ΧΑΡΟΥΠΙΕΣ: ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ «ΚΑΡΑΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
[author title=”” image=”http://www.gardenguide.gr/wp-content/uploads/2016/10/nikos-thymakis-2.jpg”]του Νίκου Θυμάκη, Γεωπόνου-Σύμβουλου Πρασίνου
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΥΜΑΚΗ
[/author]
Η χαρουπιά είναι ένα δένδρο που καρποφορεί για πρώτη φορά από τον 8ο ως 10ο χρόνο της ζωής της. Για περισσότερο από έναν αιώνα μπορεί να παράγει χαρούπια. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά υπεραιωνόβια δένδρα, κυρίως στη Λακωνία, την Κρήτη, σε νησιά του Αιγαίου και την Αττική. Έχει την τάση να παρενιαυτοφορεί, δηλαδή να δίνει χρόνο παρά χρόνο παραγωγή. Ο καθηγητής της Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Ποντίκης, έκανε την τολμηρή πρόταση στις διαλέξεις του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να καλλιεργηθεί περισσότερο η χαρουπιά, ακόμη και αντικαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως σε αρδευόμενες εκτάσεις, ακόμη και την ελιά.
Τα επιχειρήματά του βασιζόντουσαν σε δύο άξονες: ο ένας ήταν περιβαλλοντικός και είχε να κάνει με την οικονομία του νερού κι ο άλλος οικονομικός, αφού πολλά χρήσιμα προϊόντα και υποπροϊόντα μπορούν να προέρθουν από το χαρούπι και άλλα μέρη του δένδρου. Θα σημειώσουμε εδώ, ότι εκείνη ακριβώς την εποχή, οι ελαιοπαραγωγοί ήταν αυτοί που παρεμπόδισαν την εξάπλωση της καλλιέργειας, γιατί δεν πείσθηκαν – όπως και για πολλά άλλα- ή ίσως πιο σωστά δεν ήθελαν να ακούσουν, ότι θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο κέρδος από την κατοχική τροφή ή την τροφή των … γουρουνιών, περισσότερο ακόμη και από το λάδι σε κάποιες περιπτώσεις. Στη βιομηχανία τροφίμων, ο καρπός της έχει πολλές χρήσεις: ζωοτροφή, τροφή για τον άνθρωπο, παραγωγή αλκοόλης, άλευρα από το σπόρο που χρησιμεύουν για συμπυκνώματα σε κονσέρβες, παγωτά, ζελέδες, ποτά.
Επίσης, χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατα του κακάο ενώ αποτελεί και συστατικό διαιτητικών τροφών, γεγονός που καθιστά το χαρούπι ιδιαιτέρως σημαντικό στις μέρες μας. Μία πάρα πολύ σημαντική χρήση είναι αυτή στα σιρόπια, όπου το χαρουπόμελο χρησιμοποιείται για συμπύκνωση. Αναφερόμαστε φυσικά τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και τη φαρμακευτική. Μία άλλη χρήση είναι αυτή των άγουρων ξυλοκέρατων στην υφασματοποιϊα, όπου χρησιμοποιούνται για τις χρωστικές και τις δεψικές τους ουσίες. Ο φλοιός, τα κλαδιά οι καρποί και οι σπόροι, έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες ενώ το κόμμι που εξάγεται από τις κοτυληδόνες χρησιμοποιείται στην βιομηχανία των φωτογραφικών φιλμ, η οποία όμως φθίνει λόγω της κυριαρχίας της ψηφιακής φωτογραφίας.
Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι η Χαρουπιά είναι εξαιρετικό φυτό για κηποτεχνικές εφαρμογές και χρήση στο Αστικό Πράσινο αφού είναι ξηρανθεκτικό είδος, αειθαλές, έχει μεγάλη αντοχή στο καυσαέριο και απορροφά σκόνες και θορύβους. Επίσης , ως χαμηλό περιχείλωμα( μπορντούρα), μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω της «πλαστικότητάς» του, σε παιδοτόπους και πάρκα.
Σημείωση: το «καράτι» , η μονάδα μέτρησης βάρους πολυτίμων λίθων προέρχεται από τη λέξη «κεράτι»(κέρατο, ξυλοκέρατο) και το χρησιμοποίησαν οι Άραβες σαν ζύγι. Ένα καράτι ισούται με 200 περίπου γραμμάρια.
Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ (την περίοδο που η έκδοση γινόταν από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
Φωτογραφίες: wikipedia.org & pixabay.com
Leave A Comment