Προσθέστε κόμποστ στα φυτά σας, με το σωστό και αποδοτικό τρόπο.
Είναι πια γνωστό πως η προσθήκη κόμποστ στο χώμα του κήπου βελτιώνει τόσο τη δομή όσο και τη σύστασή του σε θρεπτικά συστατικά.
Το πρώτο και βασικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για το κόμποστ είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείται όταν είναι ώριμο. Ένα ώριμο κόμποστ έχει σκούρο χρώμα, είναι εύθρυπτο, δεν μοιάζει με τα οργανικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του και έχει διακριτική μυρωδιά σαν φρέσκο χώμα.
Εκτός όμως από την ποιότητα και την καταλληλότητα του κόμποστ, μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος αλλά και ο χρόνος εφαρμογής του.
Προσθέστε κόμποστ στο λαχανόκηπο (σε όλα τα λαχανικά σας, χειμερινά και ανοιξιάτικα)
Το συνηθέστερο λάθος στη χρήση του κόμποστ για την καλλιέργεια λαχανικών είναι ότι η εφαρμογή του γίνεται μόνο κατά τη φύτευση των λαχανικών στο χώμα. Το κόμποστ όμως χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να εμπλουτίσει επαρκώς το έδαφος με τα θρεπτικά του στοιχεία.
Επιπλέον για να βελτιωθούν τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους από το κόμποστ, αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί στο χώμα και όχι να εφαρμοστεί μόνο στο λάκκο φύτευσης.
Η καταλληλότερη εποχή να εμπλουτιστεί το χώμα του λαχανόκηπου με κόμποστ είναι το φθινόπωρο. Ο καταλληλότερος τρόπος είναι να εφαρμοστεί το κόμποστ επιφανειακά σε μία στρώση λίγων εκατοστών και να γίνει η ενσωμάτωσή του την άνοιξη.
Κατά τη φύτευση των λαχανικών, μία χούφτα κόμποστ σε κάθε θέση είναι αρκετή.
Όταν τα λαχανικά αρχίσουν να αναπτύσσονται γρήγορα μπορεί να προστεθεί κόμποστ στη βάση τους (σε στρώση πάχους 1cm περίπου).
Προσοχή στις υπερβολές! Μεγάλες ποσότητες κόμποστ θα αυξήσουν την ανάπτυξη των φύλλων (επιθυμητό για τα φυλλώδη λαχανικά) αλλά θα μειώσουν την παραγωγή καρπού.
Προσθέστε κόμποστ στη φύτευση νέων δένδρων και θάμνων
Κατά τη φύτευση νέων δέντρων μία στρώση 1-2 cm κόμποστ μπορεί να ενσωματωθεί επιφανειακά στο χώμα (σε βάθος 5cm περίπου) σχηματίζοντας μία κυκλική ζώνη με περίμετρο ίση με την περίμετρο της κόμης των δέντρων.
Δεν πρέπει να εφαρμόζεται κόμποστ γύρω από τον κορμό των δέντρων και μέχρι το σημείο που έχει σκαφτεί ο λάκκος φύτευσης. Αν εφαρμοστεί κόμποστ σε αυτή την περιοχή το ριζικό σύστημα θα δυσκολευτεί να αναπτυχθεί πέρα από το άνοιγμα του λάκκου, αφού θα βρίσκει εκεί ότι χρειάζεται για τη θρέψη του.
Προσθέστε κόμποστ για να συντηρήσετε και να δυναμώσετε τα δένδρα και τους θάμνους
Εδαφοκάλυψη με μία στρώση κόμποστ 5 cm περίπου (για τα δέντρα γύρω από τον κορμό τους και μέχρι την περίμετρο της κόμης , εξαιρώντας το δαχτυλίδι που σχηματίζει ο λάκκος φύτευσης, για τους θάμνους γύρω από την κόμη τους) για τον περιορισμό των ζιζανίων και τη μείωση των αναγκών σε νερό.
Ενσωμάτωση κόμποστ στο έδαφος γύρω από τα δέντρα και τους θάμνους μπορεί να γίνει δύο φορές το χρόνο, με σκοπό την ενίσχυση των θρεπτικών του εδάφους. Σε αυτή την περίπτωση η ενσωμάτωση θα πρέπει να γίνεται επιφανειακά με κάποιο χειροκίνητο εργαλείο και προσεκτικά ώστε να μην τραυματιστούν οι επιφανειακές ρίζες.
Δεν πρέπει να εφαρμόζεται κόμποστ απευθείας πάνω στο φλοιό των δέντρων και σε εκτεθειμένες, ξυλοποιημένες ρίζες, καθώς μπορεί να προκληθούν σαπίσματα που στη συνέχεια θα προσελκύσουν εχθρούς και ασθένειες.
Προσθέστε κόμποστ στο χλοοτάπητα
Κατά την εγκατάσταση του χλοοτάπητα μπορεί να εφαρμοστεί μία στρώση κόμποστ 7-8 cm και να ενσωματωθεί στο ήδη υπάρχον χώμα.
Στον ήδη εγκατεστημένο χλοοτάπητα που παρουσιάζει κενά, πριν την επανασπορά η ενσωμάτωση κομποστ στα κενά θα βοηθήσει στην καταστολή των ασθενειών του εδάφους.
Επικάλυψη του ήδη εγκατεστημένου χλοοτάπητα με μία ελαφριά στρώση (1cm) καλά κοσκινισμένου κόσμποστ θα βελτιώσει τη δομή του εδάφους και την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά στοιχεία.
Το κόμποστ αφού απλωθεί στην επιφάνεια του χλοοτάπητα θα πρέπει να τσουγκρανιστεί ελαφρά ώστε να φτάσει στο έδαφος. Σταδιακά θα μειωθεί η συμπίεση, τα κενά φύτευσης και φυσικά οι ανάγκες σε λίπανση.
Προσθέστε κόμποστ στα παρτέρια
Την άνοιξη το κόμποστ ενσωματώνεται επιφανειακά (σε βάθος 5-10cm) στο χώμα του παρτεριού.
Στις περιοχές με κρύο χειμώνα μπορεί να εφαρμοστεί επιφανειακά στο παρτέρι κόμποστ σε πάχος 2-2,5cm, με στόχο να προστατεύσει το ριζικό σύστημα των φυτών από το να παγώσει και να διατηρήσει την υγρασία του εδάφους.
Προσθέστε κόμποστ σε γλάστρες και ζαρντινιέρες
Ένα καλό υπόστρωμα για φύτευση σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπορεί να δημιουργηθεί με την ανάμειξη καλά κοσκινισμένου κόμποστ και άμμου ή τύρφης σε αναλογία 2:1.
Σε ήδη φυτεμένα φυτοδοχεία η ανάπτυξη των φυτών και θα βελτιωθεί, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν οι ανάγκες σε λίπανση, αν δύο φορές το χρόνο γίνεται προσθήκη κομποστ σε μία στρώση 2-2,5cm.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:
- Ποια υλικά βάζουμε στο κόμποστ;
- 10 ερωτήσεις σχετικά με το κόμποστ από γαιοσκώληκες
- Κομπόστα γαιοσκωλήκων: εκμεταλλευτείτε την ευεργετική της δράση
- Compost: Διαδικασίες Κομποστοποίησης
- Μεγάλη προσφορά στο κόμποστ γαιοσκωλήκων
- τι βάζουμε στον κομποστοποιητή
- Λίπασμα από φύκια: Πλεονεκτήματα και εφαρμογές
Leave A Comment