Σανσεβιέρια, φυτό εσωτερικού χώρου με χρήση στη διακόσμηση

Αφιέρωμα στα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. (greenconcept.gr)

 

Τροπικό πολυετές φυτό με ιδιαίτερη διακοσμητική αξία και χρήση. Είναι παχύφυτο που φυτεύεται σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Αποτελεί πολύ συχνή επιλογή τόσο από γεωπόνους όσο και από διακοσμητές σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε βεράντες ή προστατευμένα σημεία στον κήπο. Είναι φυτό που φιλτράρει τον αέρα του δωματίου που τοποθετείται και έχει θετικά αποτελέσματα (αισθητικά και ψυχολογικά) όταν επιλέγεται για ένα ιδιωτικό ή επαγγελματικό εσωτερικό χώρο.

Βοτανική ταξινόμηση: Είναι το είδος Dracaena trifasciata (παλαιότερα Sansevieria trifasciata). Τα είδη του γένος Sanseviera έχουν πλέον ταξινομηθεί και ενσωματωθεί στο γένος Dracaena (οικογένεια Asparagaceae).

Καταγωγή: Τροπικές περιοχές της Αφρικής (Κονγκό, Νιγηρία) πιθανότατα και από τη Μαδαγασκάρη καθώς επίσης και από περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.

Άλλες ονομασίες: γλώσσα της πεθεράς, snake plant (φυτό φίδι), Saint George’s sword (το σπαθί του Αγίου Γεωργίου)

Τοξικότητα: Έχει ήπια τοξικότητα αν καταποθεί και πρέπει να φυτεύεται σε σημεία μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της σανσεβιέριας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι πολύ ανθεκτικό τόσο σε βεράντες όσο και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί πολύ καλά και σε προστατευμένα σημεία στον κήπο, κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της Ελλάδας με ήπιο χειμώνα. Το ύψος του φυτού συνήθως κυμαίνεται από 30-40cm μπορεί να φτάσει και 60-70 cm και η διάμετρος του φυτού στα 15-20 cm έως και 30 εκ..

Φύλλα: Έχει μακριά και μυτερά φύλλα, με σχεδόν οριζόντια ανάπτυξη. Υπάρχουν ποικιλίες με πανασέ φύλλα.

Άνθη: Η σανσεβιέρια ανθίζει πολύ σπάνια και συνήθως όχι στις δικές μας κλιματικές συνθήκες. Τα άνθη της αναπτύσσονται πάνω σε ανθικό στέλεχος, είναι λευκού χρώματος και μοιάζουν με μικρά λουλούδια λίλιουμ.

Ρίζες: Εάν το χώμα είναι ελαφρύ (προτιμήστε χώμα κατάλληλο για κάκτους και παχύφυτα) τότε αναπτύσσει δυνατό ριζικό σύστημα που σταδιακά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της γλάστρας.

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης στη σανσεβιέρια

Ρυθμός ανάπτυξης: Μεσαίος ρυθμός ανάπτυξης. Η ανάπτυξη της σανσεβιέριας μπορεί να επιβραδυνθεί σε χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή σε επίπεδα πολύ χαμηλού φωτισμού.

Φως: Θέλει το έμμεσο ηλιακό φως και προτιμά να μπαίνει σε φωτεινά δωμάτια με καλό αερισμό. Μπορεί να διατηρηθεί και σε σκοτεινά σημεία ενός εσωτερικού χώρου για κάποιο χρονικό διάστημα όμως όταν παρουσιαστούν συμπτώματα όπως καχεξία του φυτού ή φύλλα που αρχίζουν να εξασθενούν τότε η σανσεβιέρια πρέπει να μπαίνει σε φωτεινά σημεία.

Θερμοκρασία: Οι ιδανικές θερμοκρασίες για τη σανσεβιέρια σε εσωτερικό χώρο είναι 20-25oC. Ουσιαστικά η ιδανική θερμοκρασία ενός εσωτερικού χώρου. Όμως γενικά είναι από τα πιο ευπροσάρμοστα και ανθεκτικά φυτά εσωτερικών χώρων. Είναι περισσότερο ευαίσθητη όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες του χώρου και λιγότερο ευαίσθητη στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Έδαφος – Χώμα: Η σανσεβιέρια είναι παχύφυτο επομένως θα προτιμήσετε χώμα κατάλληλο για κάκτους και παχύφυτα, δηλαδή χώμα περισσότερο αμμώδες και σε τέτοια σύσταση που δεν κατακρατά πολύ υγρασία.
Προσθήκη οργανικής ουσίας δεν συνίσταται καθώς μπορεί να αυξήσει την υγρασία του εδαφικού μίγματος. Άλλωστε τα θρεπτικά στοιχεία τα λαμβάνει από το λίπασμα που προσθέτουμε στη γλάστρα.

Υγρασία: Αναπτύσσεται καλύτερα σε φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας στο χώρο (40-45% ατμοσφαιρική υγρασία). Είναι όμως αρκετα ανθεκτικό φυτό τόσο σε υψηλή όσο και χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία.

Όσον αφορά την εδαφική υγρασία, παρόλο που στην σανσεβιέρια αρέσει να στεγνώνει το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα, δεν της αρέσει να μένει εντελώς στεγνό (ξερό) το χώμα για πολύ καιρό.

 

Φροντίδες που χρειάζεται η σανσεβιέρια

Πότισμα: Η ποσότητα του νερού ποτίσματος που χρειάζεται η σανσεβιέρια πρέπει να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα γιατί θα προκαλέσει την ανάπτυξη μυκήτων που θα προκαλέσουν σηψιρριζίες (σαπίσματα των ριζών).

Συνήθως σε μια μέση θερμοκρασία δωματίου περίπου 25οC και μέσης υγρασίας του χώρου 40-45% το πότισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 15-20 ημέρες (κάθε δύο εβδομάδες), ανάλογα φυσικά και με τη γλάστρα που έχουμε επιλέξει για τη σανσεβιέρια.

Λίπασμα: Επιλέγουμε λίπασμα για πράσινα φυτά. Το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο από εμάς καθώς μπορούμε να προσθέτουμε την ποσότητα που αναγράφεται στη συσκευασία συνήθως μια φορά το μήνα και να έχουμε άμεσα αποτελέσματα αφού το υγρό λίπασμα είναι πιο γρήγορα αφομοιώσιμο από τις ρίζες της σανσεβιέριας.

Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το υδατοδιαλυτό λίπασμα που είναι σε στερεή μορφή και το διαλύουμε στο νερό πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Η προσθήκη στερεού λιπάσματος για πράσινα φυτά δεν είναι απαγορευτική. Συνήθως όμως χρησιμοποιούνται τα υγρά λιπάσματα για άμεσα αποτελέσματα. Επιπλέον, καλό είναι να προσθέτουμε σίδηρο σε υγρή μορφή (πχ. χηλικό σίδηρο) ανά 2-3 μήνες ή όταν δούμε χλωρωτικά φύλλα.

Προβλήματα, ασθένειες και έντομα

Πιο συχνά προσβάλλεται από ψευδόκοκκους που προκαλούν βαμβακάδα στα φύλλα και από τετράνυχο. Αντιμετωπίζονται με συχνό καθάρισμα των φύλλων.

Ξεραμένες άκρες των φύλλων μπορεί να δείχνει ότι το φυτό χρειάζεται μεταφύτευση σε νέα μεγαλύτερη γλάστρα.

Σάπισμα στη βάση των φύλλων δείχνει υπερβολική υγρασία στο χώμα. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με μείωση των ποτισμάτων και τοποθέτηση της σανσεβιέριας σε πιο φωτεινό σημείο.

Χλωρωτικά ή ξεθωριασμένα φύλλα υποδηλώνουν έλλειψη επαρκούς ποσότητας φωτός, επομένως μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας του φυτού. Χρειάζεται η τοποθέτηση του φυτού σε φωτεινά σημεία,ακόμα και εκτός εσωτερικού χώρου αν ο καιρός το επιτρέπει.

 

Κλάδεμα και περιποίηση της σανσεβιέριας

Η σανσεβιέρια δεν κλαδεύεται. Εάν αναπτυχθούν αρκετά φύλλα στη γλάστρα συνήθως αραιώνεται ώστε να ανανεωθεί το φυτό, αλλά και για δημιουργία νέων φυτών σε καινούργιες γλάστρες.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη σανσεβιέρια

Ο πολλαπλασιασμός στη σανσεβιέρια γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο διαχωρισμός του φυτού με το κάθε φύλλο να διαχωρίζεται με μικρό τμήμα της ρίζας από τα υπόλοιπα. Έτσι κάθε φύλλο μπορεί να φυτευτεί σε νέα διαφορετική γλάστρα και να αποτελέσει ένα νέο φυτό.

Ο δεύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού της σανσεβιέρια γίνεται με μόσχευμα φύλλου, όπου ένα τμήμα του φύλλου κόβεται από το φυτό και φυτεύεται σε ελαφρύ χώμα κατάλληλο για κάκτους και παχύφυτα. Σε περίπου 20-30 ημέρες το φύλλο θα έχει ριζώσει. Το χώμα που θα μπει το μόσχευμα φύλλου θα πρέπει να είναι σχετικό υγρό, όχι όμως να λασπώνει διότι τότε μόσχευμα φύλλου θα σαπίσει.

Η σανσεβιέρια στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Είναι φυτό εσωτερικού χώρου που κερδίζει όλο και περισσότερο στην επιλογή των ανθρώπων που τους αρέσει να έχουν φυτά εσωτερικού χώρου στα δωμάτια των σπιτιών τους. Μπαίνει συνήθως σε μικρές επιτραπέζιες γλάστρες, πλαστικές ή πήλινες, αλλά και σε μεσαίου μεγέθους γλάστρες στο έδαφος σε διάφορα σημεία.

Σε επαγγελματικούς χώρους τοποθετείται συχνά σε χώρους αναμονής ιατρείων ή άλλων γραφείων, σε χώρους εργασίας και χώρους meeting

Διακοσμητική αξία: Αναντίρρητα, τα υπέροχα σχεδόν οριζόντια στιλπνά φύλλα του και η γενικότερη μορφή του.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

 

Σανσεβιέρα

Σανσεβιέρα