Φθινοπωρινές δραστηριότητες κηπουρικής για παιδιά

Έχουμε συνηθίσει το φθινόπωρο να σηματοδοτεί την ξεκούραση της φύσης και πράγματι έτσι είναι. Τα φύλλα των φυλλοβόλων πέφτουν, τα άνθη είναι ελάχιστα και πολλά από τα ετήσια φυτά ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο. Από την άλλη μεριά όμως το φθινόπωρο τόσο στη φύση όσο και στον κήπο αποτελεί και περίοδο προετοιμασίας.

Για αρκετά φυτά (ακόμα και καλλιέργειες) το φθινόπωρο είναι η εποχή σποράς τους. Άλλα φυτά χρειάζεται να αλλάξουν θέση ώστε να προστατευτούν. Κάποια δέχονται τα τελευταία τους κλαδέματα και φυσικά για κάποια καλλωπιστικά το φθινόπωρο είναι η περίοδος της ανθοφορίας τους.

Έτσι λοιπόν, το φθινόπωρο είναι μία ιδανική ευκαιρία για παιδιά και γονείς να ασχοληθούν με δραστηριότητες κηπουρικής και να διατηρήσουν την επαφή τους με τη φύση ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Μέσα από την κηπουρική το παιδί θα χρησιμοποιήσει όλες του τις αισθήσεις και θα εξασκήσει δεξιότητες που θα το βοηθήσουν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας.

Τα μεγαλύτερα παιδιά θα αναπτύξουν της αίσθηση της υπευθυνότητας, φροντίζοντας τα φυτά τους, αλλά και την αντίληψη του χρόνου (πόσες μέρες χρειάζεται ο σπόρος να βλαστήσει; Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα; Σε πόσο καιρό θα ανθίσει; Πόσο θα παραμείνει ανθισμένο). Παράλληλα θα εξασκήσουν την υπομονή τους αφού θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανταμειφθούν για τους κόπους τους.

 

 

Ιδέες φθινοπωρινής κηπουρικής με τα παιδιά μας

 

Φυτέψτε βολβούς

Τα λουλούδια των βολβωδών φυτών είναι συνήθως εντυπωσιακά και με έντονα χρώματα που ενθουσιάζουν τα παιδιά. Το φθινόπωρο φυτεύονται οι βολβού που θα ανθίσουν στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη.

Υάκινθοι, νεραγκούλες, φρέζιες, νάρκισσοι, τουλίπες και αμαρυλλίδες είναι ιδανικές επιλογές για φύτευση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Για την φύτευση των βολβών υπάρχει ένας γενικός κανόνας με βάση τον οποίο το βάθος φύτευσης πρέπει να είναι περίπου διπλάσιο από τη μεγαλύτερη διάμετρο του βολβού. Ωστόσο η αμαρυλλίδα φυτεύεται επιφανειακά.

 

Σπείρτε ετήσια ανθοφόρα

Σε μικρά γλαστράκια ή ακόμα και στη βάση μικρών δέντρων που πιθανών υπάρχουν σε γλάστρες στο μπαλκόνι, μπορεί να γίνει σπορά ετήσιων καλλωπιστικών φυτών που θα ανθίσουν την άνοιξη. Το σκυλάκι (Αντίρρινο), η αουμπριέτα, το ελίχρυσο και η καμπανούλα, είναι μερικά από τα φυτά που οι σπόροι τους υπάρχουν στο εμπόριο και εύκολα μπορούν να σπαρθούν αυτή την εποχή. Αφήστε τα παιδιά να ποτίσουν και να ανακαλύψουν τα πρώτα φυλλαράκια που θα βγουν.

 

Πειραματιστείτε με παχύφυτα

Τα παχύφυτα, που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει έντονα στη ζωή μας σαν διακοσμητικό στοιχείο, μπορούν να γίνουν ιδανικό υλικό κηπουρικής για παιδιά! Χάρη στην αντοχή τους σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και μπορούν να φροντιστούν εύκολα από τα παιδιά. Επιπλέον αυτή η κατηγορία φυτών έχει πολύ εύκολο πολλαπλασιασμό και με λίγη φροντίδα από ένα φυτό μπορούν να προκύψουν αρκετά νέα! Το μικρό τους μέγεθος επιτρέπει την εγκατάστασή τους ακόμα και εκεί που ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος. Τέλος τα παχύφυτα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών να δημιουργήσουν όμορφες συνθέσεις.

 

Φροντίστε και προστατέψτε τα φυτά του μπαλκονιού

Μαζί με τα παιδιά περιποιηθείτε τα φυτά που ήδη έχετε.

  • Αφαιρέστε τα άνθη του ξεραίνονται και παραμένουν πάνω στα φυτά καθώς και τα ξερά φύλλα.
  • Διατηρείστε καθαρό το χώμα από ξερά φύλλα και ζιζάνια.
  • Βρείτε κατάλληλες θέσεις για να περάσουν το χειμώνα τα πιο ευαίσθητα φυτά.
  • Μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο όσα πρέπει να μεταφερθούν.

 

Φυτέψτε φθινοπωρινά λουλούδια και λαχανικά

Το φθινόπωρο είναι η εποχή των χρυσανθέμων που με την έντονη ανθοφορία και τα ζωηρά τους χρώματα αναζωογονούν κάθε χώρο. Την ίδια εποχή είναι ανθισμένα ο άλυσος και το άστερ, ενώ οι ζίνιες, οι ντάλιες και οι διμορφοθήκες συνεχίζουν την ανθοφορία τους μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα.
Εκτός από τα φθινοπωρινά λουλούδια που μπορείτε να φυτέψετε και να περιποιηθείτε μαζί με τα παιδιά, μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φυτώρια σπορόφυτα λαχανικών που θα καλλιεργήσετε σε γλάστρες στον μπαλκόνι. Το μαρούλι, το σπανάκι και η ρόκα είναι ιδανικές επιλογές για αυτή την εποχή ενώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χώρο για την καλλιέργεια. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα έχουν τη χαρά και την εμπειρία της συγκομιδής σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Δείτε επίσης:

 

OJO