Τίγρη της αχλαδιάς

Το έντομο αυτό είναι γνωστό με το όνομα τίγρης της απιδιάς (Stephanitis piri, Heteroptera: Tingidae). Εκτός όμως από την αχλαδιά προσβάλλει τη μηλιά και άλλα οπωροφόρα δένδρα, καθώς και αρκετά καλλωπιστικά φυτά. Συχνά το Stephanitis piri το συναντάμε και στην τριανταφυλλιά , που όταν αναπτυχθεί σε μεγάλους πληθυσμούς δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

Ο Τίγρη της αχλαδιάς προσβάλλει κυρίως τα φύλλα των φυτών και σε μερικές περιπτώσεις και τους νέους μικρούς καρπούς. Διατρυπώντας  με τα στοματικά του μόρια την εφυμενίδα του φύλλου, απομυζεί τους φυτικούς χυμούς. Λόγω της προσβολής του Stephanitis piri – Τίγρη αχλαδιάς, στην πάνω επιφάνεια του φύλλου, δημιουργούνται κατά θέσεις, υπόλευκα στίγματα που σε έντονη προσβολή ενώνονται και καλύπτουν όλο το φύλλο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της καταστροφής των χλωροφύλλης. Στην κάτω επιφάνεια του φύλλου παρατηρούμε πολλά μαύρα στίγματα που είναι τα αποχωρήματα του εντόμου. Επίσης, πάλι στην κάτω επιφάνεια των φύλλων μπορεί να συναντήσουμε και άτομα του εντόμου. Τελικά, εξαιτίας της προσβολής, τα φύλλα ξεραίνονται και πέφτουν, ενώ παρατηρείται μια γενική εξασθένηση του φυτού. Ο τίγρης της αχλαδιάς διαχειμάζει κυρίως ως ακμαίο άτομο στο έδαφος ή σε φυτικά υπολείμματα. Την άνοιξη τα ακμαία ανεβαίνουν στα φύλλα της τριανταφυλλιάς όπου και δραστηριοποιούνται. Το έντομο έχει περίπου 4 γενιές το χρόνο.

Στην περίπτωση που η προσβολή του εντόμου  δεν είναι σημαντική και δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στα φυτά τότε καλό είναι να κόβονται και να απομακρύνονται τα προσβεβλημένα φύλλα. Εάν όμως η προσβολή είναι έντονη τότε θα πρέπει να λαμβάνονται περισσότερα μέτρα. Επιθυμητή είναι η συμβουλή γεωπόνου για την ορθότερη καταπολέμηση του εντόμου.

Τίγρη της αχλαδιάς

Τίγρη της αχλαδιάς και μηλιάς. Προσβάλλει πάραπολλά φυτά μεταξύ αυτών και την τριανταφυλλιά.

Κράτα το