ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΣΕΦΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ κ. ΝΙΚΟ ΘΥΜΑΚΗ ΓΕΩΠΟΝΟ, ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Σεβαστέ εκπρόσωπε του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσσης και Καμπανίας,
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε της Ηρωϊκής Πόλης της Νάουσας.
Αξιότιμε Συνταγματάρχα,
Φίλοι Φυτωριούχοι και εξαγωγείς,
Κυρίες και Κύριοι,
Το πράσινο, είναι συνυφασμένο με τον πολιτισμό μας και η Νάουσα, κυριολεκτικά, είναι από τους χαρισματικούς προορισμούς παγκοσμίως συνδυάζοντας αυτά τα δύο στοιχεία, που σίγουρα αποτελούν συστατικά για το city branding που ο Δήμος προετοιμάζει….
Ο ΕΣΕΦΥ, δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, το 2013, από μία ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ εθελοντών γεωτεχνικών , που πλησίασαν τους σημαντικότερους έλληνες εξαγωγείς φυτικού υλικού για να προβάλλουν τη χώρα στο Mundial των Κήπων, τη Floriade , δημιουργώντας των ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΗΠΟ, για να ξεκινήσει η προσπάθεια branding της ελληνικής παραγωγής σε αυτόν τον κλάδο.
Μία ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ , που εκτός από τη δική μας προσπάθεια, ενέπνευσε και άλλους κλάδους με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και πολλές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, όπως η «ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» και η ΟΙΚΑΔΕ, το προεδρείο των οποίων σήμερα μας τιμά με την παρουσία του,, που μέσα στο έργο τους έχει και τη προσπάθεια διαχείρισης μέσω εθελοντών του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, διασώζοντας ελληνικά φυτικά είδη και τράπεζα σπόρων, μαζί με τους ερευνητές.
Μέρος αυτής της θαυμάσιας Ελληνικής Χλωρίδας βρίσκεται στο Βέρμιό μας. Θαυμάσια η προσπάθεια καταγραφής και απεικόνισης από τον Γεωπόνο του Δήμου, κ. Νίκο Μπάμπο , που τιμά την Νάουσα πλέον παγκοσμίως και κάνει γνωστά τα φυτά και τον πλούτο που μας δίνουν.
Πριν 11 χρόνια, ο αγαπητός μας κ . Γκλαβάκης, Ευρωβουλευτής , φυτωριούχος ο ίδιος στην Αριδαία, μας είχε ενημερώσει πως η ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ , καταλαμβάνει μόλις 0,03 της γεωργικής γης και αποδίδει περίπου το 3% του γεωργικού εισοδήματος στη χώρα. Το εκατονταπλάσιο δηλαδή. Η Ελλάδα , με τις κλιματικές συνθήκες που έχει, είναι δυνατόν να παράγει σχεδόν τα πάντα από φυτά, με ελάχιστες υποδομές. «Στην Ελλάδα, μπορείς να τα βρεις ΟΛΑ!» μας ανέφεραν το 2013 στην έκθεση του Κιέβου οι συνεργάτες μας, και αυτό , έγινε το moto μας. Η ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, είναι πραγματικά το ΚΕΝΤΡΟ της παραγωγής φυτικού υλικού , που εξάγεται σε πολύ σημαντικές αγορές , νέες και με προοπτικές αυξητικές. Είναι τόπος καλλιεργητικά χαρισματικός , όπου οι άνθρωποι που καλλιεργούν και εξάγουν, έχουν ανεβάσει το επίπεδο πολύ.
Όλα αυτά , έχουν κεντρικό σημείο για εμάς , τη διάδοση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ» παγκοσμίως, σαν τάση της κηποτεχνίας που έχει ΕΛΛΗΝΙΚΗ αναφορά, σε τουρισμό, προϊόντα και πολιτισμό μέσα από τη χρήση του ελληνικού φυτού. Για αυτό και η επιλογή του Liquidambar orientalis, της Ελληνικής Λικιδάμβαρης, που διαδίδεται με ορθολογικά κριτήρια και μπαίνει σήμερα στο Πράσινο της πόλης μας, στα πλαίσια μίας προσπάθειας να εναρμονιστεί η Flora Urbana με τα ενδεδειγμένα είδη της Ελληνικής Χλωρίδας και δη τα τοπικά. Το «κίνημα» αυτό, η καθιέρωση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ» εντός των τειχών, έχει ήδη ψηφιστεί το 2015 στο Δήμο Αμαρουσίου, έχει ήδη περάσει σε ΦΕΚ που αφορά στα δημόσια έργα Πρασίνου και πιστεύουμε , με τη συνδρομή της ΚΕΔΕ, να αποκτήσει πολύ σύντομα εμβληματικό χαρακτήρα για το city branding αλλά και την τουριστική προβολή της χώρας μας. Θεωρούμε σημαντική την πρωτοβουλία για τον διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής Τοπίου για το ομορφότερο Πάρκο της Ελλάδος, που αποτελεί έμβλημα κηποτεχνίας, σχεδιασμένο από τον Βασίλη Παλάσκα περί το 1960 και το οποίο οφείλουμε όλοι να το προσέξουμε και να το κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο.
Θερμά θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Δημήτρη Θεοδώρου με το φυτώριο στα Γιαννιτσα για την προσφορά του δένδρου!
Αξίζει να πούμε ότι το συγκεκριμένο δένδρο, αναφέρεται στη Βυζαντινή περίοδο ως «Δένδρο της Προσευχής» και ως τέτοιο έχει φυτευθεί στον παγκοσμίως γνωστό θεματικό κήπο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Οι συμβολισμοί και οι δεσμοί λοιπόν που δημιουργούνται, είναι έντονοι.
Σκεπτόμενος τον Hortus Aeterna του Αγίου Νικολάου κλείνω τον χαιρετισμό με την πρώτη αναφορά σε αρχαίο ελληνικό κείμενο σε κήπο:
« Έξω απ’ το χώρο της αυλής, ο κήπος του κατείχε,
τέσσερα στρέμματα κοντά, κι ο φράχτης γύρω –γύρω
περίκλειε τα δροσερά τα δέντρα μέσα που είχε,
μηλιές με μήλα, αχλαδιές, ροδιές μ’ ωραίο μύρο
συκιές κι ελιές γλυκόκαρπες, με του άνθου τους την γύρη
που καλοκαιροχείμωνο πάντοτε αυτές καρπίζαν
και δεν τον ρίχναν τον καρπό. Σαν φύσαγε Ζεφύρι
τον έναν τον ωρίμαζαν, τον άλλον τον ανθίζαν,
μεστώνει αχλάδι, ξανανθεί, μήλο πάνω στο μήλο
σύκο στο σύκο πάλι ανθεί, σταφύλι στο σταφύλι
κι αμπέλι είχε φυτευτεί, πολύκαρπο με φύλλο».
(ΟΜΗΡΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ¨. Ραψωδία Η, στίχοι 112-119, περιγραφή του κήπου του Αλκίνοου (πρώτη αναφορά για κήπο σε αρχαιοελληνικό κείμενο)
Ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ»! Ένας θεραπευτικός κήπος. Τα δένδρα, σύμβολα πολιτισμού και ιστορίας, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ο φυτωριούχος, θεματοφύλακας αυτής της κληρονομιάς, το σημείο της «γέννησης» της αειφορίας . Αυτής, που θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή…
Χαρούμενη Επέτειο στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτωριούχων! Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Κουτσογιάννη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Μάντσιο , όλους τους Ναουσσαίους και τους φίλους φυτωριούχους, που αγκάλιασαν αυτό το γεγονός και ας αποτελέσει αφορμή για μία «Συνέργεια» για την ανάπτυξη των εξαγωγών από την «καρδιά» της παραγωγικής Ελλάδας, την Ημαθία!
Νίκος Θυμάκης, Γεωπόνος – Σύμβουλος πρασίνου,
Επίτιμος πρόεδρος ΕΣΕΦΥ
www.naoussa.gr/news/article3093/
ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΥΜΑΚΗ
Leave A Comment