Ζαμιοκούλκα – Αφιέρωμα στα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. www.greenconcept.gr – Μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί τους για τον δικό σας επαγγελματικό ή προσωπικό χώρο 2108544135 & 6973813896

 

Το φυτό ζαμιοκούλκας (Zamioculcas zamiifolia, Araceae) είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου, πολύ ανθεκτικό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ως φυτό εσωτερικού χώρου αλλά μπορεί και να επιβιώσει σε προστατευμένους εξωτερικούς χώρους, μπαλκόνια και βεράντες.

Είναι ημιααιθαλές φυτό και ρίχνει τα φύλλα του σταδιακά για αυτό και δεν μένει ποτέ χωρίς φύλλα.

Βοτανική ταξινόμηση: Ανήκει στην οικογένεια Araceae: Η οικογένεια Araceae είναι μια μεγάλη οικογένεια μονοκοτυλίδονων φυτών που περιλαμβάνει περισσότερα από 3700 είδη εκ των οποίων πολύ εντυπωσιακά. Η καταγωγή των φυτών της είναι από τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Τα φυτά της οικογένειας Araceae χρησιμοποιούνται συνήθως στη διακόσμηση ως φυτά εσωτερικού χώρου.

Ορισμένα γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου που ανήκουν στην οικογένεια Araceae είναι το καλάδιο, το ανθούριο, η κολοκάσια (που συναντάται συχνά και σε κήπους), το φιλόδενδρο, η διφεμπάχια, το αγλαόνεμα. Επιπλέον, στην οικογένεια ανήκουν και αρκετά υδρόβια φυτά.

Ακόμη σε αυτή ανήκει το είδος Amorphophallus titanum (Titan arum) με τη μεγαλύτερη ταξιανθία και μπορεί να το δει κανείς στη Σουμάτρα.

Καταγωγή: Αφρική

Κοινά ονόματα: Zanzibar gem, Zee zee plant, Z Z plant.
Αναφέρεται και ως ζάμια, ονομασία όμως που δεν είναι σωστή καθώς το φυτό ζάμια είναι φοινικοειδές φυτό, με καταγωγή από το Μεξικό.

Τοξικότητα: Όλα τα τμήματα της ζαμιοκούλκας είναι δηλητηριώδη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα κατοικίδια. Σε περίπτωση κατάποσης προκαλείται πόνος και αίσθημα καύσου στο στόμα καθώς και πρήξιμο των χειλιών. Χρειάζεται προσοχή που θα τοποθετηθεί μέσα στο χώρο, ιδιαίτερα σε εισόδους κατοικιών, χώρους αναμονής επαγγελματικών χώρων.

Βοτανικά χαρακτηριστικά της ζαμιοκούλκας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει 40-60 εκατοστά.

Φύλλα: Στιλπνά, σκληρά φύλλα με βαθύ πράσινο χρώμα.

Άνθη-Καρποί: Τα άνθη του φυτού αναπτύσσονται 5-7 εκατοστά και έχουν κίτρινο-καφέ χρώμα.

Ρίζες: Σχηματίζει υπόγειους κονδύλους σαν μικρές πατάτες, ενώ οι ρίζες του είναι μεγάλες και ελαστικές.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης

Ρυθμός ανάπτυξης: Κανονικός ρυθμός ανάπτυξης.

Φως: Προτιμάμε να τοποθετούμε τη ζαμιοκούλκα σε ημισκιερά ή σκιερά σημεία, είτε βρίσκεται μέσα σε εσωτερικό χώρο ή στη βεράντα. Δεν τοποθετούμε το φυτό σε ηλιαζόμενα σημεία καθώς το πιθανότερο είναι να μαραθεί.

Θερμοκρασία: Ιδανικό εύρος θερμοκρασιών είναι 15-35οC. Θέλει σταθερές θερμοκρασίες όλο το έτος.

Έδαφος – Χώμα: Επιλέγουμε μείγμα χώματος για φυτά εσωτερικού χώρου ενώ μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον ελαφρόπετρα ώστε να γίνει πιο αφράτο και να αερίζεται καλύτερα.

Υγρασία – Πότισμα: Είναι φυτό που δεν θέλει πολύ νερό. Ποτίζουμε όταν δούμε ότι το χώμα είναι στεγνό.

 

Ζαμιοκούλκας

 

Φροντίδες που χρειάζεται η ζαμιοκούλκα

Λίπασμα: Χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό ή υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου ή στερεό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα εκτός από Ιούλιο και Αύγουστο που περιορίζουμε ή σταματάμε τη λίπανση.

Προβλήματα, ασθένειες και έντομα: Δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη γλάστρα σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Πιο συχνά προβλήματα είναι οι αφίδες ή τετράνυχος.

Κλάδεμα και περιποίηση: Κλάδεμα δεν απαιτείται. Αφαιρούμε τα ξερά φύλλα. Επειδή, τα φύλλα της είναι μεγάλα και δερματώδη καλό είναι να καθαρίζουμε συχνά τη σκόνη με ένα υγρό πανί.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη ζαμιοκούλκα

Η ζαμιοκούλκα πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με διαίρεση των κονδύλων της συνήθως την άνοιξη. Πολύ εύκολα από μια γλάστρα με ζαμιοκούλκα μπορούν να προκύψουν δύο ή τρεις νέες γλάστρες.

 

Η ζαμιοκούλκα ως φυτό εσωτερικού χώρου

Κατάλληλο φυτό για διακόσμηση επαγγελματικών χώρων, όπως χώροι γραφείων, χώροι υποδοχής ή χώροι αναμονής (ιατρεία κλπ). Επιπλέον, μπαίνει σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών λόγω της ευκολίας του στην καλλιέργειας του. Σε εξωτερικό χώρο μπορεί να τοποθετηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συνήθως αυτό συμβαίνει την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν: