Συγκομιδή και συντήρηση στο κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο

 

Πότε γίνεται η συγκομιδή στο κουνουπίδι.

Είναι έτοιμο για συγκομιδή, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, 1,5-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση στο λαχανόκηπο. Το κουνουπίδι συγκομίζεται όταν η ανθοκεφαλή έχει φτάσει το επιθυμητό μέγεθος (ή το εμπορικό όπως συνηθίζεται να λέγεται στη γεωργία) και διατηρεί τη σκληρότητα και τη συνεκτικότητά της.

Στις εμπορικές καλλιέργειες οι ανθοκεφαλές που συγκομίζονται συνήθως έχουν βάρος από 1-3 Κ και διάμετρο 15-25 cm. Οι ανθοκεφαλές κόβονται με μαχαίρι από τη βάση τους και μαζί κόβονται και 4-5 φύλλα που τις περιβάλλουν.

 

 

Πότε γίνεται η συγκομιδή στο μπρόκολο.

Είναι έτοιμο για συγκομιδή 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση. Το μπρόκολο όπως και το κουνουπίδι συγκομίζεται όταν η ανθοκεφαλή έχει φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος και είναι ακόμα σφιχτή και συνεκτική. Στις εμπορικές καλλιέργειες οι ανθοκεφαλές που συγκομίζονται έχουν συνήθως βάρος μέχρι 0,5 Κ και διάμετρο μέχρι 15 cm.

Στις ποικιλίες του μπρόκολου που δημιουργούν δευτερεύουσες ταξιανθίες η συγκομιδή επαναλαμβάνεται κάθε φορά που αναπτύσσονται νέες ανθοκεφαλές.

 

 

Πότε γίνεται η συγκομιδή στο λάχανο.

Ανάλογα με την ποικιλία είναι έτοιμο για συγκομιδή 2-10 μήνες μετά τη μεταφύτευση στο λαχανόκηπο. Το λάχανο συγκομίζεται όταν η κεφαλή έχει φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος και διατηρείται σκληρή και συνεκτική. Όταν πλησιάζει ο καιρός για τη συγκομιδή, ο καλλιεργητής πρέπει να παρακολουθεί την ανάπτυξη των κεφαλών.

Οι κεφαλές που παραμένουν στο ίδιο μέγεθος για περισσότερο από 10-15 μέρες, πρέπει να συγκομίζονται ακόμα κι αν είναι μικρές. Διαφορετικά σκίζονται και υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν από ασθένειες και να σαπίσουν.

Το λάχανο κόβεται με μαχαίρι από τη βάση του και στη συνέχεια καθαρίζονται τα φύλλα μέχρι να μείνει καθαρή η κεφαλή. Συνήθως οι κεφαλές όταν συγκομίζονται ζυγίζουν από 1,5 έως 3-4Κ.

Το κόκκινο λάχανο δημιουργεί πιο μικρές κεφαλές σε σχέση με το άσπρο.

 

Πότε γίνεται η συγκομιδή στο λαχανάκι Βρυξελλών.

Η συγκομιδή ξεκινάει το φθινόπωρο και συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Πρώτα ωριμάζουν τα λαχανάκια που βρίσκονται στη βάση του φυτού και στη συνέχεια τα πιο πάνω. Έτσι και η συγκομιδή γίνεται από κάτω προς τα πάνω.

Τα λαχανάκια που είνια έτοιμα για να συγκομιστούν έχουν διάμετρο 2,5-5 cm, είναι σφιχτά, διατηρούν τη συνεκτικότητά τους και έχουν το χαρακτηριστικό έντονο πράσινο χρώμα.

 

Τρόπος συντήρησης για το κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο.

Το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και το λαχανάκι Βρυξελλών, αν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα μετά τη συγκομιδή τους, τοποθετούνται στο ψυγείο. Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή τους στο ψυγείο είναι σε πλαστική σακούλα για τρόφιμα. Ακόμα καλύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σακούλες για τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης του αέρα. Η σακούλα βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας ώστε τα λαχανικά να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά και τη γεύση τους για μεγαλύτερο διάστημα. Το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το λαχανάκι Βρυξελλών συντηρούνται με αυτό τον τρόπο στο ψυγείο για 7-10 μέρες. Το λάχανο μπορεί να συντηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα, που φτάνει τις δύο εβδομάδες.

Στην κατάψυξη τα λαχανικά αυτά μπορούν να συντηρηθούν για 8-12 μήνες, σε θερμοκρασία κάτω από τους -18 οC. Πριν την τοποθέτησή τους στην κατάψυξη πλένονται, ενώ στο κουνουπίδι και στο λάχανο οι ανθοκεφαλές δεν τοποθετούνται ολόκληρες αλλά κόβονται σε μικρές τούφες. Το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και το λαχανάκι Βρυξελλών αν συντηρηθούν στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα είναι πολύ πιθανό να χάσουν το χρώμα τους. Για να μην αποχρωματισθούν τα λαχανικά, πριν από την τοποθέτησή τους στην κατάψυξη ζεματίζονται για 1-3΄ σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια ξεπλένονται με κρύο νερό για να κρυώσουν, τοποθετούνται σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν και τέλος μπαίνουν στην κατάψυξη.

τα σταυρανθή λαχανικά, όπως και όλα τα φυλλώδη λαχανικά, που διατηρούνται στην ψύξη πρέπει να πλένονται πριν καταναλωθούν και όχι πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο.

Διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μαραθούν και να σαπίσουν πρόωρα.

 

Διαβάστε επίσης: