Τουλίπα, στο γάμο και στη διακόσμηση
από το anthodetiki.gr
Η τουλίπα με τις πραγματικά πολλές ποικιλίες της είναι από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή λουλούδια. Ανήκει στα βολβώδη φυτά της άνοιξης. Καλλιεργείται κυρίως για τα κομμένα λουλούδια της ωστόσο συχνά στολίζει τις γλάστρες των μπαλκονιών και τα παρτέρια των κήπων.
Το ιδιαίτερο σχήμα και η τρυφερή της εμφάνιση έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι Claude Monet , Pierre-Auguste Renoir και Vincent Van Gogh.
Τουλίπα: τύποι λουλουδιών και χρώματα
Στο γένος τουλίπα ταξινομούνται περίπου 75 είδη και πάνω από 3.000 ποικιλίες και υβρίδια! Οι τουλίπες γενικά έχουν όρθια ανάπτυξη, μακριά και παχιά ανθικά στελέχη και μεγάλα λογχοειδή φύλα. Ένα τυπικό άνθος τουλίπας όταν είναι ανοιχτό έχει σχήμα κυπέλου ωστόσο υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στην εμφάνιση των πετάλων.
Οι τουλίπες ανάλογα με το τη μορφή του άνθους και την περίοδο της ανθοφορίας μπορούν να ταξινομηθούν σε διάφορες κατηγορίες. Από τους πιο δημοφιλείς τύπους τουλίπας είναι οι τουλίπες με:
- Μονά άνθη: Έχουν το τυπικό σχήμα κυπέλου και 6 πέταλα με στρογγυλεμένες άκρες.
- Διπλά άνθη: έχουν πολλές σειρές πετάλων και είναι γνωστές και σαν τουλίπες τύπου Παιώνιας.
- Άνθη τύπου Lily: Τα πέταλα αντί για στρογγυλεμένες άκρες αποκτούν πιο μυτερή εμφάνιση και κλίση προς το εξωτερικού του άνθους. Τα άνθη έχουν τη μορφή μεταξύ κυπέλου και κρίνου.
- Άνθη τύπου Parrot: Η περιφέρεια των πετάλων είναι κροσσωτή ενώ εντυποσιακοί είναι και οι έντονοι χρωματικοί συνδυασμοί. Οι τουλίπες στην πιο εξωτική μορφή τους.
Αντίστοιχη είναι και η ποικιλομορφία στα χρώματα. Η τουλίπα είναι από τα λουλούδια που υπάρχουν σε κάθε χρώμα, από το λευκό μέχρι το σκούρο (σχεδόν μαύρο) μοβ. Το μόνο χρώμα που δεν υπάρχει στην τουλίπα είναι το καθαρό μπλε.
Φυσικά ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι και οι ποικιλίες με περισσότερα από ένα χρώματα. Τουλίπες τύπου “Crispa” όπου κάθε πέταλο περιβάλλεται από μία ζώνη διαφορετικού χρωματισμού ή τουλίπες τύπου “Rembrandt” που τα πέταλα έχουν ακανόνιστες πιτσίλες διαφορετικού χρωματισμού.
Τουλίπα: καταγωγή και συμβολισμός
Η τουλίπα στο μυαλό μας είναι συνδεδεμένη με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως με την Ολλανδία. Ωστόσο η καταγωγή του φυτού είναι από την κεντρική Ασία (Ιράν, Πακιστάν, Αφγανιστάν). Στη χώρα μας αυτοφύονται άγρια είδη τουλίπας όπως οι τουλίπες της Χίου, η τουλίπα της Κρήτης και η Βοιωτική ή κυματόφυλλη τουλίπα.
Διαχρονικά η τουλίπα συμβολίζει την αγάπη σε όλες της τις εκφάνσεις. Τρυφερή, ρομαντική, παθιασμένη, φιλική, αδελφική. Επιπλέον η τουλίπα είναι από τα πρώτα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη. Το γεγονός αυτό έχει συνδέσει την τουλίπα με την αναγέννηση και την ανανέωση. Τέλος στο μακρινό παρελθόν η τουλίπα έχει συνδεθεί και με τη φιλανθρωπία.
Η τουλίπα στο στολισμό του γάμου
Η τουλίπα με τα κλειστά άνθη της είναι από τα πιο ρομαντικά λουλούδια που αποπνέουν τρυφερά συναισθήματα. Από την άλλη τα ζωηρά και έντονα χρώματα αλλά και οι ποικιλίες με τα κυματιστά πέταλα μετατρέπουν την τουλίπα σε ένα μοντέρνο λουλούδι κατάλληλο για πολλούς συνδυασμούς.
Στο γάμο η τουλίπα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κεντρικό λουλούδι συνοδευόμενο από μικρότερα άνθη. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του δημιουργώντας σύγχρονους κομψούς και minimal στολισμούς.
Συνδυασμένο με πολλά ακόμα λουλούδια και φυλλώματα θα οδηγήσει σε πιο πλούσιο και πλουραλιστικό αποτέλεσμα. Μαζί με άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια όπως ανεμώνες και ρεναγκούλες θα δώσουν ιδιαίτερη φρεσκάδα και νεανικότητα στο γάμο.
Εκτός από τον γενικότερο στολισμό και τις επιτραπέζιες συνθέσεις, η τουλίπα είναι ιδανική επιλογή και για τη νυφική ανθοδέσμη.
Η τουλίπα στη διακόσμηση
Η τουλίπα είναι ιδανική επιλογή για να φέρουν την άνοιξη γρηγορότερα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τόσο σαν κομμένο λουλούδι όσο και σαν γλαστρικό φυτό η τουλίπα μπορεί να διακοσμήσει από το τραπεζάκι του καφέ μέχρι παράθυρα, ράφια, βιβλιοθήκες, την τραπεζαρία, το μπουφέ.
Στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να δώσει χρώμα από τα μπαλκόνια μέχρι τις αυλές και τα παρτέρια του κήπου.
Στους εσωτερικούς χώρους τουλίπες στις κλασικές αποχρώσεις του λευκού και του κόκκινου θα τονίσουν την κομψότητα του χώρου. Φωτεινές κίτρινες, πορτοκαλί και φούξια τουλίπες θα προσφέρουν ρυθμό και χαρούμενη διάθεση.
Μοβ και λιλά αποχρώσεις θα δημιουργήσουν πιο ρομαντικά σκηνικά ενώ σκούρες αποχρώσεις του μπορντό, του μοβ και του καφέ θα οδηγήσουν σε πιο σοφιστικέ αποτέλεσμα.
Τουλίπα: φροντίδες στο ανθοδοχείο
Οι τουλίπες έχουν διάρκεια ζωής στο ανθοδοχείο από 5 έως 10-12 μέρες. Είναι από το λίγα λουλούδια που αναπτύσσονται αρκετά μέσα στο βάζο. Το διάστημα που διατηρούνται στο ανθοδοχείο απορροφούν νερό και ψηλώνουν αρκετά εκατοστά!
Για το λόγο αυτό πριν τοποθετηθούν στο ανθοδοχείο πρέπει τα ανθικά στελέχη να κοπούν διαγώνια στο κάτω μέρος, με καθαρό και κοφτερό μαχαίρι. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η επιφάνεια απορρόφησης νερού.
Αν οι τουλίπες έχουν και τα φύλλα τους, αυτά πρέπει να αφαιρούνται αν είναι κάτω από τη στάθμη του νερού στο ανθοδοχείο. Διαφορετικά θα δημιουργηθούν ρίζες που θα φαίνονται άσχημα.
Το βάζο που θα υποδεχτεί τις τουλίπες πρέπει να είναι οπωσδήποτε καθαρό και γεμάτο κατά το 1/3 με φρέσκο καθαρό νερό.
Το νερό στο ανθοδοχείο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το ανθοδοχείο να τοποθετηθεί σε δροσερό σημείο. Οι τουλίπες πρέπει να αποφεύγεται να τοποθετούνται κοντά σε φρουτιέρες με φρούτα. Τα φρούτα καθώς ωριμάζουν παράγουν αιθυλένιο το οποίο με τη σειρά του θα κάνει τις τουλίπες να ωριμάσουν νωρίτερα μειώνοντας τη διάρκεια ζωής στο ανθοδοχείο.
Συχνά οι τουλίπες λυγίζουν προς τα κάτω πριν προλάβουμε να τις βάλουμε στο βάζο. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε τις τουλίπες σε ένα δοχείο με νερό αφού έχουμε τυλίξει τα ανθικά στελέχη σε χαρτί. Μετά από μία ώρα οι τουλίπες θα έχουν ενυδατωθεί και θα έχουν ισιώσει. Στη συνέχεια τοποθετούνται στο ανθοδοχείο.
Τουλίπα: φροντίδες στη γλάστρα
Η τουλίπα αγαπάει την ατμοσφαιρική υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στις περιοχές της καταγωγής της ο χειμώνας είναι ψυχρός, το καλοκαίρι υγρό ενώ η άνοιξη παρατεταμένη και με κρύες νύχτες.
Η τουλίπα χρειάζεται ελαφριά αμμώδη εδάφη για να αναπτυχθεί σωστά. Παρόλα αυτά προσαρμόζεται εύκολα και σε πιο βαριά εδάφη. Η οργανική ουσία στο έδαφος σίγουρα θα ευνοήσει την ανάπτυξη της τουλίπας. Στην τουλίπα αρέσει το φως του ήλιου οπότε και η γλάστρα θα πρέπει να τοποθετείται σε ηλιόλουστη θέση.
Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται τόσο συχνά ώστε να μην στεγνώνει τελείως το χώμα αλλά χρειάζεται προσοχή να μην κρατάει η γλάστρα πολύ υγρασία. Η καλή αποστράγγιση του φυτοδοχείου είναι ιδιαίτερα σημαντική.
από το anthodetiki.gr
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:
Leave A Comment