Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος είναι αγρωστώδες φυτό (σιτηρό) και ονομάζεται επιστημονικά Zea mays και ανήκει στην οικογένεια Poaceae (Graminaea). Είναι το μοναδικό είδος του γένους Zea.

Η καταγωγή του φυτού είναι από την κεντρική Αμερική (Μεξικό). Αρχαιολογικές έρευνες έχουν βρει υπολείμματα άγριου αραβοσίτου ηλικία 5200 πΧ. Στην Ευρώπη το καλαμπόκι εμφανίστηκε με τα ταξίδια του Κολόμβου όπου διαδόθηκε πολύ γρήγορα. Στην Ελλάδα καλλιεργήθηκε το 1600 μ.Χ και πήρε την ονομασία αραβόσιτος (=αραβικός σίτος). Ο αραβόσιτος καλλιεργείται για το σπόρο του και δευτερευόντως για τη παραγωγή βιομάζας.

Συστατικά καλαμποκιού: Ο καρπός του καλαμποκιού αποτελείται κυρίως από άμυλο (περίπου 70%), πρωτεΐνες 10 % και έλαια 5%.Το ενδοσπέρμιο περιέχει το 95% του ολικού αμύλου ενώ το έμβρυο περιέχει κυρίως έλαια 84% και το μεγάλο ποσοστό της τέφρας, ανόργανα άλατα 80%.

Το άμυλο του καλαμποκιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη. Υπάρχουν όμως και υβρίδια με υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλόζη.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως βιταμίνης Ε, νικοτινικού οξέος, παντοθενικού οξέος, θειαμίνης και ριβοφλαβίνης.

Μορφολογία του φυτού

Το καλαμπόκι μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 2 μέτρα. Ο αραβόσιτος είναι μόνοικο, δίκλινο φυτό δηλαδή, δημιουργεί ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη στο ίδιο φυτό. Τα αρσενικά άνθη εμφανίζονται στο πάνω μέρος του φυτού και τα θηλυκά χαμηλότερα ώστε να επιτευχθεί η επικονίαση και ανάπτυξη των καρπών.

Έδάφους και επιλογή κατάλληλης θέσης

Οι απατήσεις του σε έδαφος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Θέλει γόνιμα και βαθιά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία. Μπορεί να φυτευτεί σχεδόν παντού στον λαχανόκηπο. Καλλιεργείται ικανοποιητικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Σπορά – φύτευση

Στο λαχανόκηπο μπορούμε να σπείρουμε απευθείας στο χώμα ή να φυτεύσουμε σε σπορεία και να μεταφυτεψουμε ύστερα στις τελικές θέσεις. Σπέρνουμε στο έδαφος ή σε σπορεία από Μάρτιο έως και Μάιο. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι περίπου 40-50 εκατοστά. Ο σπάδικας είναι έτοιμος για συγκομιδή περίπου 15 εβδομάδες από τη σπορά.

Λίπανση και πότισμα: Χρησιμοποιούμε πλήρες λίπασμα για καλύτερη ανάπτυξη από όταν το φυτό έχει εμφανίσει τα πρώτα πραγματικά φύλλα.

Το πότισμα στο καλαμπόκι πρέπει να είναι συχνό με επαρκή ποσότητα νερού. Ακολουθούμε σταθερά ποτίσματα

 

Καλλιεργητικές φροντίδες:

  • Προσθέτουμε κόμποστ ή πλήρες λίπασμα 2 φορές στην διάρκεια της καλλιέργειας
  • Καθαρίζουμε συχνά τα ζιζάνια
  • Παρακολουθούμε το πότισμα να γίνεται σωστά.

Ποικιλίες καλαμποκιού: Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες καλαμποκιού ανάλογα με το ύψος του φυτού, τη ωρίμανση του σπάδικα, τη χρήση του κ.α. Στο e-gardenshop.gr υπάρχουν διάφορες ποικιλίες σπόρων καλαμποκιού ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός που θέλει να φυτέψει στο λαχανόκηπο. (e-gardenshop.gr – Σπόροι καλαμποκιού)

Που φυτεύουμε καλαμπόκι στο λαχανόκηπο

Το καλαμπόκι μπαίνει στην τελευταία σειρά του λαχανόκηπου ή σε σημεία που θέλουμε να σκιάσουμε άλλα φυτά. Πολλοί ξεκινούν να φυτεύω καλαμπόκι για να διαχωρίσουν τμήματα του λαχανόκηπου ή να δημιουργήσουν σκίαση σε άλλα λαχανικά.

 

Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν: