Λαχανικά και φρούτα
θρεπτική αξία και καλλιέργεια
ΦΡΑΟΥΛΑ
Θρεπτική αξία φράουλας: Η φράουλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. 100 gr φράουλας, καλύπτουν σχεδόν την ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση βιταμίνης C και έχουν 35 θερμίδες. Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι μικρή (7%). Η κατανάλωση φράουλας συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η αντιγηραντική της δράση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ).
Φύτευση φράουλας στον κήπο
Στο τέλος του καλοκαιριού, στο λαχανόκηπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, σε ηλιόλουστο σημείο.
Έδαφος: Ελαφρύ αμμώδες εμπλουτισμένο με οργανική ουσία (compost)
Πότισμα: Συχνό με μικρές δόσεις. Το χώμα δεν πρέπει να ξεραθεί αλλά ούτε να λιμνάζει το νερό.
Λίπανση: Με οργανικό λίπασμα για λαχανικά σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
Συγκομιδή: Όταν οι φράουλες έχουν αποκτήσει έντονο κόκκινο χρώμα και αποχωρίζονται εύκολα από τον ποδίσκο.
ΑΓΓΟΥΡΙ
Θρεπτική αξία αγγουριού: Το αγγούρι αποτελείται κατά 95% από νερό. Είναι ιδανικό για την αποτοξίνωση και την ενυδάτωση του οργανισμού. Τα βιολογικά αγγούρια που μπορούν να καταναλωθούν με τη φλούδα αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, καλίου και φολικού οξέος. Ένα μέτριο αγγούρι με βάρος περίπου 350 gr έχει μόλις 36 θερμίδες.
Φύτευση: Μάρτιο έως Μάιο, ανά 30 cm σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 60 cm, σε ηλιόλουστα σημεία.
Έδαφος: Αμμοπηλώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση. Δεν ευδοκιμεί στα ελαφριά αμμώδη και στα αργιλώδη εδάφη.
Πότισμα: Συχνό πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα, με μικρές δόσεις
Λίπανση: Πριν από τη φύτευση τοποθετείται στο λάκκο κομπόστ για να εμπλουτίσει το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία.
Συγκομιδή: Όταν οι καρποί φτάνουν στο επιθυμητό μέγεθος και διατηρούν τη σάρκα τους σφριγηλή.
ΦΑΣΟΛΙ
Θρεπτική αξία φασολιού: Το φασόλι ανήκει στα όσπρια και καταναλώνεται νωπό (πράσινο) ή ξηρό. Τα πράσινα φασολάκια αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών ενώ δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά. Περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β που λειτουργούν ευεργετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ξερά φασόλια είναι πλούσια σε άμυλο, πρωτεΐνες, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Τα φασόλια έχουν αντιοξειδωτική δράση και συντελούν στην αποβολή του λίπους από το έντερο.
Σπορά: Απρίλιο έως Μάιο σε σειρές, οι αποστάσεις των οποίων εξαρτώνται από τις διάφορες ποικιλίες. Το βάθος σποράς είναι 2-3 cm.
Έδαφος: Βαθύ έδαφος με καλή αποστράγγιση. Δεν αναπτύσσονται σωστά σε αργιλώδη και πολύ αμμώδη εδάφη.
Πότισμα: Συχνό με μικρές δόσεις. Δεν έχει μεγάλες ρίζες και έτσι δεν πρέπει να στεγνώνει η επιφάνεια του εδάφους.
Λίπανση: Με οργανικό λίπασμα για λαχανικά από όταν αρχίζει η βλάστηση μέχρι και την άνθιση.
Συγκομιδή: Τα πράσινα φασολάκια όταν έχουν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος και είναι τρυφερά. Τα ξερά φασόλια αφήνονται να ξεραθούν και να ανοίξουν οι λοβοί.
ΜΠΑΜΙΑ
Θρεπτική αξία μπάμιας: Η μπάμια είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα καροτινοειδή και μεταλλικά στοιχεία όπως ο χαλκός. Είναι σημαντική πηγή ασβεστίου αφού 200 gr μπάμιες περιέχουν όσο ασβέστιο έχει ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο λαχανικό σε φυτικές ίνες. Θεωρείται εύπεπτο παρόλο που τα σπόρια της μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές σε ευαίσθητα άτομα.
Σπορά: Απρίλιο έως Μάιο σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 70-100 cm. Το βάθος σποράς είναι 2-3 cm.
Έδαφος: Αμμοπηλώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση και πλούσιο σε οργανική ουσία. Απαραίτητος ο εμπλουτισμός με κομπότς.
Πότισμα: Σαν φυτό αντέχει στην ξηρασία αλλά δεν είναι παραγωγικό. Για καλή παραγωγή χρειάζεται τακτικό πότισμα.
Λίπανση: Με οργανικό λίπασμα κατάλληλο για τομάτες κάθε 20-30 μέρες.
Συγκομιδή: Γίνεται σταδιακά και συγκομίζονται οι τρυφεροί καρποί όταν έχουν μήκος περίπου 6-8 cm.
ΣΠΑΝΑΚΙ
Θρεπτική αξία σπανακιού: Το σπανάκι καταναλώνεται ωμό ή μαγειρεμένο και φυσικά όταν καταναλώνεται ωμό διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Είναι λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, το οποίο όμως δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Με την υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό, συντελεί στη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών. Η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται προσεκτικά από άτομα με ουρικό οξύ και προβλήματα του θυρεοειδή.
Σπορά: Απρίλιο ή Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 20-40 cm. Το βάθος σποράς είναι 2 cm.
Έδαφος: Αμμοπηλώδες έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία.
Πότισμα: Συχνό πότισμα σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, ιδικά σε περιόδους ξηρασίας.
Λίπανση: Με οργανικό λίπασμα για φυλλώδη λαχανικά, πλούσιο σε άζωτο, σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας.
Συγκομιδή: Ξεκινάει 6-8 εβδομάδες μετά τη σπορά. Γίνεται σταδιακά με την αφαίρεση μεγάλων φύλων.
ΡΟΚΑ
Θρεπτική αξία ρόκας: Η ρόκα συνήθως καταναλώνεται ωμή σε σαλάτες και όπως τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχει βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Θεωρείται ότι βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και έχει τονωτικές ιδιότητες. 100 gr ρόκας έχουν μόλις 18 θερμίδες.
Σπορά: Απρίλιο έως Νοέμβριο στο λαχανόκηπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, σε ηλιόλουστο σημείο.
Έδαφος: Ευδοκιμεί και στα ασβεστώδη εδάφη. Είναι πιο παραγωγική στα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία.
Πότισμα: Συχνό πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, με μικρές δόσεις.
Λίπανση: Πριν τη σπορά εμπλουτίζεται το έδαφος με κόμποστ. Κατά την καλλιέργεια δεν απαιτούνται λιπάνσεις.
Συγκομιδή: 30-45 μέρες μετά τη σπορά κόβονται τα ώριμα φύλλα χωρίς να ξεριχωθεί το φυτό, ώστε να ξαναβγάλει φύλλα.
ΚΑΡΟΤΟ
Θρεπτική αξία καρότου: Είναι πλούσιο σε καροτίνη, ουσία με αντιγηραντική δράση που θωρακίζει και προστατεύει τα κύτταρα. Επίσης περιέχει βιταμίνη C, κάλιο και νάτριο. Είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ έχει και διουρητική δράση. Είναι γνωστό ότι το καρότο προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. 100 gr καρότου έχουν 33 θερμίδες. Θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Σπορά: Ν. Ελλάδα φθινόπωρο έως τέλος χειμώνα, Β. Ελλάδα τέλος χειμώνα έως αρχές άνοιξης, σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 20-30 cm. Βάθος σποράς 3 cm.
Έδαφος: Ελαφρύ, αμμώδες, χωρίς πέτρες και σκληρά υλικά και με καλή αποστράγγιση.
Πότισμα: Αρκετό πότισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακανόνιστα ποτίσματα δημιουργούν παραμορφωμένα καρότα.
Λίπανση: Πριν από τη σπορά αναμειγνύεται κομπόστ με το έδαφος για να το εμπλουτίσει με οργανική ουσία.
Συγκομιδή: 2,5 έως 4 μήνες μετά τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής.
ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Θρεπτική αξία κρεμμυδιού: Το κρεμμύδι έχει απολυμαντικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ είναι τονωτικό για τον οργανισμό και διουρητικό. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών (Α, Β, C και E), φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησίου και παρέχει στον οργανισμό σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, ο χαλκός και το θείο. Θεωρείται ότι συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της κακής χολιστερόλης. Επιπλέον θεωρείται ότι έχει αντιαναιμική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Φύτευση κρεμμυδιού: Νωρίς την άνοιξη, στο λαχανόκηπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, σε βάθος 3-4 cm, σε ηλιόλουστο σημείο.
Έδαφος: Ευδοκιμεί σε πολλούς τύπους εδαφών αρκεί να μην είναι συνεκτικό και να έχει καλή αποστράγγιση.
Πότισμα: Τον πρώτο μήνα μετά τη φύτευση 2-3 φορές την εβδομάδα. Στη συνέχει ανά 5-7 μέρες.
Λίπανση: Με οργανικό λίπασμα κατάλληλο για βολβούς. Δεν ευδοκιμεί όταν λιπαίνεται με πολύ άζωτο.
Συγκομιδή: φρέσκα κρεμμυδάκια από Φεβρουάριο έως Μάιο. Για τα ξερά σταματάνε τα ποτίσματα όταν τα φύλλα αρχίζουν να γέρνουν και συγκομίζονται όταν στεγνώσει το χώμα.
Leave A Comment