Γαιοσκώληκες: τι τρώνε, πολλαπλασιασμός, επίπεδο υγρασίας

 

Τι και πως τρώνε οι γαιοσκώληκες:

Η αλήθεια είναι ότι δεν τα τρώνε ακριβώς! Κατά κύριο λόγο τρώνε τα μικρόβια, τα βακτήρια και τους μύκητες που ευημερούν στην επιφάνεια των υλικών που αποσυντίθεται και μαζί με αυτά καταναλώνουν και τα ίδια τα απόβλητα. Οι γαιοσκώληκες δεν είναι σε θέση να φάνε τα φρέσκα λαχανικά που τους τροφοδοτούμε.

Πρέπει πρώτα να αρχίσουν την αποσύνθεση τους και τότε είναι το καλύτερο γεύμα για τους γαιοσκώληκες. Κάποιοι από τους μικροοργανισμούς που καταναλώνονται από τους γαιοσκώληκες παραμένουν ζωντανοί ακόμα και μέσα στην διαδρομή του εντέρου των γαιοσκωλήκων ενώ άλλοι θανατώνονται.

Στην παραγόμενη κοπριά των γαιοσκωλήκων (το κομπόστ) ενεργοποιούνται νέοι μικροοργανισμοί και η διαδικασία συνεχίζεται κυκλικά. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των υλικών που ρίχνουμε στον κάδο τόσο μεγαλύτερη και η ποικιλία των μικροοργανισμών και άρα τόσο πιο πλούσιο το μενού για τους γαιοσκώληκες μας.

Το σημαντικό σε όλη αυτή την διαδικασία είναι οι μικροοργανισμοί που συμμετέχουν στο μενού να είναι αερόβιοι! Δηλαδή μικροοργανισμοί που απαιτούν την παρουσία οξυγόνου για την επιβίωση τους. Στην περίπτωση που στον κάδο σας επικρατήσουν αναερόβιες συνθήκες τότε αναερόβιοι μικροοργανισμοί θα εγκατασταθούν βλάπτοντας τον πληθυσμό των γαιοσκωλήκων.

Οι αναερόβιες συνθήκες κατά κύριο λόγο σε έναν κάδο κομποστοποίησης οφείλονται στην υψηλή υγρασία που δεν επιτρέπει την κίνηση οξυγόνου. Η υψηλή αυτή υγρασία οφείλεται στα φυτικά υπολείμματα που μπορούν να έχουν περιεκτικότητα νερού ακόμα και 90%. Συνεπώς είναι σημαντικό το περιβάλλον μας μέσα στον κάδο να είναι υγρό αλλά όχι πλημμυρισμένο.

Θα πρέπει να υπάρχουν υλικά που θα ‘αφρατεύουν’ το υλικό και θα επιτρέπουν την κίνηση του οξυγόνου. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η προσθήκη στο κάδο σας τεμαχισμένης εφημερίδας/χαρτιού ή ακόμα και χαρτόνι, υλικά τα οποία απορροφούν ποσοστό της υγρασία αλλά κυρίως βελτιώνουν την δομή του υλικού ώστε να υπάρχουν θύλακες αέρα

τι βάζουμε στον κομποστοποιητή

 

Πως αναπαράγονται οι γαιοσκώληκες;

Οι γαιοσκώληκες είναι ερμαφρόδιτοι, δηλαδή τα δυο φύλλα είναι ενωμένα στον ίδιο οργανισμό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η σύζευξη 2 ατόμων. Η σύζευξη πραγματοποιείται μέσω μιας ειδικής διαδικασίας όπου τα 2 άτομα ενώνονται και στην συνέχεια ανταλλάσσουν σπέρμα το οποίο γονιμοποιεί τα ωάρια του κάθε γαιοσκώληκα χωριστά.

Από την γονιμοποίηση προκύπτουν κουκούλια τα οποία απελευθερώνονται στο έδαφος. Κάθε κουκούλι μπορεί να περιέχει από 2 έως 20 γαιοσκώληκες. Από Κάθε γαιοσκώληκα μπορεί να προκύψουν σε ένα έτος μέχρι και 100 κουκούλια που θα οδηγήσουν ακόμα και σε 1500 απογόνους.

Οι νέοι γαιοσκώληκες θα είναι σεξουαλικά ώριμοι μετά από τρεις έως έξι εβδομάδες. Πρακτικά εφόσον το περιβάλλον είναι ιδανικό ο πληθυσμός των γαιοσκωλήκων σε ένα κάδο κομποστοποίησης μπορεί να διπλασιαστεί ακόμα και μέσα σε 3 μήνες.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την αναπαραγωγή των γαιοσκωλήκων είναι η θερμοκρασία. Ιδανικά μια θερμοκρασία από 20 έως 25 βαθμούς κελσίου επιτρέπει την ταχεία αναπαραγωγή τους. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν δεν έχουμε ιδανικές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα ή παγετού τα κουκούλια διατηρούνται μέσα στο υπόστρωμα και θα εκκολαφθούν όταν οι συνθήκες θα είναι ιδανικές.

 

Πόσο σημαντική είναι η υγρασία του εδάφους για το γαιοσκώληκα;

Το σώμα των γαιοσκωλήκων καλύπτεται από ένα στρώμα βλέννας Το οποίο εκκρίνεται από το δέρμα τους σε όλο το μήκος του σώματος τους. Η βλέννα αυτή εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς:

Λιπαίνει το σώμα του γαιοσκώληκα ώστε να μπορεί να γλιστράει μέσα στο χώμα
Προσκολλάται στα τοιχώματα του τούνελ που ανοίγει ο γαιοσκώληκας, αφήνοντας διαδρομές αερισμού στο χώμα
Βοηθάει στην διατήρηση της υγρασίας του γαιοσκώληκα.

Το τελευταίο σημείο είναι και το σημαντικότερο αφού οι γαιοσκώληκες αποτελούνται κατά 80% από νερό όταν είναι πλήρως ενυδατωμένοι, το οποίο όμως νερό το διατηρούν δύσκολα. Η απώλεια νερού γίνεται από το δέρμα μέσω ειδικών πόρων από όπου βγαίνουν τα ούρα των γαιοσκωλήκων.

Οι γαιοσκώληκες πρέπει να ζουν σε περιβάλλον με αρκετή υγρασία ώστε να αναπληρώνουν νερό μέσω του δέρματος αλλά και της τροφής τους.
Στην αντίπερα όχθη δεν είναι επιθυμητό και ένα πλημμυρισμένο περιβάλλον διότι οι γαιοσκώληκες αναπνέουν από το δέρμα τους και ένα τέτοιο περιβάλλον δεν επιτρέπει επάρκεια οξυγόνου.

.

Πηγές:

https://www.ecovrs.com/news/earthworms-biowaste/
https://www.ecovrs.com/news/earthworms-reproduce/
https://www.ecovrs.com/news/humidity-earthworms/

 

Διαβάστε ακόμη: