναι πολύ ξερό. Σε ξερό χώμα είναι πολύ πιθανό οι ρίζες να έχουν αρχίσει αν χαλάνε.
  • Επιπλέον στη γλάστρα δεν πρέπει να έχουν αναπτυχθεί ζιζάνια.
  • Οι θάμνοι θα πρέπει να έχουν πολλούς βλαστούς με συμπαγή ανάπτυξη. Θάμνοι με ψιλόλιγνη εμφάνιση δείχνουν ότι δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά.
  • Τα καλλωπιστικά και οπωροφόρα δέντρα (εσπεριδοειδή, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ελιά κ.α.) δεν πρέπει να έχουν σπασμένα κλαδιά, ουλές και έλκη.
  • Σε ότι αφορά τα ετήσια ανθοφόρα φυτά, προτιμήστε αυτά που έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μπουμπούκια και όχι τα ήδη ανθισμένα. Τα ανθισμένα φυτά δείχνουν πολύ εντυπωσιακά στο φυτώριο, αλλά εκείνα που δεν έχουν ανθίσει ακόμα, θα ανθίσουν στον κήπο για μεγαλύτερο διάστημα.

Αν θέλετε κάποιο φυτό με συγκεκριμένο χρώμα ανθέων, προτιμήστε κάποιο που έχει αρχίσει να ανοίγει λίγα μπουμπούκια ώστε να μπορείτε να ελέγξετε το χρώμα.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: